Do těchto dvou propadlých akcií vložili insideři miliony, podle analytiků by se mohly odrazit ode dna

Prozíraví investoři se vždy snaží získat akcie podhodnocených společností. To je koneckonců podstatou hesla „nakupuj nízko, prodávej vysoko“. Problém však spočívá v tom, jak určit, které akcie pouze dočasně strádají a jsou připraveny k tomu, aby se zvedly, spíše než aby naznačovaly, že jejich snížené ceny prostě nestojí za to, aby se jimi někdo zabýval.

Samozřejmě existuje mnoho způsobů, jak tento scénář posoudit, a jednou z jednoduchých strategií je zkoumání akcí prováděných insidery. Tito podnikoví úředníci působí „uvnitř“ a disponují znalostmi, které nejsou běžnému investorovi přístupné. Jakmile jsou viděni, jak si vybírají akcie společností, pro které pracují, zejména ve velkém, je to signál, že mohou považovat akcie za podhodnocené.

S tímto vědomím jsme otevřeli nástroj TipRanks‘ Insiders‘ Hot Stocks a našli dvě akcie, které odpovídají určitému profilu: akcie, které jsou tento měsíc na ústupu, ale insidery se do nich hrnou po náklaďácích – to znamená, že do nich v poslední době sypou miliony. Podle některých analytiků z Wall Street by se tyto akcie mohly právě odrazit ode dna.

Zdroj: Getty Images

EVgo, Inc. (EVGO)

Začneme v sektoru elektromobilů, konkrétně v oblasti nabíjení elektromobilů, a podíváme se na lídra v této oblasti. Společnost EVgo provozuje největší veřejnou síť rychlého nabíjení pro elektromobily v USA, která se může pochlubit více než 850 místy rychlého nabíjení. Ty obsluhují více než 60 metropolitních oblastí ve 30 státech a všechny jsou napájeny 100% obnovitelnou energií.

Komplexní nabíjecí infrastruktura zahrnuje strategicky rozmístěné rychlé a ultrarychlé nabíječky na vhodných místech, jako jsou nákupní centra, obchody s potravinami a veřejná parkoviště. Prostřednictvím mobilní aplikace mohou řidiči snadno vyhledat a zahájit nabíjení, sledovat průběh nabíjení a dokonce za služby zaplatit. Nabíjecí stanice společnosti EVgo jsou kompatibilní s různými modely elektromobilů, takže jsou dostupné širokému okruhu majitelů elektrických vozidel.

Zdroj: Getty Images

Vzhledem k rostoucímu rozšíření elektromobilů v nadcházejících letech je společnost připravena tento trend využít. I přes tyto pozitivní vyhlídky jsou však výsledky společnosti v poslední době dosti propastné, když v květnu poklesly o 38 %.

Tento pokles lze přičíst především dvěma faktorům. Za prvé, výsledky společnosti za 1. čtvrtletí nesplnily očekávání. Přestože tržby meziročně vzrostly o působivých 228,6 % a dosáhly 25,3 milionu USD, zaostaly o 1,45 milionu USD za konsensuálními odhady. Navíc předpokládané tržby společnosti pro rok 2023, které se pohybují mezi 105 a 150 miliony USD, nedosáhly očekávání analytiků ve výši 138,76 milionu USD. Zadruhé společnost zhoršila situaci oznámením veřejné nabídky kmenových akcií třídy A v hodnotě 125 milionů USD, což vyvolalo následný výprodej.

Pokles akcií společnosti EVgo zřejmě předsedu představenstva Davida Nanuse neznepokojil. Nanus v reakci na pokles minulý týden podnikl kroky a nakoupil 5 882 352 akcií společnosti EVGO, jejichž hodnota nyní činí 21,76 milionu USD.

Tento čin pravděpodobně dobře ladí s Jamesem Westem ze společnosti Evercore. Analytik se domnívá, že společnost je připravena na boom elektromobilů, a píše: „Jako čistá hra na vlastníky provozované veřejné DCFC nabíjení a nabíjení jako službu má EVGO dobrou pozici k tomu, aby těžila z rychlého růstu, který probíhá v oblasti veřejného nabíjení elektromobilů, díky svému vlivu na megatéma elektrifikace mobility… Společnost používá vlastní algoritmy, které analyzují sčítání lidu a další zdroje dat, aby vytipovala prémiové a výhodné lokality nabíjecích stanic, které splňují vysokou míru návratnosti společnosti.“

Jak se to promítne v očích investorů? James West hodnotí EVGO na stupni Outperform (tj. Buy), který je podpořen cílovou cenou 12 USD. Pokud bude tato hodnota splněna, budou investoři za rok sedět na výnosu ve výši 224 %.

Nyní se podíváme na zbytek ulice, kde akcie získala další 3 hodnocení „Kupovat“ a „Držet“, každé plus 1 „Prodat“, což znamená konsenzuální hodnocení „Mírně kupovat“. Podle průměrné cílové ceny 8 USD si akcie v příštích 12 měsících připsají zisk ~116 %.

Insulet Corporation (PODD)

Nyní přejděme od elektromobilů ke zdravotnictví a zaměřme se na společnost Insulet, předního výrobce zdravotnických prostředků, který se specializuje na vývoj a výrobu inovativních systémů pro podávání inzulínu.

Hlavním bodem zájmu firmy je její systém pro podávání inzulínu Omnipod, který byl schválen FDA v lednu 2005. Nedávno, v lednu 2022, FDA povolila automatický systém pro podávání inzulinu Omnipod 5, který funguje bez nutnosti připojovat k tělu plastové hadičky a lze jej plně ovládat pomocí aplikace v chytrém telefonu.

Zdroj: Getty Images

Tento výrobek byl uveden na trh ve Spojených státech v srpnu loňského roku a pomohl společnosti překonat prognózy v nedávno zveřejněném výkazu za 1. čtvrtletí. Tržby dosáhly 358,1 milionu dolarů, což představuje meziroční nárůst o 21,2 % a překonání konsensu o 27,89 milionu dolarů. Na druhé straně zisk na akcii ve výši 0,23 USD výrazně překonal očekávání analytiků ve výši 0,10 USD. A pro celý rok společnost zvýšila očekávání růstu tržeb z předchozího rozpětí 14 až 19 % na 18 až 22 %.

Investorům se výsledky líbily a po zveřejnění zprávy vyhnali akcie výše. Od té doby však akcie ustoupily (v květnu celkem o 14 %) a nepomohla jim ani nedávná zpráva o dohodě konkurenční společnosti Medtronic o převzetí jihokorejského výrobce nositelných inzulinových náplastí EOFlow.

Jeden z vedoucích pracovníků si mezitím musí být jistý, že společnost je schopna čelit výzvě svého konkurenta. Ředitel Michael Minogue nedávno získal 3 300 akcií a utratil za ně více než 1 milion dolarů.

Společnost má také podporu analytika společnosti Canaccord Kylea Rose, který píše: „Je zde hodně věcí, které se nám líbí, a věříme, že základní teze zůstává nedotčena, což je posíleno dynamikou O5, dlouhodobým výhledem pro produkty specifické pro T2 a iniciativami v oblasti duševního vlastnictví. Přesto očekáváme pokračující tlak na GM s tím, jak se O5 stává větším procentem prodejů (a nese negativní mix až do rozsahu), jak PODD prodává prostřednictvím nahromaděných zásob při vysokých nákladech na komponenty a jak přetrvávají makroekonomické protivětry. Nadále se domníváme, že kombinace lékárenského kanálu, modelu opakovaných příjmů a zájmu pacientů o T2 dává společnosti PODD „spodní hranici“ pro růst.“

„Domníváme se, že uvedení O5 vyplní jakoukoli vnímanou konkurenční mezeru oproti stávajícím pumpám AP/HCL a umocní konkurenční výhodu lékárenského kanálu a výhody modelu bez rizika a s průběžnou platbou, což by mělo podpořit trvalé zvyšování konsenzuálních očekávání růstu,“ dodal dále pětihvězdičkový analytik.

Tyto komentáře podporují Roseovo hodnocení Buy, zatímco jeho cílová cena 355 USD znamená 12měsíční zhodnocení akcií o 30 %.

Takový je tedy pohled společnosti Canaccord, jak vidí příštích 12 měsíců pro Insulet zbytek ulice? Na základě 6 nákupů a 4 ponecháních hodnotí konsenzus analytiků akcie jako mírně nákupní. Průměrná cílová hodnota 352,9 USD představuje potenciální růst o 29 %.