Měnové trhy jsou v klidném kalendářním dni nadále opatrné. Americký dolar klesá

Tržní dění zůstává na začátku týdne nevýrazné, protože investoři se zdržují velkých sázek. Americký dolarový index, který v pátek ztratil 0,6 %, zůstává v evropském dopoledni v pozadí poté, co otevřel s medvědím gapem. Futures na americké akciové indexy se obchodují prakticky beze změny a výnos desetiletých amerických státních dluhopisů zaznamenává malé denní zisky poblíž 3,3 %. V pondělí nebudou v ekonomickém kalendáři zveřejněny žádné makroekonomické údaje s velkým dopadem. Účastníci trhu budou pozorně sledovat komentáře představitelů Evropské centrální banky (ECB) a aukci desetiletých amerických státních dluhopisů, která se uskuteční později během dne.

Před víkendem několik členů FOMC zopakovalo, že považují za vhodné pokračovat v odstraňování akomodační politiky. „Podporuji další výrazné zvýšení během dvou týdnů,“ uvedl v pátek guvernér Federálního rezervního systému Christopher Waller, ale zelená bankovka nedokázala zakončit týden na pevných základech. Nicméně nástroj CME Group FedWatch Tool ukazuje, že trhy oceňují zvýšení sazeb s pravděpodobností 90 % na 75 bazických bodů (bps).

Měnový pár EUR/USD v pátek přerušil třítýdenní sérii ztrát a na začátku pondělí si zachoval býčí dynamiku. Pár se obchoduje se silnými denními zisky nad úrovní 1,0100. Nejnovější komentáře představitelů oživily očekávání, že v říjnu dojde ještě k jednomu zvýšení sazeb o 75 bazických bodů. Několik zpravodajských serverů navíc uvedlo, že banka plánuje v říjnu zahájit diskusi o kvantitativním zpřísňování, což umožňuje společné měně nadále nabírat na síle.

EUR/USD – Zdroj: Autochartist

Měnový pár GBP/USD se dostal nad úroveň 1,1600 a na začátku pondělí pokračoval v růstu směrem k 1,1650.  Údaje ze Spojeného království odhalily, že hrubý domácí produkt v červenci meziměsíčně vzrostl o 0,2 %. Tento údaj byl slabší než tržní očekávání růstu o 0,5 %. Další údaje ukázaly, že průmyslová výroba se ve stejném období snížila o 0,3 % a zpracovatelská výroba vzrostla pouze o 0,1 %. Navzdory neuspokojivým údajům se pár drží svých denních zisků uprostřed širokého prodejního tlaku obklopujícího dolar.

Po páteční hluboké korekci směrem dolů se USD/JPY na začátku pondělí posouvá výše a naposledy se obchodoval nad úrovní 143,00. Náměstek hlavního tajemníka japonského kabinetu Seidži Kihara vyzval vládu, aby podnikla nezbytné kroky proti nadměrnému oslabování JPY, ale tento komentář nepomohl měně udržet si odolnost vůči zelené bankovce.

GBP/JPY se blíží k úrovni 167,00, jelikož smíšené ekonomické výsledky ze Spojeného království spolu s vyššími výnosy státních dluhopisů potěšily investory v prvních hodinách pondělního otevření londýnského trhu.

GBP/JPY – Zdroj: Autochartist

NZD/USD se minulý týden zotavil z úrovně 0,60. Ekonomové ANZ Bank se domnívají, že tlak na pokles kiwi se zmírnil.

AUD/USD: „Minulý pátek jsme zdůraznili, že AUD ‚pravděpodobně vyrazí vzhůru, ale neočekává se, že by překonal silnou rezistenci na úrovni 0,6800‘. AUD však překonal hladinu 0,6800 a vzrostl na 0,6877. Navzdory následnému stažení z maxima se zdá, že AUD má dostatek hybné síly k tomu, aby odtud postupoval vpřed. Přesto se neočekává, že by hlavní rezistence na úrovni 0,6920 byla ohrožena (další rezistence je na úrovni 0,6880). Podpora se nachází na úrovni 0,6820, ale pouze prolomení úrovně 0,6795 by naznačovalo, že AUD pravděpodobně nebude dále postupovat.“ FX stratégové skupiny UOB Quek Ser Leang a Peter Chia