Miliardáři prodávají Nvidii a místo toho kupují tyto dvě vysoce růstové akcie umělé inteligence

V posledních třech desetiletích Wall Street nikdy nepostrádala příští velké investiční trendy nebo inovace, které by mohly změnit trajektorii růstu americké a globální ekonomiky. Zdánlivě se nic nevyrovnalo nástupu internetu, pokud jde o růstový potenciál, který mění pravidla hry, dokud nepřišla revoluce umělé inteligence (AI).

Ve své nejjednodušší podobě zahrnuje umělá inteligence využívání softwaru a systémů pro úkoly, na které by za normálních okolností dohlíželi lidé. Poskytnutí schopnosti softwaru a systémům učit se a vyvíjet se v průběhu času (tj. schopnosti strojového učení) bez zásahu člověka znamená, že AI má teoretickou využitelnost téměř v každém odvětví a oboru. To je důvod, proč analytici společnosti PwC odhadují, že AI by do roku 2030 mohla globální ekonomice přinést 15,7 bilionu dolarů.

Když se objeví taková velká čísla, nejchytřejší mozky na Wall Street zpozorní. Ale zatímco miliardáři ochotně využívají vzestupu AI a vkládají své peníze do vysoce oktanových růstových akcií, neostýchají se ani snižovat své podíly v tom, čemu jsem začal říkat „infrastrukturní páteř“ hnutí AI.

Miliardáři investoři ukazují nejpřímějšímu příjemci AI dveře
Žádná společnost netěží z umělé inteligence tak přímo jako polovodičová společnost Nvidia (NVDA). Její grafické procesory A100 a H100 jsou „mozky“ v datových centrech akcelerovaných umělou inteligencí, které pohánějí rozhodování softwaru a systémů řízených umělou inteligencí ve zlomcích vteřin. Podle některých odhadů ovládá společnost Nvidia 90 % nebo větší podíl všech grafických procesorů s umělou inteligencí nasazených v podnikových datových centrech s vysokým výpočetním výkonem.

Zdroj: Getty Images

Navzdory této dominanci snížilo osm významných miliardářských investorů během čtvrtletí končícího v prosinci podíly svých fondů ve společnosti Nvidia. Na základě formulářů 13F podaných Komisi pro cenné papíry a burzy mezi těchto osm prodávajících miliardářů patří (v závorkách je uveden celkový počet prodaných akcií):

Israel Englander ze společnosti Millennium Management (1 689 322 akcií)

Jeff Yass ze společnosti Susquehanna International (1 170 611 akcií)

Steven Cohen ze společnosti Point72 Asset Management (1 088 821 akcií)

David Tepper ze společnosti Appaloosa Management (235 000 akcií)

Philippe Laffont ze společnosti Coatue Management (218 839 akcií)

Chase Coleman ze společnosti Tiger Global Management (142 900 akcií)

John Overdeck a David Siegel ze společnosti Two Sigma Investments (30 663 akcií)

Zatímco vybírání zisků u nejvýkonnější megakapitálové akcie roku 2023 může být jedním z vysvětlení, proč více než půl tuctu miliardářů poslalo Nvidii na smetiště, příval překážek poskytuje další podrobnosti.

Ve fiskálním roce 2024 (skončil 28. ledna) zaznamenala Nvidia 217% nárůst tržeb v segmentu datových center. Většina tohoto růstu byla způsobena vyššími cenami jejích grafických procesorů A100 a H100, o čemž svědčí podstatně menší 43% nárůst nákladů na tržby (ve všech provozních segmentech) oproti předchozímu roku. Vzhledem k tomu, že do této oblasti vstupuje nová konkurence a společnost Nvidia zvyšuje výrobu vlastních čipů, mělo by se o nedostatku GPU ve druhé polovině letošního roku hovořit méně. S tím, jak bude oslabovat cenová síla společnosti Nvidia, bude oslabovat i její hrubá marže.

Nakoupit akcie NVIDIA Corporation za $865.97 (4.80%)

K tomu je třeba dodat, že čtyři největší zákazníci společnosti Nvidia, kteří se podílejí zhruba 40 % na jejích celkových tržbách, vyvíjejí vlastní GPU zaměřené na umělou inteligenci. Přestože tyto čipy slouží jako doplněk ke GPU Nvidia, je více než pravděpodobné, že signalizují vrchol objednávek od těchto čtyř zákazníků „velkolepé sedmičky“.

Miliardáři by také mohli být nespokojeni s nedostatečnou pomocí, které se společnosti Nvidia dostává od amerických regulačních orgánů. Společnost Nvidia vyvinula grafické procesory s umělou inteligencí speciálně pro čínský trh – A800 a H800 – po prvním kole vývozních omezení. Bohužel americké regulační orgány v loňském roce postihly společnost Nvidia novým kolem vývozních omezení, které se týkalo i modelů A800 a H800.

A konečně, historie nebyla přívětivá k investičním trendům „next-big-thing“. Od nástupu internetu každý „nepřehlédnutelný“ trend přežil bublinu v rané fázi. Historie silně naznačuje, že umělá inteligence nebude výjimkou.

Palantir Technologies
Zatímco miliardáři nejvyšší úrovně měli ve čtvrtém čtvrtletí plné ruce práce s prodejem akcií společnosti Nvidia, byli horlivými kupci dvou hyperrůstových společností s vazbou na AI. První z nich je Palantir Technologies (PLTR). Podle 13F nakoupili akcie čtyři úspěšní miliardáři, včetně (v závorce je uveden celkový počet nakoupených akcií):

Israel Englander ze společnosti Millennium Management (10 669 404 akcií).

Philippe Laffont ze společnosti Coatue Management (2 553 432 akcií)

Jeff Yass ze společnosti Susquehanna International (1 279 138 akcií)

Ken Griffin ze společnosti Citadel Advisors (1 028 089 akcií)

Všimněte si, že tři z největších prodejců akcií Nvidie (Englander, Laffont a Yass) patřili v prosinci k největším kupcům akcií Palantir.

Zdroj: Shutterstock

Hlavním důvodem pro nákup akcií společnosti Palantir je, že společnost je ve svém rozsahu nenahraditelná. Platforma Gotham společnosti Palantir založená na umělé inteligenci pomáhá federálním vládám mimo jiné se sběrem dat a plánováním misí. Mezitím je Foundry platformou, kterou využívají podniky a která jim pomáhá dát smysl jejich datům s cílem zefektivnit jejich provoz. To, co Palantir nabízí federálním vládám a podnikům prostřednictvím svého portfolia služeb, nelze nahradit ničím jiným.

Gotham byl po léta hlavním motorem růstu společnosti Palantir. Vládní zakázky, které Palantir získává, jsou často rozloženy na čtyři nebo pět let, což vede k vysoce předvídatelnému provoznímu cash flow.

Dlouhodobý strop platformy Gotham je však poněkud omezený. Na světě existují určité vlády, kterým vedení společnosti Palantir nedovolí využívat její platformu založenou na umělé inteligenci. Právě proto je pro budoucí růst společnosti tak důležitá její rozvíjející se platforma Foundry.

V loňském roce vzrostly komerční tržby o 20 % na 1 miliardu dolarů, přičemž komerční tržby v USA vzrostly o 36 %. A co je ještě důležitější, počet komerčních zákazníků vzrostl o 44 % na 375. I když je 44% nárůst působivý, skutečnost, že Palantir má pouze 375 komerčních zákazníků, ukazuje, jak brzy se nachází ve fázi expanze zaměřené na podniky.

Nakoupit akcie Palantir Technologies Inc. za $22.47 (3.50%)

Je zcela evidentní, že miliardáře láká dlouhodobá perspektiva segmentu Foundry společnosti Palantir.

Salesforce
Další vysokooktanovou růstovou akcií s vazbou na umělou inteligenci, kterou miliardáři nakupovali během čtvrtletí končícího v prosinci, je poskytovatel cloudového softwaru pro řízení vztahů se zákazníky (CRM) Salesforce (CRM). Akcie společnosti Salesforce nakoupilo půl tuctu špičkových miliardářů, včetně (v závorce je uveden celkový počet nakoupených akcií):

Philippe Laffont ze společnosti Coatue Management (2 144 062 akcií).

Ken Fisher ze společnosti Fisher Asset Management (736 986 akcií)

Israel Englander ze společnosti Millennium Management (533 187 akcií)

Ken Griffin ze společnosti Citadel Advisors (198 007 akcií)

Jeff Yass ze společnosti Susquehanna International (97 603 akcií)

Jim Simons ze společnosti Renaissance Technologies (89 045 akcií)

Stejně jako v případě společnosti Palantir byli Laffont, Englander a Yass kupci akcií společnosti Salesforce a prodejci akcií společnosti Nvidia.

Zdroj: Getty Images

Salesforce je celosvětovým lídrem v oblasti cloudových CRM řešení. Pro ty, kteří neznají tento software, CRM pomáhá podnikům zaměřeným na spotřebitele zvládat vše od jednoduchých úkolů zadávání dat až po provádění složitých modelů pro určení, kteří zákazníci by si nejraději koupili nový produkt nebo službu. Využívá umělou inteligenci k řešení opakujících se úkolů, jako je zadávání dat, takže zástupci zákaznického servisu mohou řešit složitější problémy.

Podle společnosti IDC se aplikace CRM společnosti Salesforce umístily na prvním místě v celosvětovém tržním podílu již 10 let po sobě, a to až do první poloviny roku 2023. Její čtyři nejbližší konkurenti ve skutečnosti nedosahují ani jejího podílu na celosvětovém trhu řešení CRM. Vzhledem k tomu, že má svou pozici na vrcholu žebříčku CRM bezpečně zajištěnou, očekává se dvouciferný meziroční růst prodejů.

Vedení společnosti také pomáhá pravidelnými akvizicemi, které zvyšují zisk. Pod vedením spoluzakladatele a generálního ředitele Marca Benioffa společnost Salesforce dokončila řadu odkupů, včetně společností Slack Technologies a Tableau Software. Tyto transakce rozšiřují ekosystém služeb a poskytují společnosti Salesforce více příležitostí ke křížovému prodeji.

Nakoupit akcie Salesforce, Inc. za $276.16 (1.11%)

I kdyby bublina umělé inteligence splaskla, obrovský vliv společnosti Salesforce v oblasti CRM ji ochrání před poklesem.