2 kvalitní dividendové akcie, které si můžete koupit a držet klidně navždy

S těmito dividendovými akciemi, které můžete koupit a držet navždy, bude váš důchod v bezpečí.

Pokud hledáte dividendové akcie, které byste mohli koupit a držet navždy, je dobré začít u společností, které výborně zvyšují své dividendy a očekává se, že je budou zvyšovat i v budoucnu.

Ačkoli prvním místem, kde bychom měli hledat taková jména, by měl být logicky seznam S&P 500 Dividend Aristocrats, rozšířil jsem hledání na S&P 1500. Tímto způsobem jsem měl na výběr třikrát více akcií, což mi dávalo mnohem větší šanci najít speciální dividendové akcie, které přinášejí příjem a zhodnocení kapitálu.

Od 31. prosince 1999 do 31. prosince 2018 činil průměrný dividendový výnos akcií v indexu S&P 1500 1,8 %. Všechny akcie zahrnuté v tomto sloupci mají výnosy, které tuto úroveň dosahují nebo ji překračují. Všechny společnosti mají navíc solidní rozvahu.

Aby to bylo ještě zajímavější, vyberu pouze akcie společností, jejichž čistý dluh je nižší než 5 miliard USD.

Jsme přesvědčeni, že po pěti letech budou tyto dividendové akcie, které je třeba koupit a držet navždy, pro investory, kteří je koupí nyní, velmi výnosné.

Johnson & Johnson (JNJ)

Společnost Johnson & Johnson (NYSE:JNJ) má v současné době dividendový výnos 2,8 % a na konci druhého čtvrtletí měla čistý dluh pouhých 30 milionů dolarů.

V lednu společnost J&J oznámila, že její dlouholetý generální ředitel Alex Gorsky se vzdal této funkce a stal se jejím výkonným předsedou. Novým generálním ředitelem se stal Joaquin Duato, místopředseda výkonného výboru společnosti. Celkem Duato strávil ve společnosti 30 let, předtím působil jako celosvětový předseda její terapeutické jednotky. Pomáhal také vyvíjet vakcínu proti pandemickému viru Covid-19 a společnost by s ním nepochybně tak měla být v dobrých rukou.

Zdroj: Reuters

Ve své nové funkci Duato doufá, že „využije datovou vědu a inteligentní automatizaci pro vytváření poznatků“.

Johnson and Johnson zůstává jednou z největších světových zdravotnických společností. Potřeba jejích produktů nezmizí jen proto, že Gorsky už není generálním ředitelem.

Kdo ví? Možná Duato dokáže lépe přinášet hodnotu pro akcionáře. Zatím si nechte platit 2,8 % ročně, abyste to zjistili. Dividenda je nepochybně fajn – tedy v takto stabilním byznysu.

Omnicom Group (OMC)

Skupina Omnicom Group (NYSE:OMC) je zastřešující holdingovou společností pro mnoho globálních reklamních agentur a agentur pro firemní komunikaci, které působí v.. V současné době má 4% dividendový výnos a čistý dluh ve výši 2,24 mld. dolarů.

Mezi značky Omnicomu patří BBDO, TBWA a Omnicom Media Group. Ty jsou nejen na americkém trhu velmi, ale opravdu velmi rozšířené a populární.

Zdroj: Annie Spratt na Unsplash

Hospodaření společnosti bylo v letošním roce dobré, ne-li velkolepé, neboť její tržby byly meziročně stejné jako ve 2. čtvrtletí roku 2021. Bez započtení akvizic však dosáhla 11,3% meziročního růstu, přičemž všechny její provozní segmenty vykázaly zdravé zvýšení tržeb.

Za poslední tři fiskální roky Omnicom vygeneroval průměrný FCF ve výši 1,56 miliardy USD. To odpovídá výnosu FCF ve výši 10,8 %.

Podle mého odhadu jsou akcie společnosti Omnicom vzhledem ke konzistentní tvorbě FCF levné.