Dolar získává půdu momentum; jen vyvolává otázky mezi analytiky

Dolar ve středu vzrostl a dorovnal tak část ztrát plynoucích z obnovených sázek na snížení úrokových sazeb Federálního rezervního systému v letošním roce, zatímco jen již třetí den oslaboval a investoři se stále obávali rizika intervence ze strany Tokia.

V Evropě se švédská koruna dostala pod tlak poté, co tamní centrální banka snížila úrokové sazby a uvedla, že letos očekává další dvě snížení, zatímco libra se před zasedáním Bank of England, které se uskuteční následující den, pohybovala v záporném teritoriu.

V popředí zájmu obchodníků s měnami zůstal jen, který oslaboval již třetí den a přiměl japonské představitele k důraznějšímu varování před dopadem slabé měny na ekonomiku.

Obchodníci se domnívají, že japonské úřady minulý týden vynaložily přibližně 60 miliard dolarů na podporu jenu poté, co se jeho kurz vůči dolaru dostal na nejslabší hodnotu za posledních 34 let kolem 160 jenů.

Analytici uvedli, že jakákoli intervence ze strany Tokia by vzhledem k velkému rozdílu mezi úrokovými sazbami v USA a Japonsku nabídla jenu pouze dočasnou úlevu.

„Pokud bychom byli svědky náhlého, prudkého pohybu kurzu dolaru vůči jenu, pak bych očekával, že vstoupí na trh, aby podpořili jen. Pokud však budeme nadále svědky postupného pohybu vzhůru, pochybuji, že vstoupí, ale riziko tu samozřejmě je,“ uvedla Carol Kongová, měnová stratégka Commonwealth Bank of Australia (OTC:CMWAY).

Dolar vůči jenu naposledy vzrostl o 0,5 % na 155,47, čímž se vzdálil od minima 151,86 z minulého týdne, na které se dostal v důsledku podezření na intervenci.

Fed a jeho aktuální politika

Investoři se soustředí na tempo a načasování snižování sazeb Fedu, které bude pravděpodobně hnacím motorem měnového trhu. Nejnovější údaje, které ukázaly slabší než očekávanou tvorbu pracovních míst v USA, spolu s tendencí k uvolňování ze strany americké centrální banky upevnily očekávání, že sazby budou do konce roku pravděpodobně nižší.

Dolar vůči koši měn naposledy vzrostl o 0,1 % na 105,48, tedy nad měsíční minimum z minulého týdne.

Mezitím centrální banky v Evropě již začaly snižovat úrokové sazby. Švýcarská národní banka snížila v březnu před středečním krokem švédské Riksbank.

Evropská centrální banka signalizovala svůj záměr snížit v červnu za předpokladu, že údaje budou ukazovat správným směrem, a BoE postupně uhlazuje cestu ke svému prvnímu snížení.

Zdroj: Getty Images

„Prozatím, a zejména dnes, se pozornost soustředí na to, že Evropa sníží jako první a my vidíme tento tlak na růst dolaru,“ řekla.

Euro bylo stabilní na úrovni 1,0752 USD. Vůči švédské koruně euro vzrostlo o 0,2 % na 11,709 koruny.

Sterling se snížil o 0,1 % na 1,24995 USD.

V kryptoměnách bitcoin klesl o 0,8 % na 62 450 dolarů, čímž si připsal čtvrtou denní ztrátu, což je zatím nejdelší úsek denních poklesů v tomto roce. Ether klesl o 1,5 % na 3 000 USD.

Nakoupit měny USD/JPY za JPY155.60 (0.64%)

Bank of Japan vydala důraznější varování před dopadem jenu na politiku

Bank of Japan může přijmout měnověpolitická opatření, pokud pokles jenu výrazně ovlivní ceny, uvedl ve středu guvernér Kazuo Ueda, čímž dosud nejsilněji naznačil, že neúnavný pokles měny by mohl vyvolat další zvýšení úrokových sazeb.

Ueda rovněž uvedl, že BOJ by mohla zvýšit úrokové sazby dříve, než se očekává, pokud inflace překročí její prognózy nebo se zvýší rizika pro cenový výhled.

Ministr financí Shunichi Suzuki ve středu vyjádřil „silné obavy“ z negativních dopadů slabého jenu, jako je například zvýšení dovozních nákladů, a zopakoval připravenost Tokia intervenovat na trhu, aby podpořilo klesající měnu.

Tyto poznámky, které následovaly po úterním setkání Uedy s premiérem Fumiem Kišidou, podtrhují odhodlání vlády a centrální banky spolupracovat na udržení škodlivého poklesu jenu na uzdě.

„Musíme mít na paměti riziko, že dopad volatility měny na inflaci je stále větší než v minulosti,“ protože firmy již začínají být ochotnější zvyšovat ceny a mzdy, řekl Ueda ve středu v parlamentu.

„Pohyby směnných kurzů by mohly mít velký dopad na ekonomiku a ceny, takže existuje možnost, že budeme muset reagovat měnovou politikou,“ řekl.

Tyto výroky jsou srovnatelné s výroky, které Ueda pronesl po zasedání BOJ 26. dubna, kdy řekl, že nedávný pokles jenu nemá bezprostřední dopad na vývoj inflace.

Někteří obchodníci uváděli, že Uedovy komentáře po zasedání urychlily pokles jenu tím, že zvýšily očekávání trhu, že BOJ bude nějakou dobu vyčkávat se zvyšováním úrokových sazeb ze současných úrovní kolem nuly.

Poté, co 29. dubna dosáhl kurz jenu 34letého minima 160,245 za dolar, jsou japonské úřady podezřelé, že minulý týden vynaložily více než 9 bilionů jenů (58,4 miliardy USD) na intervence na trhu, aby podpořily měnu.

Ve středu se dolar nacházel na úrovni 155,40 jenu, čímž se plíživě zvýšil ze zhruba měsíčního maxima 151,86 z 3. května.

Ve svém projevu na semináři, který se konal později ve středu, Ueda uvedl, že „prudký, jednostranný“ pokles jenu je nežádoucí, protože poškozuje ekonomiku.

Řekl také, že trendová inflace se „pevně“ posouvá směrem k 2% cíli BOJ, protože mzdově-inflační cyklus se stává pevnějším, čímž zdůraznil přesvědčení centrální banky, že podmínky pro další zvyšování sazeb zapadají.

BOJ „upraví míru měnové akomodace“ – což je podle pozorovatelů BOJ kód pro zvyšování sazeb -, pokud trendová inflace zrychlí směrem ke svému 2% cíli, jak předpokládá, uvedl Ueda, což signalizuje možnost zvýšení sazeb v nejbližší době a v několika etapách v nadcházejících letech.

„Pokud inflace překročí naše prognózy nebo pokud se proinflační rizika stanou vysokými, bude vhodné, abychom úrokové sazby upravili dříve,“ řekl.

„Na druhou stranu, pokud inflace podstřelí své sazby nebo se zvýší protiinflační rizika, musíme udržet současné uvolněné finanční podmínky po delší dobu.“

Zdroj: Shutterstock

BOJ ukončila záporné úrokové sazby a další zbytky svých radikálních stimulačních opatření v březnu. Mnoho hráčů na trhu očekává, že BOJ zvýší sazby ze současné úrovně kolem nuly někdy koncem tohoto roku.

Pokud jde o nákupy dluhopisů BOJ, Ueda uvedl, že centrální banka prozatím zachová velikost nákupů, aby mohla pečlivě zkoumat, jak trhy vstřebají její březnovou změnu politiky.