Mohly by vám akcie AMD pomoci stát se milionářem?

Společnost Advanced Micro Devices (AMD) se v posledním roce stala na Wall Street favoritem spolu s boomem umělé inteligence (AI). Hardwarové společnosti se těší podstatně většímu růstu než společnosti zaměřené na software, přičemž výrobci čipů mají na svědomí značnou část 43% růstu technologického sektoru Nasdaq-100 od loňského dubna.

Akcie čipů, jako je AMD, však zůstávají rozumnou dlouhodobou investicí. Tyto společnosti vyvíjejí hardware, který umožňuje většinu technologií, a poptávka po něm bude v dohledné budoucnosti pravděpodobně nadále růst. Umělá inteligence je pouze jedním z trhů vyžadujících výkonné čipy, AMD těží také z poptávky po čipech z oblasti videoher, automobilového průmyslu, cloud computingu a dalších.

Společnost AMD v průběhu let vytvořila mnoho milionářů, přičemž její akcie od roku 2014 vzrostly o 3 500 %. Společnost je však na slibné cestě růstu a nadále těží z negativních vlivů napříč technologiemi.

Mají tedy akcie AMD stále sílu pomoci vám stát se milionářem? Pojďme si to zhodnotit.

Nakoupit akcie Advanced Micro Devices, Inc. za $151.94 (-0.22%)

AMD možná nesundá Nvidii, ale pravděpodobně to ani nepotřebuje
Společnost AMD je s Nvidií úzce srovnávána již řadu let, protože obě patří mezi přední výrobce čipů a působí v podobných segmentech. Rozmach umělé inteligence to však nakopl.

Díky dlouholeté dominanci společnosti Nvidia v oblasti grafických procesorů (GPU), tedy čipů nezbytných pro vytváření modelů umělé inteligence, došlo k prudkému rozvoji jejího podnikání. Cena akcií a zisky společnosti Nvidia dosáhly v loňském roce rekordních hodnot a AMD zůstalo v roli doháněče. Akcie AMD se sice těšily z určitého sympatického růstu díky úspěchu Nvidie, ale zároveň se ukázalo, jak moc AMD v oblasti umělé inteligence zaostávala.

V důsledku toho se letos všechny oči upíraly na expanzi AMD v oblasti AI a někteří odborníci se ptali, zda AMD dokáže v příštích letech sesadit Nvidii z trůnu. Obrovský potenciál AI a minulost společnosti AMD však naznačují, že nebude muset předstihnout Nvidii, aby přinesla investorům významné zisky.

Údaje společnosti Grand View Research ukazují, že trh s umělou inteligencí dosáhl v loňském roce téměř 200 miliard dolarů a minimálně do roku 2030 bude expandovat složeným tempem růstu 37 %. Podle této trajektorie by odvětví do konce desetiletí dosáhlo téměř 2 bilionů dolarů, což naznačuje, že společnost Nvidia má prostor udržet si dominantní postavení a přivítat konkurenty, jako je AMD.

Navíc společnosti AMD není cizí být druhá. Přinejmenším od roku 2017 je chlebem společnosti AMD její podnikání v oblasti centrálních procesorových jednotek (CPU), přičemž svůj podíl na trhu rozšířila z 18 % na 36 % v roce 2024. Přesto je toto číslo stále druhé za 63% podílem společnosti Intel na trhu s procesory.

Pozice společnosti AMD za Intelem v tomto odvětví však nezabránila tomu, aby roční tržby společnosti AMD za posledních pět let vzrostly o 237 %, zatímco její volný peněžní tok se vyšplhal o 206 % na více než 1 miliardu USD. Přitom trh s umělou inteligencí bude mít v příštích letech pravděpodobně mnohem více co nabídnout než procesory.

V důsledku toho je slibné, že společnost AMD uvedla na trh nové grafické procesory s umělou inteligencí, které mají konkurovat nabídce společnosti Nvidia, a také výrazně investuje do osobních počítačů s umělou inteligencí.

Zdroj: Unsplash

Potenciálně má v dlouhodobém horizontu větší prostor než Nvidia
Za posledních 12 měsíců dosáhla prudce rostoucí cena akcií společnosti Nvidia tržní kapitalizace téměř 2 bilionů dolarů, což z ní činí třetí nejhodnotnější společnost na světě (hned po Microsoftu a Applu). Tržní kapitalizace společnosti AMD sice ve stejném období výrazně vzrostla, ale stále se pohybuje na mnohem nižší úrovni 240 miliard dolarů, což naznačuje, že má v příštím desetiletí větší prostor pro expanzi.

Podnikání společnosti AMD je úplně jiná liga než podnikání společnosti Nvidia, což by mohlo znamenat, že nyní je nejlepší čas na nákup akcií společnosti AMD, než bude pozdě.

Údaje ukazují, že zisk společnosti AMD by měl v příštích dvou fiskálních letech dosáhnout 7 USD na akcii, zatímco zisk společnosti Nvidia vzroste na 36 USD na akcii. Pokud tyto hodnoty vynásobíte poměrem budoucí ceny a zisku obou společností (u AMD 41 a u Nvidie 31), získáte ceny akcií AMD 287 USD a Nvidie 1 116 USD. Při těchto cílových cenách by akcie AMD do fiskálního roku 2026 vzrostly o 93 % a akcie Nvidie o 40 %.

Nyní je důležité brát tato čísla s rezervou, protože tyto prognózy jsou založeny výhradně na očekáváních analytiků, která se mohou snadno mýlit. Čísla však stále naznačují, že AMD má v nadcházejících letech výrazně větší potenciál růstu než Nvidia. Společnost se nachází v dřívější fázi své cesty k umělé inteligenci a na trhu s čipy obecně, což by mohlo znamenat, že nyní je nejlepší čas k nákupu.

Pokud jste tedy ochotni držet akcie dlouhodobě, AMD má pravděpodobně sílu udělat z vás při správné investici milionáře. Společnost má obrovský růstový potenciál a pravděpodobně bude z technologického větru v zádech těžit ještě řadu let.