3 věci, které se musí stát, aby se krypto odvětví opět pozvedlo k vrcholu

Ach, ten divoký svět kryptoměn. Je to místo, kde se bohatství tvoří a ztrácí rychleji, než řeknete „blockchain“. Trh s kryptoměnami se od svého vrcholu z konce roku 2021 docela propadl. Tady se podívejte, jak se v posledním roce či dvou dařilo některým největším a nejpopulárnějším kryptoměnám:

TOKENALL Time HighDatum ATHProcentní pokles od vrcholuBitcoin (BTC)$68,790Nov. 10, 202168%Ethereum (ETH)$4,892Oct. 21, 202168%Solana (SOL)$260Nov. 6, 202192%Dogecoin (DOGE)$0.74May 8, 202190%Shiba Inu (SHIB)$0.000088Oct. 28, 202188%

Důvody těchto dramatických poklesů cen se u jednotlivých mincí lišily, ale měly několik společných překážek. Cyklická povaha trhu s kryptoměnami vede k rozsáhlým přílivům a odlivům hodnoty a současné prostředí by se dalo popsat jako dlouhá kryptozima. Kromě toho mnoho investorů ztratilo důvěru v krypto jako platnou třídu aktiv kvůli řadě skandálů a finančních krachů v tomto sektoru v roce 2022.

Zdroj: Shutterstock

Ale neboj se, milý čtenář. Jsem přesvědčen, že digitální měny a blockchainové sítě v příštích zhruba deseti letech změní finanční systémy na globální úrovni. Dokud tato dlouhodobá investiční teze platí, mám několik nápadů, co by mohlo tyto skomírající ceny kryptoměn postrčit k dalšímu vzestupu.

1. Na regulaci kryptoměn záleží

Zaprvé, vlády musí zavést přísnější regulaci kryptobyznysu.

To ovšem může být pro mnohé fanoušky kryptoměn těžká pilulka. Možná si říkáte, že regulace zabíjí inovace. Dusí volný trh. Dávají více moci vládě a ponechávají méně kontroly v rukou běžných občanů. Takže více regulací musí být pro trh s kryptoměnami, který je postaven na ideálech individuální svobody, menšího vlivu vlády a větší finanční inovace, špatné.

Ale vyslechněte mě. V těchto raných dnech je vše jinak a kryptoměny nutně potřebují určitou zodpovědnost a strukturu.

Pokud jde o kryptoměny, stále se jedná o odvětví Divokého západu s malým dohledem a spoustou pochybných postav. Investoři do kryptoměn se této lekci učí na vlastní kůži díky opakovaným událostem, které jim odčerpávají peníze, jako je bankrot FTX, katastrofa Terra Luna a prolomení podpory kryptoměn ze strany Kim Kardashian.

Zdroj: Unsplash

Pokud chce kryptoměnová komunita přilákat institucionální investory s velkými penězi, musí pracovat v právním a regulačním rámci, který bude příznivější pro investice. Říkejte si, co chcete, o přebujelé regulaci nebo daních, ale správná regulace umožní institucionálním investorům a dalším subjektům bez obav vkládat své prostředky do tohoto sektoru.

A který držitel tokenů by nechtěl, aby na trh s kryptoměnami proudily další velké peníze?

2. Vzestup decentralizovaného financování

Vezměme nyní v úvahu rostoucí zájem o decentralizované finance (DeFi) a aplikace Web3. Zde se odehraje skutečné kouzlo.

Mluvíme o novém paradigmatu ve financích, které je decentralizované, bez důvěry a otevřené všem. Vrstvy prostředníků, jako jsou banky, pojišťovací agenti a zpracovatelé plateb, budou brzy nahrazeny automatizovanými kryptoměnovými systémy. Méně rukou bude sahat do našich kapes pro kousek z každé transakce. Převody peněz budou rychlejší, poplatky se sníží a finanční systém jako celek bude brzy mnohem efektivnější. Komu by se nelíbila představa decentralizovaných financí?

Zdroj: Shutterstock

S rozvojem platforem a aplikací DeFi vzniká nový druh finančního ekosystému, který je poháněn lidmi, nikoliv bankami. A s dalším rozvojem v této oblasti můžeme očekávat, že na trhu s kryptoměnami dojde k vážným inovacím a růstu.

A nakonec jediným legitimním důvodem pro růst cen tokenů je odpovídající zvýšení poptávky po nich. Pokud nikdo nebude chtít lepší finanční ekosystém, myšlenky blockchainu a kryptoměn brzy zvadnou a odumřou. Předpokládám však, že svět je hladový po nové dohodě, což by mělo mít na ceny kryptoměn z dlouhodobého hlediska pozitivní vliv.

3. „Halving“ Bitcoinu

A v neposlední řadě je tu nezastavitelný technologický pokrok. Velkou událostí loňského roku bylo sloučení Etherea. Další na řadě je čtvrté půlení Bitcoinu, které je naplánováno na jaro 2024. Počet Bitcoinů, které těžaři dostávají jako odměnu za ověřování transakcí v síti, se sníží (opět) na polovinu, což prudce sníží nabídku nových mincí vstupujících na trh. V minulosti to zpravidla vedlo k vyšším cenám v následujících měsících.

Vezměme si například snížení o polovinu v roce 2016. Po něm následoval zhruba 360% nárůst ceny bitcoinu ze skromných 650 USD na téměř 3 000 USD za méně než rok. Podobně půlení v roce 2020 předcházel cenový skok o zhruba 520 % z 9 000 na 56 000 dolarů za rok. Neexistují žádné záruky, že příští půlení vyžene ceny bitcoinu nahoru v takové míře, ale cenový graf bitcoinu by měl mít v roce 2024 podobný tvar. Historie se neopakuje, ale často se rýmuje.

Zdroj: Unsplash

A nezapomínejme ani na další technologická vylepšení v jiných kryptoměnách. Mluvíme o rychlejších transakcích, vyšší bezpečnosti a dalších případech použití. Sloučení bylo pro Ethereum jen odrazovým můstkem k dalším vylepšením. Solana stabilizuje svou síťovou strukturu. Shiba Inu zavádí síť Shibarium, která zvyšuje rychlost transakcí a škálovatelnost této kryptoměny, jež je náročná na data. Dokonce i frivolní komunita Dogecoin pracuje s ambiciózním seznamem vylepšení platformy. Starého psa přece můžete naučit novým kouskům.

Tato kategorie souvisí s poslední, protože lepší technologie jednoduše pomáhá těmto kryptoměnám vytvářet lepší systémy DeFi a Web3. Vyšší poptávka po kryptoměnách bude následovat a ceny pak půjdou nahoru. Taková je dohoda, pokud se úplně nemýlím v tom, že kryptoměny mají klíč k lepší finanční budoucnosti.