Akcie společnosti Humana jsou sázkou na zdravotní péči pro seniory

I zdravotní pojišťovny mohou být nachlazené – a to vytvořilo příležitost k nákupu akcií Humana.

Zdravotní pojišťovna má za sebou rozhodně těžké období. Poté, co se jí po většinu roku 2022 dařilo a začátkem listopadu dosáhla svého vrcholu, klesly její akcie o 12 % na nedávných 498 USD. Tento pokles lze zčásti přičíst na vrub konci „defenzivního obchodu“, který upřednostňoval stabilní akcie, jako jsou základní spotřební zboží, veřejné služby a zdravotnictví, před téměř vším ostatním. Společnost Humana (HUM) však také utrpěla újmu, když Centrum pro zdravotní péči a lékařskou péči (Centers for Medicare & Medicaid Services) navrhlo na začátku tohoto roku menší než očekávané zvýšení cen pro plány Medicare Advantage, které jsou největším zdrojem příjmů společnosti Humana.

Investoři se nemusí obávat. I přes menší zvýšení Humana očekává, že bude schopna překonat své předchozí ziskové cíle. Společnost také nedávno oznámila, že ukončí podnikání v oblasti pojištění zaměstnavatelů, čímž uvolní hotovost a zaměří se na své ziskovější aktivity. A přestože přetrvávají obavy o budoucnost programu Medicare Advantage v době, kdy se vláda více soustředí na své výdaje, Humana by měla i nadále svižně růst. Ve složité době pro investory vypadají akcie Humana jako vítěz.

Analytik společnosti Oppenheimer Michael Wiederhorn píše, že „trajektorie z širšího pohledu zůstává příznivá“ a že cílová cena akcií Humana je 630 USD, což představuje 27% nárůst oproti středečnímu závěru. „Očekáváme, že to bude pokračovat i v roce 2023 a dále, a to díky faktorům v odvětví spolu s opatřeními specifickými pro danou společnost.“

Humana se na rozdíl od některých jiných pojišťoven zaměřuje na starší Američany. Více než 84 % jejích příjmů pochází z pojistného, zatímco zbývajících 16 % z novějšího podniku CenterWell, který poskytuje seniorům domácí péči, lékárenské služby a primární péči.

V oblasti Medicare Advantage však Humana skutečně vyniká. Tyto plány nabízejí seniorům balíček výhod, který poskytuje výhody Medicare Parts A, B a D a účtuje si jen malé poplatky z kapesného. Tato činnost vygenerovala v roce 2022 tržby ve výši téměř 73 miliard dolarů, což představuje 80 % příjmů společnosti Humana z pojištění. Společnost je druhým největším hráčem v této oblasti, následuje pouze UnitedHealth Group (UNH). Jak jde Medicare Advantage nahoru, jde nahoru i Humana.

Proto předběžný pokyn vlády pro 1,03% nárůst pojistného Medicare Advantage v roce 2024 investory zaskočil, zejména po 8,5% nárůstu v roce 2023. Menší nárůst by měl znamenat pomalejší růst příjmů, ale Humana má způsoby, jak jej kompenzovat. Společnost bude například nabízet méně výhod, což by mohlo znamenat pomalejší růst počtu zákazníků, ale ochránilo by to zisky. Analytici předpovídají v roce 2024 růst tržeb o něco málo přes 9 % na 112,9 miliardy USD, zatímco provozní marže by měly vzrůst na přibližně 4,9 % z letošních očekávaných 4,7 %.

Zdroj: Getty Images

A i kdyby nárůsty nadále zklamávaly, počet Američanů, kteří se přihlásí do programu Medicare Advantage, téměř jistě neklesne. Podle obchodní asociace AHIP využívá tyto plány přibližně polovina z 60 milionů seniorů v USA a podle zprávy nadace Kaiser Family Foundation je pravděpodobné, že mnoho ze zbývajících 30 milionů nakonec tyto plány využije. Kromě toho by měl počet seniorů také stále růst a do roku 2060 by měl dosáhnout 95 milionů.

„Jde o to, aby se do programu Medicare Advantage přihlašovalo stále více seniorů,“ říká Igor Krutov, ředitel výzkumu ve společnosti Vontobel Asset Management. „Růst objemu MA by měl být vysoký po celá léta a léta a léta.“

Největší riziko může být politické. Státnímu deficitu, který nyní přesahuje 720 miliard dolarů, se věnuje více pozornosti než kdy jindy, stejně jako potenciální platební neschopnosti Medicare. Plány Medicare Advantage, které mají tendenci stát méně než tradiční pojištění, jsou také více kontrolovány, což je pravděpodobně jedním z důvodů malého zvýšení cen v roce 2024. Přesto jsou politici obou stran vzhledem k popularitě těchto plánů a lobbistickému tlaku ze strany tohoto odvětví motivováni k tomu, aby pojišťovny byly spokojené.

„Nyní existuje silná podpora obou stran“, aby se pojistné udrželo na vyšší úrovni, říká Krutov. „To, že letos dali menší zvýšení, neznamená, že to tak bude i v letech 2025, 2026 a 2027. Takže si myslím, že jde o jednorázový prvek.“

Zdroj: Getty Images

Samozřejmě, že Humana toho má na svědomí víc než jen Medicare Advantage. Společnost rozšiřuje svůj byznys CenterWell s vyšší marží tím, že nakupuje další lékařské praxe. Počet jejích center primární péče se na konci roku 2022 zvýšil na 235 z 206 v roce 2021, což lékaře osvobozuje od administrativních procesů, zatímco společnost s nimi spolupracuje na nalezení levných a spolehlivých řešení pro pacienty.

Společnost CenterWell je malá, ale rychle roste. Tržby této jednotky dosáhly ve čtvrtém čtvrtletí 4,1 miliardy dolarů s provozní marží 6,4 %. To je více než celková očekávaná marže společnosti pro kalendářní rok 2023, která činí přibližně 4,8 %. S růstem podílu této divize na celkovém objemu by provozní marže společnosti Humana měla do roku 2026 vzrůst na 5,2 %. Výsledkem by byl přibližně 14% roční růst zisku na akcii do roku 2026.

„Akcie jsou taženy růstem zisků, což je stále atraktivní,“ říká analytik společnosti Cowen Gary Taylor, který stanovil cílovou cenu 581 USD, což je o 17 % více než nedávno.

Zdroj: Getty Images

Akcie Humana vypadají levně. Obchoduje se za 17,7násobek očekávaného zisku v roce 2023, což je tržní násobek pro akcie, které rostou zhruba dvakrát rychleji než index S&P 500. Je také levnější než UnitedHealth, která se obchoduje za 19,2násobek očekávaného zisku v roce 2023. Při překlenutí tohoto rozdílu by se akcie mohly obchodovat za 540 USD, což je o 8 % více než v nedávné době – a to i bez výhody rostoucích zisků, které by mohly akcie Humany časem posunout ještě výše.

A to by mělo každé portfolio zdravě rozzářit.