Tento slavný investor sází proti Applu, ale kupuje akcie společnosti Alphabet

Michael Burry, investor, který se proslavil díky filmu The Big Short, sází proti největší společnosti na světě, Applu (AAPL). Poslední zpráva 13-F společnosti Scion Asset Management (dokument, který musí fondy každé čtvrtletí předkládat Komisi pro cenné papíry) odhaluje, že na konci prvního čtvrtletí bylo téměř 18 % hodnoty jejího portfolia v prodejních opcích na akcie společnosti Apple, které se s poklesem ceny akcií stávají výnosnějšími. To je odvážná sázka – ale je to chytrá strategie?

Apple: Skvělé, když je spotřebitel silný

Je těžké ignorovat varovné signály, že finanční situace průměrného amerického spotřebitele se zhoršuje: Dluhy na kreditních kartách jsou rekordně vysoké, inflace prudce vzrostla a bydlení je neobvykle drahé. Tato slabost by se mohla ukázat jako brzda pro Apple, protože jeho zařízení jsou sice pěkná, ale lidé mohou žít se svými starými modely, pokud to potřebují. Apple však zatím nezaznamenal pokles zisků ani tržeb.

Zdroj: Unsplash

Ve druhém čtvrtletí fiskálního roku 2022 (které skončilo 26. března) vzrostly tržby i zředěný zisk na akcii meziročně o 9 % na 97,3 miliardy dolarů, respektive 1,52 dolaru. Skutečnou otázkou však je, jak se jí dařilo v právě skončeném třetím fiskálním čtvrtletí, protože v posledních třech měsících se prohloubily již zmíněné problémy se spotřebiteli.

Apple je v americké společnosti bezpochyby zakořeněný – je téměř nemožné jít kamkoli, aniž bychom viděli lidi s iPhony, Airpody nebo MacBooky. Budou však spotřebitelé v těchto těžkých ekonomických podmínkách i nadále platit za zařízení této společnosti vyšší cenu? Burry sází na to, že odpověď zní ne, a podle ceny akcií není ve svém názoru osamocen. Apple letos klesl o 23 %, ale jeho akcie by mohly dále klesat, pokud by se snížily jeho tržby nebo zisky.

Apple se obchoduje za 22,2násobek zisku, takže není drahý, ale stále se obchoduje s prémií oproti trhu – široký index S&P 500 je oceněn na 19,1násobek zisku. Vzhledem k tomu, že Federální rezervní systém pokračuje ve zvyšování referenčních úrokových sazeb (což snižuje reálnou hodnotu budoucích zisků společností), tržní násobek bude pravděpodobně nadále klesat a tento trend by mohl stáhnout dolů i společnost Apple.

Zdroj: Unsplash

Tento výhled není pro Apple ani jeho investory příznivý, a proto Burry nakoupil opční listy proti společnosti Apple. Burry však investuje i do jiné akcie, která má podle mého názoru také větší potenciál růstu.

Alphabet: Jedna z nejdominantnějších společností na světě

Pátý největší podíl společnosti Scion Asset Management, společnost Alphabet (GOOG), představuje téměř 9 % jejího portfolia. Společnost Alphabet zastřešuje několik dominantních značek: Google, YouTube a operační systém Android. Tyto značky mají celosvětově významný podíl na trhu a generují stále větší objem příjmů.

V 1. čtvrtletí vzrostly tržby společnosti Alphabet meziročně o 23 % a 23 % těchto tržeb se proměnilo ve volný peněžní tok ve výši 15 miliard dolarů. Společnost Alphabet by však také mohla zaznamenat určité překážky způsobené ekonomikou.

V době recese společnosti často snižují své rozpočty na reklamu a 80 % příjmů společnosti Alphabet v prvním čtvrtletí pocházelo z reklamy. Široké publikum, které společnost Alphabet ke svým produktům přitahuje, však dává firmám k dispozici rozsáhlou skupinu spotřebitelů, na které mohou inzerovat. Když k tomu připočteme schopnost spolehlivě cílit na spotřebitele, pravděpodobnost, že podniky sníží své výdaje na reklamu u společnosti Alphabet, se snižuje.

Zdroj: Shutterstock

Netvrdím, že Alphabet nebude mít během recese těžší období, ale dává smysl, že se nemusí potýkat s takovými problémy jako jiné společnosti závislé na reklamě.

Alphabet se obchoduje na 19,5násobku zisku, což je o něco méně než Apple, ale stále nad průměrem trhu. Vzhledem k tomu, že obě společnosti mají podobné ziskové marže, otázka, která z nich je lepší koupí, se odvíjí od toho, která je odolnější.

Myslím si, že společnost Alphabet má odolnější podnikání, protože není zcela závislá na spotřebitelských výdajích. Navíc Alphabet roste rychleji než Apple – a jeho ocenění je opět o něco levnější.

Ačkoli neobhajuji shortování nebo nákup putů proti Applu (i když to by letos jako investiční strategie fungovalo), souhlasím s Burrym, že Alphabet je nyní skvělá koupě.