Goldman Sachs snížil Buffettovu oblíbenou společnost Occidental na neutrální

Analytik Goldman Sachs Neil Mehta snížil po růstu akcií rating společnosti Occidental Petroleum (NYSE:OXY) na Neutral z Buy.

Akcie OXY se od začátku roku více než zdvojnásobily, zatímco energetický benchmark index XLE (NYSE:XLE) vzrostl od začátku roku o 31 %.

„Zatímco pro OXY nadále vidíme atraktivní výhled FCF, který může umožnit další zlepšení rozvahy a větší kapitálové výnosy (včetně vyšších základních dividend + zpětného odkupu akcií), po překonání výkonnosti ve srovnání s konkurenčními společnostmi vidíme méně diferencovaný poměr FCF k současné EV,“ napsal Mehta ve výzkumné zprávě.

Přesto analytik vidí u akcií OXY přibližně 17% nárůst oproti současným úrovním. To je mnohem méně než přibližně 40% potenciál růstu, který Mehta vidí u společností Exxon (NYSE:XOM), ConocoPhillips (NYSE:COP), Hess (NYSE:HES), Pioneer Natural Resources (NYSE:PXD), Diamondback Energy (NASDAQ:FANG) a Coterra Energy (CTRA).

Mehta vyzdvihl zejména akcie COP, přičemž nedávné oslabení považoval za nákupní příležitost.

„Na akcie COP s nákupním hodnocením zůstáváme konstruktivní po poklesu akcií za poslední měsíc, kdy akcie poklesly o přibližně 30 % oproti XLE -23 %. Podle našeho názoru byl slabší výkonnost způsobena výprodejem cen komodit a zvýšenou mírou nejistoty kolem ropného makra a globální ekonomiky,“ uzavřel.

Akcie OXY v pondělí před otevřením klesly o více než 2,2 %, zatímco cena akcií COP se obchoduje o 1,7 % v červených číslech.