EU dokončuje rozhovory o kryptoměnách, Biden slibuje brzkou regulaci v USA

Tento týden byl nabitý zprávami o kryptoměnách, zákonodárci začali uzavírat diskuse o regulaci a slibovat termíny. Evropská unie (EU) i Spojené státy rozvířily hovor. Zdá se, že ta první konečně ukončuje práci na svém návrhu zákona o kryptoinfrastruktuře. Druhá si dává velký slib, že do konce roku vydá vlastní regulaci.

Po většinu první poloviny roku investoři netrpělivě čekali na aktualizace regulace. Kryptotrh je stále do značné míry „divokým západem“ a mnoho zemí si není jisto, jak jej přesně zkrotit. Proto vidíme mnoho prvních regulací, které se v jednotlivých zemích divoce liší. Spojené státy i Evropská unie mezitím postupují ve svých regulacích velmi pomalu. Zdá se, že obě strany chtějí provést rozsáhlý výzkum a zvážit všechny možné varianty pro vlastní infrastrukturu.

V USA se věci začaly rozjíždět v březnu, zejména když prezident Joe Biden podepsal exekutivní příkaz vyzývající k řadě různých kryptoregulací. Příkaz především zřizuje výzkumné skupiny, které mají za úkol zkoumat různé aspekty tohoto odvětví a způsoby jejich prosazování.

Zdroj: Getty Images

Zdá se, že digitální měny centrálních bank (CBDC) jsou na vrcholu vládního seznamu priorit. Kromě toho, že mají v exekutivním příkazu své vlastní ustanovení, Biden také slibuje, že do roka předloží konkrétně politiku CBDC. Podle představitele Bílého domu se ve čtvrtek sešla výkonná moc s pracovní skupinou pro finanční trhy. Na schůzce úředníci hovořili o nedávné aktivitě CBDC a stablecoinu, včetně květnového kolapsu algoritmického trhu se stablecoiny. Podle úředníka mohou Američané očekávat konečný rámec pro CBDC do konce roku.

Kryptozprávy: V souvislosti se zprávami o kryptoměnách se včera objevily další informace: EU dokončuje legislativu MiCA
Spojené státy si v oblasti kryptoměn teprve špiní ruce. Mezitím regulační orgány EU pilují finální návrh vlastní kryptolegislativy. Velká krypto novinka za oceánem se týká dlouho diskutovaného návrhu zákona o trzích s kryptoaktivy (Markets in Crypto Assets, MiCA) tohoto orgánu.

MiCA bude sloužit jako kostra celého krypto trhu EU. Má řešit více aspektů tohoto odvětví, jako jsou limity spotřeby kryptoenergie, registrační standardy pro kryptospolečnosti a vládou podporované rezervy pro stablecoiny. Bude existovat vedle několika dalších změn, jako je včera schválená legislativa proti praní špinavých peněz (AML).

Na tuto novinku se čekalo dlouho. Zákonodárci EU se o detailech legislativy dohadují už téměř dva roky. Dnes je však konečný návrh zákona připraven a členové se na něm shodují.

Jednou z nejspornějších částí návrhu zákona mezi zákonodárci je ustanovení zakazující těžbu kryptoměn. Toto ustanovení bylo v průběhu přípravy návrhu předloženo několikrát. Zdá se, že poslanci postupují bez tohoto zákazu poté, co jej naposledy z návrhu odstranili v březnu.

Poté, co se na podmínkách návrhu zákona dohodli při nedávných jednáních, budou nyní členové EU čekat na oficiální oznámení finalizace návrhu zákona v Úředním věstníku EU. Členové budou mít poslední příležitost předložit pozměňovací návrhy předtím, než bude přijat jako zákon.