Měli byste si koupit tuto prudce rostoucí čínskou kryptoměnu?

Jednou z nejvýkonnějších kryptoměn na světě v letošním roce je pravděpodobně ta, o které jste nikdy neslyšeli. Conflux (CRYPTO: CFX) letos vzrostl o neuvěřitelných 1 800 % a nyní je blízko k tomu, aby se probojoval na seznam 50 největších kryptoměn podle tržní kapitalizace. Conflux, který se obchoduje za cenu pouhých 0,45 USD, se nyní řadí na 51. místo mezi největšími kryptoměnami s celkovou tržní kapitalizací 1,1 miliardy USD.

Proč investoři šílí po společnosti Conflux? Conflux přece není metaverzální kryptoměna a není to ani nový žhavý AI kryptoměnový token. Conflux sice není pákovým efektem žádného z těchto horkých technologických trendů, ale nabízí podobný typ příležitosti k masivnímu růstu: Čína. Conflux je zkrátka žhavý čínský blockchainový projekt, a to s sebou nese jedinečnou sadu rizik a odměn.

Zdroj: Conflux

Čínská blockchainová příležitost

Conflux je nejlépe chápat jako čínskou odpověď na Ethereum (ETH), což je cenné pro vývojáře a technology, kteří chtějí v Číně budovat blockchainovou ekonomiku. Conflux byl původně spuštěn na pekingské univerzitě Tsinghua, která je často označována jako „čínský MIT“. Díky tomu za tímto projektem stojí mnoho velmi chytrých lidí, včetně Dr. Andrewa Yao, který v roce 2000 získal Turingovu cenu, což je ve světě počítačů obdoba Nobelovy ceny. Tým Conflux tvrdí, že disponuje mechanismem konsensu blockchainu nazvaným Tree-Graph, který je mnohem výkonnější a efektivnější než jiné mechanismy konsensu, například mechanismus proof-of-stake, který používá Ethereum.

Skutečným důvodem, proč Conflux raketově stoupá, je však to, že se v Číně velmi rychle stal „veřejným blockchainem“. V praxi to znamená, že má požehnání čínské vlády, a to je nesmírně důležité. Conflux se může dále rozvíjet bez zbytečných zásahů ze strany státu a může spolupracovat se špičkovými čínskými technologickými společnostmi. Příkladem může být např: Conflux právě podepsal dohodu s China Telecom o SIM kartách založených na blockchainu. A také podepsala dohodu se společností Xiaohongshu neboli Little Red Book, „čínským Instagramem“, pro nepřevoditelné tokeny (NFT).

Zdroj: Conflux

Je tedy snadné pochopit, proč je kolem Confluxu takový rozruch a vzrušení. Možná se jedná o investiční příležitost, která se naskytne jednou za desetiletí. Můžete investovat do čínského blockchainového lídra v době, kdy o něm nikdo neslyšel a kdy se obchoduje za méně než 1 USD. A co víc, Conflux tvrdí, že bude mostem mezi Východem a Západem, který umožní spolupráci a interoperabilitu blockchainových projektů po celém světě. Potenciální příležitost k růstu pro Conflux se tedy neomezuje jen na Čínu.

Geopolitické a regulační riziko

Zdroj největší odměny této kryptoměny je však zároveň zdrojem jejího největšího rizika. Není možné mluvit o Confluxu, aniž by se zároveň nemluvilo o Číně, a to je problém. Nezapomeňte, že na Tchaj-wanu se rozhořela malá krize, a pokud tato situace někdy přeroste v plnohodnotnou válku, může to znamenat konec hry pro všechny investiční příležitosti spojené s Čínou.

Kromě toho se americké vládě něco nelíbí na čínských technologických společnostech. Podívejte se na příklad Huawei Technologies, špičkové čínské 5G telekomunikační společnosti, kterou americká vláda obviňuje z toho, že je zástěrkou Komunistické strany Číny. Huawei má nyní ve Spojených státech zakázaný vstup. Nebo co TikTok, populární čínská aplikace pro sociální média, kterou se nyní členové Kongresu snaží ve Spojených státech zakázat?

Zdroj: Conflux

Pokud se rozhodnete investovat do společnosti Conflux, je třeba zvážit regulační riziko. V současné době není Conflux v hledáčku amerických regulačních orgánů, ale Binance, kryptoměnová burza založená v Číně, ano. Z mého pohledu je nápis na zdi pro jakýkoli čínský kryptoburzovní nebo blockchainový projekt, který se snaží expandovat na americký trh.

Je Conflux vhodný ke koupi?

Velkým pozitivem pro Conflux je tedy „přístup k růstu čínského blockchainu“. Velkým negativem je však potenciální geopolitické a regulační riziko. Z mého pohledu potenciální růst prostě nestojí za riziko, že hodnota vašeho aktiva klesne na nulu, pokud se po něm regulační orgány rozhodnou jít.

Matematika krátkodobých investic do společnosti Conflux je jistě lákavá. Které jiné kryptoměny jsou schopné přinést desetinásobné výnosy během několika měsíců? Je však důležité mít na paměti dlouhodobý příběh. Za jakoukoli seriózní částku bych raději investoval do Etherea a plně důvěřoval Vitaliku Buterinovi a jeho týmu, že zůstanou o krok napřed před všemi novými blockchainovými inovacemi přicházejícími z Číny.