Americký dolar posiluje, japonský jen se vrací na sestupnou dráhu

Americký dolar ve čtvrtek na začátku evropského obchodování posílil, protože se před zasedáním Federálního rezervního systému, které se uskuteční příští týden, vrátili kupci, zatímco japonský jen se snažil udržet zisky z předchozí seance.

Dolarový index, který sleduje zelenou bankovku vůči koši šesti dalších měn, se obchodoval o 0,2 % výše na úrovni 109,593, nedaleko od svého dvacetiletého maxima 110,79.

Pozornost se nyní přesunula na zasedání Fedu příští týden, přičemž obchodníci se staví do pozice, že americká centrální banka bude příští týden ještě agresivnější ve svém boji za omezení inflace v návaznosti na úterní horkou zprávu o spotřebitelských cenách.

„Toto období globálního makrofinančního cyklu opět připomíná zkušenost z počátku 80. let s Paulem Volckerem v čele Fedu. Aby vrátil inflaci nazpět, Volcker zvýšil základní úrokové sazby na 15 % a byl připraven akceptovat recesi jako vedlejší škodu,“ uvedli analytici ING ve své poznámce.

„Nikdo na trhu si nemyslí, že by se základní úroková sazba Fedu v dohledné době dostala nad 10 %, ale [po]… uvolnění inflace se konečná základní úroková sazba Fedu přehodnotila ze 4,00 % na 4,30 %.“

EUR/USD – Zdroj: Autochartist

USD/JPY vzrostl o 0,4 % na 143,64, čímž se odrazil od 1 % poklesu v předchozí seanci v důsledku zpráv, že Bank of Japan kontrolovala směnné kurzy u bank.

„Jedná se o návrat do období sériových japonských devizových intervencí z 90. let, kdy ‚kontrola kurzů‘ znamenala, že devizový intervenční úřad BoJ se před intervencí ptal dealerů na přímé ceny,“ dodala ING.

Japonské úřady však nedotáhly do konce žádná konkrétní opatření a vzhledem k tomu, že Bank of Japan letos pravděpodobně nezvýší sazby a ve středu zveřejněné údaje ukázaly rekordní schodek japonského obchodu za srpen, prodej jenu se obnovil.

Jinde měnový pár EUR/USD klesl o 0,2 % na 0,9960 a obchodoval se pod paritou navzdory historickému zvýšení úrokových sazeb o 75 bazických bodů, které minulý týden provedla Evropská centrální banka.

Region se stále potýká s energetickou krizí, která nevykazuje žádné známky zmírnění, přičemž středeční návrh exekutivy bloku o neočekávaných daních pro energetické firmy, které mají chránit spotřebitele před prudkým růstem cen energií, pravděpodobně nevyřeší bezprostřední problém s dodávkami.

USD/JPY – Zdroj: Autochartist

GBP/USD klesl o 0,2 % na 1,1513, přičemž zasedání Bank of England původně plánované na konec této seance bylo po úmrtí královny Alžběty II. odloženo na příští týden.

Spotřebitelská důvěra ve Velké Británii se poprvé od pandemické výluky v polovině roku 2020 propadla do záporných hodnot, přičemž společnost pro průzkum trhu YouGov oznámila, že její údaj o sentimentu v srpnu klesl o 4,2 bodu na 98,8 bodu.

AUD/USD vzrostl o 0,1 % na 0,6754 poté, co údaje ukázaly, že australská zaměstnanost se v srpnu odrazila ode dna po překvapivém poklesu v předchozím měsíci, zatímco USD/CNY vzrostl o 0,1 % na 6,9701, když se čínská vláda snaží podpořit hospodářský růst po sérii výluk COVID.

Kurz maďarského forintu ve středu opět prudce oslabil v souvislosti s nepříznivým vývojem na straně Maďarska v oblasti financování z EU. Ekonomové Commerzbank očekávají, že kurz EUR/HUF do konce roku dosáhne 415 bodů.