Kevin O’Leary jmenuje 3 společnosti, do kterých je třeba investovat

Tento rok je pro investování do akcií náročný, protože akciový trh zažívá zdánlivě nekonečný koloběh výkyvů.

Hlavní americké indexy minulý týden klesly, přičemž Dow Jones Industrial Average zakončil týden na 29 888,78 bodech – jen den poté, co se poprvé od ledna 2021 ponořil pod klíčovou úroveň 30 000 bodů. Mezitím index S&P 500 zaznamenal nejhorší týden od roku 2020 a Nasdaq Composite skončil týden o 4,8 % níže.

A vzhledem k tomu, že Fed je připraven pokračovat v agresivnější politice zvyšování sazeb, mohlo by to pro akcie znamenat ještě větší volatilitu.

Venture kapitálový investor Kevin O’Leary se domnívá, že je zbytečné snažit se odhadnout trh.

„Trh se nedá načasovat. Prostě to nejde. Zkoušel jsem to už tolikrát, ale prostě to nejde,“ řekl O’Leary, který je předsedou představenstva společnosti O’Leary Ventures, v pořadu „Squawk Box Asia“ televize CNBC.

Zdroj: CNBC

Místo toho dává přednost vlastnictví společností, které jsou podle něj udržitelné.

„Rád vlastním společnosti, které nejdou k nule. Moderna neklesá k nule, Pfizer neklesá k nule a Nestlé neklesá k nule. Mají podniky, které jsou velmi udržitelné,“ řekl O’Leary.

Moderna i Pfizer jsou farmaceutické firmy, což je odvětví, které má často značný cash flow a stabilní dividendy, a proto je považováno za odolnější v době poklesu.

Obě společnosti stály v čele celosvětového úsilí o očkování proti Covid-19. Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv v pátek povolil třídávkovou vakcínu společnosti Pfizer pro děti od 6 měsíců do 4 let a dvoudávkovou vakcínu společnosti Moderna pro děti od 6 měsíců do 5 let.

Akcie biofarmacie v současné době tvoří asi 4,5 % O’Learyho portfolia, zatímco širší sektor zdravotnictví představuje asi 20 %.

Investoři mají rádi také základní spotřební zboží, jako je Nestlé, protože je méně ovlivněno ekonomickými cykly a těší se relativně stabilnímu růstu zisků a výplatě dividend.

„Vlastním společnosti se silnými rozvahami, které vydělávají peníze. Nyní ceny jejich akcií stoupají a klesají na základě toho, jak lidé vnímají, jaký by měl být poměr ceny k zisku. A poklesu se nevyhnulo ani zdravotnictví. Ale společnosti jsou silné,“ dodal.

Kromě silných rozvah se O’Learymu tyto společnosti líbí také pro jejich dobré peněžní toky – část z nich je rozdělována zpět investorům ve formě dividend.

Všechny tři akcie jsou letos v červených číslech, ale Nestlé a Pfizer pokračují ve vyplácení dividend. Dividendový výnos společnosti Nestlé činí 2,6 %, zatímco u společnosti Pfizer 3,4 %. Společnost Moderna v současné době dividendu nevyplácí.

Nikdy ne více než 20 % v jednom sektoru
Letošní masivní korekce na trhu některé investory nepochybně vyděsila, ale O’Learyho krátkodobé poklesy cen neznepokojují. Ve skutečnosti zdvojnásobuje podíl na jménech, kterým věří.

„Nejsme nahoře a máme za sebou pár těžkých měsíců jako všichni ostatní, ale já o tom přemýšlím dlouhodobě… To, co dělám, je, že se snažím najít body pro opětovný vstup, protože se vždy snažím rozmístit kapitál. Pokud věřím v příběh společnosti, vložím do korekce více peněz,“ řekl.

O’Leary uvedl, že nedávno koupil nezveřejněné podíly ve společnostech Walt Disney, Adobe a DocuSign. Připustil, že tyto akcie „hodně klesly“, ale je přesvědčen, že se v určitém okamžiku odrazí ode dna.

Je také opatrný v tom, jak řídí riziko ve svém portfoliu. „Musíte mít diverzifikaci,“ řekl.

Jeho zlaté pravidlo? „Nikdy ne více než 20 % v jednom sektoru a nikdy ne více než 5 % v jedné akcii.“ Označil to za strategii, která mu funguje „už desítky let“.

Artykuł Kevin O’Leary jmenuje 3 společnosti, do kterých je třeba investovat pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.