Je akcie Roku vhodné koupit před čtvrtletní zprávou streamovací platformy?

Společnost se sídlem v kalifornském San Jose začala jako jednotka internetové televize Netflix (NFLX) a vyrobila první set-top box této společnosti. Netflix se však rozhodl, že chce být hardwarově nezávislý, a tak se v roce 2007 této činnosti zbavil.

Po prodeji Roku pokračovala ve výrobě set-top boxů a přidala streamovací klíče, které spotřebitelům umožňují přístup k internetovým videoslužbám, jako jsou Netflix, Hulu a Amazon (AMZN) Prime Video. Později poskytla licenci na svůj operační systém výrobcům chytrých televizorů.

V současné době získává společnost Roku většinu svých příjmů z prodeje reklamy na své platformě, včetně reklam na služby podporované reklamou, jako je její vlastní kanál Roku Channel. Kromě toho získává podíl na příjmech z placeného sledování a předplatného ze služeb třetích stran prodávaných prostřednictvím její platformy. Akcie Roku jsou spojeny s přesunem peněz z televizní reklamy na streamování z tradičního vysílání a kabelových služeb.

Zdroj: Shutterstock

Spotřebitelé se stále častěji obracejí k bezplatným internetovým videosítím podporovaným reklamou, aby mohli spravovat své rozpočty na zábavu. Společnost Roku viděla, že trend k videu na vyžádání podporovanému reklamou přichází, zatímco ostatní se soustředili na předplatné videa na vyžádání. Vědělo, že spotřebitelé dosáhnou hranice, za kolik služeb budou ochotni platit.

Růst počtu uživatelů se zpomaluje

Analytici z Wall Street tvrdí, že akcie Roku hrají na trend „cord-cutters“ a „cord-nevers“, tedy lidí, kteří ruší tradiční placené televizní služby nebo se k nim nikdy nepřihlásí. Společnosti zároveň přesouvají své reklamní rozpočty z tradiční televize na streamování.

Společnost Roku ukončila první čtvrtletí s 61,3 milionu aktivních uživatelských účtů, což je o 1,1 milionu více než v předchozím čtvrtletí. Analytici však očekávali 1,7 milionu nových uživatelských účtů. V meziročním srovnání se počet aktivních účtů zvýšil o 14 %, což představuje šesté čtvrtletí v řadě, kdy se růst zpomalil.

Průměrný příjem na uživatele se vyšplhal na 42,91 USD, což je o 34 % více než ve stejném čtvrtletí minulého roku.

Růst počtu uživatelů společnosti Roku doposud pocházel především z USA a Kanady. Mezinárodní expanze je teprve na začátku. Společnost nyní působí ve zhruba 20 zemích včetně Velké Británie, Mexika a Brazílie.

Roku těží z nových služeb streamování videa, jako je Disney+ společnosti Walt Disney (DIS) a Apple (AAPL) Apple TV+. Přenáší také služby Peacock společnosti Comcast (CMCSA), HBO Max společnosti Warner Bros Discovery (WBD) a Paramount Global (PARA) Paramount+.

Vzhledem k rozsáhlému záběru Roku prostřednictvím chytrých televizorů a streamovacích zařízení je logickým partnerem pro streamovací služby třetích stran.

Analytička společnosti Needham Laura Martinová popsala Roku jako „obchodníka se zbraněmi“ v boji o internetovou televizi. Akcie Roku hodnotí jako nákupní.

Zdroj: Rokutv

Přidávání exkluzivního, originálního obsahu

Společnost Roku zaznamenala prudký nárůst využití, protože lidé zůstávali doma během pandemie Covid-19, která začala na začátku roku 2020. Růst sledovanosti se však zpomalil, když zdravotní krize odezněla.

Společnost Roku mezitím rozšiřuje svůj exkluzivní a originální obsah pro kanál Roku Channel. Kanál převážně streamuje licencované filmy a televizní pořady. V březnu 2021 získal za 97,8 milionu dolarů populární seriál o domácí rekonstrukci „This Old House“.

V lednu 2021 společnost Roku získala knihovnu obsahu zaniklé streamovací služby Quibi. Objednala nové sezóny některých pořadů Quibi, které byly přejmenovány na Roku Originals. Patří mezi ně „Die Hart“ s Kevinem Hartem v hlavní roli a „Chrissy’s Court“ s Chrissy Teigen v hlavní roli.

Mezi další původní pořady Roku patří komediální seriál bratří Farrellyů „The Now“, animovaný seriál pro dospělé „Doomlands“ a dramatický seriál „Swimming with Sharks“ s Kiernan Shipkou a Diane Kruger v hlavních rolích.