Tajné zbraně Microsoftu: Obchodní segmenty, které změní hru

Na obzoru jsou obrovské příležitosti.

Vzhledem k násobku akcií Microsoftu (NASDAQ:MSFT), obrovským příležitostem a mimořádně efektivnímu řízení generálního ředitele Satyi Nadelly očekávám, že akcie MSFT budou v dlouhodobém horizontu nadále překonávat trh. V důsledku toho považuji akcie za nákupní pro investory, kteří hledají expozici v oblasti velkých technologií a umělé inteligence.

Cloudová divize společnosti MSFT získává významný podíl na trhu

Celé odvětví cloudové infrastruktury v minulém čtvrtletí těžilo ze zvýšených výdajů na „generativní technologie a služby AI“, uvedl John Dinsdale, hlavní analytik společnosti Synergy Research Group, pro The Channel Co.

Azure však rostl výrazně rychleji než jeho kolegové, když jeho podíl na celém cloudovém sektoru vzrostl oproti 4. čtvrtletí roku 2022 o téměř dva procentní body na 24 %. Tržby „inteligentní cloudové“ jednotky firmy, jejíž součástí je Azure, ve 4. čtvrtletí meziročně vyskočily o 19 % na 25,9 miliardy dolarů.

Vzhledem k silné pozici MSFT v oblasti služeb AI se domnívám, že tato jednotka může i v budoucnu pokračovat v expanzi podobným tempem, čímž poskytne akciím MSFT obrovský pozitivní katalyzátor.

Zdroj: Microsoft

Rozšiřování využití Microsoft 365

Schopnost Microsoftu výrazně rozšířit využívání své nabídky cloudového softwaru Microsoft 365 by měla do budoucna významně zvýšit finanční výsledky Microsoftu a akcie MSFT. Oběma těmto činnostem by měla výrazně pomoci rostoucí poptávka firem a vlád po bezpečnostních IT systémech.

Jared Spataro, korporátní viceprezident společnosti MSFT pro moderní pracovní a podnikové aplikace, 7. března řekl společnosti Morgan Stanley, že společnost by mohla těžit z toho, že se Microsoft 365 dostane do rukou více pracovníků v první linii, jako jsou prodejci a skladníci. Těchto zaměstnanců jsou celosvětově 2 miliardy a mnoha z nich by mohlo pomoci, kdyby využívali Teams, software MSFT pro spolupráci a komunikaci, k propojení s „digitální infrastrukturou“ svých zaměstnavatelů, uvedl Spataro. Firmy těchto zaměstnanců by také mohly v mnoha případech těžit z toho, že by je vybavily nabídkou zabezpečení 365, naznačil.

Dále může technologický gigant pohnout s jehlou tím, že bude prodávat více licencí Microsoft 365 na rozvíjejících se trzích, uvedl Spataro.

A konečně, firmě se daří přesvědčit více podniků, aby si pořídily nejdražší verzi 365, nazývanou E5, především kvůli jejím bezpečnostním funkcím, poznamenal manažer. Protože je však penetrace verze E5 poměrně nízká, firma věří, že může generovat podstatně vyšší příjmy tím, že přesvědčí více podniků, aby ji přijaly.

Prodej licencí pro Microsoft Copilot

Společnost MSFT vydala koncem loňského roku svého asistenta s umělou inteligencí, Microsoft Copilot. Podle společnosti Spatoro 70 % uživatelů Copilota uvádí, že díky němu jsou produktivnější. A mezi „typickými lidmi, kteří plní úkoly informačních pracovníků“, zvyšuje Copilot rychlost, s jakou plní své úkoly, „téměř o 30 %“. Za zmínku stojí také to, že produkt může podle vedoucího pracovníka ušetřit uživatelům až deset hodin měsíčně.

Na rozdíl od konkurenčních produktů umí Copilot psát shrnutí konkrétních částí schůzek, přičemž jeho schopnost shrnout e-maily se ukazuje být pro uživatele velmi užitečná, poznamenal Spatoro.

A konečně, společnost prodává Microsoft Copilot for Security, který využívá umělou inteligenci k „odhalování kybernetických hrozeb“ a zvyšuje schopnost firem velmi rychle reagovat na kybernetické útoky. Vzhledem k obavám firem z toho, že se stanou obětí nákladných kybernetických útoků, očekávám, že poptávka po Microsoft Copilot for Security bude velmi silná.

Zdroj: Getty Images

Nadella je pro Microsoft obrovským přínosem

V roce 2010 Nadella dokázal dříve než většina ostatních rozpoznat, že se cloudová infrastruktura stane obrovským trhem, a úspěšně vybudoval Azure do podoby mocného hráče.

O několik let později si dříve než většina ostatních všiml, že umělá inteligence je „další velkou věcí“, a zanechal firmu ve velmi dobré pozici, aby díky této technologii získala obrovský impuls.

Vzhledem k těmto bodům jsem velmi přesvědčen o jeho schopnosti vést firmu správným směrem i nadále.

Nakoupit akcie Microsoft Corporation za $421.19 (-0.11%)