Vybírání akcií? Tato jediná investice může být celým vaším portfoliem

Investování do akcií jednotlivých společností může být skvělým způsobem, jak dosáhnout působivých investičních výnosů a vybudovat bohatství. To však platí pouze v případě, že máte potřebné znalosti a jste ochotni věnovat rozumnému investování potřebný čas.

Ne každého baví zkoumat podniky nebo sledovat, jak si firmy vedou. Pokud to však není váš šálek čaje, nechcete, aby vás to odradilo od vložení peněz do akciového trhu – zvláště když existuje jednoduché řešení.

Pokud neradi vybíráte akcie, může to být investice pro vás

Pokud chcete investovat peníze, abyste mohli budovat bohatství, ale nemáte zájem zkoumat různá aktiva, do kterých byste mohli investovat, měli byste vážně uvažovat o koupi indexového fondu S&P 500.

Indexové fondy sledují výkonnost finančních indexů. Když do něj investujete, vaše peníze se rozdělí do všech aktiv, která tvoří fond. Pokud si například koupíte indexový fond S&P 500, vaše investice vám poskytne expozici vůči přibližně 500 největším americkým společnostem. Jediný nákup tohoto jednoho fondu vám ve skutečnosti umožní investovat do podniků od společností Apple a Amazon přes Caterpillar a Charles Schwab až po DISH Network a Dollar Tree. V podstatě vsadíte na všechny velké americké podniky, které jsou rozprostřeny napříč různými odvětvími.

Zdroj: Pixabay

Sázka na americké podniky se v minulosti vždy vyplatila, neboť index S&P 500 dosahoval v průběhu času průměrných ročních výnosů kolem 10 % a nikdy nepřinesl ztrátu nikomu, kdo investoval soustavně po dobu alespoň 20 let.

Vzhledem k osvědčeným výsledkům tohoto indexového fondu a skutečnosti, že investice do něj zajišťuje okamžitou diverzifikaci, nákup fondu S&P 500 výrazně snižuje riziko, které podstupujete, a zároveň vám dává nejlepší šanci dosáhnout štědrého výnosu.

Proč je fond S&P 500 ideální pro lidi, kteří neradi vybírají akcie?

Nejzřejmějším důvodem, proč je fond S&P 500 skvělou volbou pro někoho, kdo není zkušený investor, je skutečnost, že můžete dosáhnout předvídatelně dobrých výnosů a zároveň minimalizovat rizika. Existují však i další výhody.

Existuje několik burzovně obchodovaných fondů (ETF) S&P 500, do kterých můžete investovat. Všechny budou mít velmi podobnou výkonnost, protože jejich cílem je napodobit výkonnost indexu. To znamená, že nemusíte provádět velký průzkum, abyste mohli investovat své peníze. Stačí se podívat na poplatky, které si každý z nich účtuje, a vybrat si jeden z nich. Není k tomu potřeba mnoho znalostí a téměř žádné úsilí.

Zdroj: Canva

ETF S&P 500 si také účtují velmi nízké poplatky, protože investice jsou vybírány automaticky a fond není aktivně spravován. Nemusíte se tedy obávat, že by náklady na investování snižovaly výnosy. A obvykle můžete do těchto fondů investovat bez velkých nákladů – zejména pokud nakupujete prostřednictvím makléřské firmy, která umožňuje nákup dílčích akcií ETF.

To vše znamená, že investovat může začít téměř každý – i lidé s nulovými znalostmi o investování – a mají velkou šanci na úspěch.