Manažer fondu říká, že tyto akcie je vhodné koupit ve slevě

Manažer fondu Rajiv Jain se připojil k hlasům z Wall Street, které nabádají k nákupu akcií energetických společností v době, kdy ceny ropy klesají.

Vzhledem k obavám z recese, které zasáhly výhled poptávky po komoditách, přerušila ropa v červnu šest měsíců po sobě trvající růst.

Ceny ropy byly minulý týden volatilní. I když klesly pod 100 USD a následně vyskočily, aby zmírnily některé ztráty, stále byly více než 10 % pod červnovým maximem.

Energetický index S&P 500 se od konce května propadl přibližně o 17 %. Znamená to změnu osudu této komodity, která v loňském roce zahájila široký pohyb vzhůru a prudce vzrostla po vypuknutí rusko-ukrajinské války.

„Chci říct, že některé z těchto ocenění jsou upřímně řečeno trochu absurdní,“ řekl Jain, předseda představenstva a investiční ředitel společnosti GQG Partners, o současných cenách energetických akcií.

Zdroj: Getty Images

Fond jeho firmy zvýšil své podíly v energetice, které ke konci května činily 23,3 % oproti pouhým 1,73 % v březnu loňského roku.

Jain uvedl, že se mu líbí zejména americká ropná společnost Exxon Mobil, brazilská Petrobras a švýcarská firma Glencore.

„Pokud předpokládáte ropu za 90 dolarů, obchodují se tyto akcie pod desetinásobkem zisku,“ řekl Jain v pořadu „Squawk Box Asia“ na CNBC.

Z poklesu cen ropy mohou těžit komoditní společnosti, které působí v segmentu navazujících činností – jako výše uvedené tři firmy – protože mohou nakupovat ropu za nižší ceny a následně prodávat rafinované produkty s prémií.

Dalším bonbónkem pro investory je, že Petrobras nabízí dividendový výnos přes 30 %, upozornil Jain. Pro srovnání, Exxon má dividendový výnos kolem 4 % a Glencore nabízí 5 %. Energetický sektor v rámci indexu S&P 500 má podle údajů společnosti Factset průměrný výnos kolem 3,29 %, zatímco celkový index má průměrný výnos 1,57 %.

Všechny tři akcie oproti stavu před měsícem výrazně poklesly, ačkoli za celý rok jsou stále v plusu. Exxon se propadl přibližně o 14 %, Glencore se propadl o více než 10 % a Petrobras za poslední měsíc klesl přibližně o 7 %.

„Tyto společnosti mají velmi dobrou pozici,“ řekl Jain, který zdůraznil, že Exxon nedávno oznámil, že ze své rafinérské činnosti vytvoří téměř 5,5 miliardy dolarů přebytečného čistého zisku.

Správce aktiv Jack Ablin ze společnosti Cresset Capital byl rovněž nakloněn Exxonu, stejně jako Chevronu – označil je za „kvalitní a dividendově rostoucí společnosti“. V pořadu „Squawk Box Asia“ na CNBC řekl, že tyto akcie stále vypadají levně v porovnání se svými konkurenty.

Morgan Stanley jmenuje akcie
Také banky Morgan Stanley a Goldman Sachs v posledních týdnech investorům říkají, že pokles ropy je příležitostí k nákupu.

Společnost Morgan Stanley ve zprávě pro klienty z 1. července uvedla, že je čas nakupovat akcie energetických společností. „Akcie energetických společností nabízejí v rámci akcií nejatraktivnější příležitost k poměru rizika a výnosu … zejména po nedávné prudké korekci,“ uvedl Dubravko Lakos, hlavní americký akciový stratég a globální vedoucí kvantitativního výzkumu.

Firma má mimo jiné nadhodnocené ratingy na akcie společností Exxon a Marathon Oil.