Švýcarský tenista Roger Federer oznámil, že končí s aktivní kariérou

Roger Federer ve čtvrtek dopisem oznámil ukončení své tenisové kariéry. Dvacetinásobný grandslamový šampion v něm zmínil svá zranění a operace.

Tenisová legenda tak končí po 24 letech kariéry. Švýcarský tenista to ve čtvrtek oznámil ve veřejném dopisu zveřejněném na Twitteru.

Federer v něm také uvedl, že Laver Cup v Londýně příští týden bude jeho posledním turnajem ATP. V minulosti čelil mnoha zraněním a operacím a uvedl, že zná realistické možnosti a limity svého těla. Kromě psaného vyjádření pak zveřejnil rovněž i doprovodnou nahrávku, na níž čte svůj dopis.

„Tenis se ke mně choval velkoryseji, než by mě kdy napadlo, a nyní musím rozpoznat, kdy je čas ukončit mou soutěžní kariéru,“ přečetl Federer. „Samozřejmě budu hrát ještě tenis, ale už ne na grandslamech nebo na turné.“

V roce 2018 držel rekord profesionálního tenisu v počtu po sobě jdoucích týdnů na prvním místě (237) a rekord nejstaršího hráče na prvním místě (36 let). Jedenačtyřicetiletý tenista je dvacetinásobným grandslamovým šampionem. Odehrál více než 1 500 zápasů, během nichž podle záznamů ATP nasázel 11 478 es.

Zdroj: Josephine Gasser na Unsplash

„Je to hořkosladké rozhodnutí, protože mi bude chybět všechno, co mi tour dala,“ napsal Federer. „Ale zároveň je toho tolik, co můžeme oslavovat. Považuji se za jednoho z nejšťastnějších lidí na světě.“

Federer se stal profesionálem jako teenager a navázal příběhové soupeření s dalšími tenisovými legendami Rafaelem Nadalem a Novakem Djokovičem.

V emotivním dopise poděkoval své ženě Mirce, rodičům, sestře a svému obchodnímu týmu. Federer zaznamenal v kariéře výdělek přes 130 milionů dolarů. Mezi jeho sponzory patří společnosti Wilson, Rolex, Mercedes-Benz, Uniqlo, Moet Hennessey a Credit Suisse.

Na US Open koncem srpna zmínil možnost svého odchodu do důchodu, když řekl, že je „téměř čas odejít do důchodu – ale ještě ne“. Poté tuto poznámku podle stanice NBC Sports odvolal jako „naprostý vtip“.

Federer neřekl, co plánuje dělat po ukončení kariéry, ale v závěru dopisu napsal: „Na závěr k tenisové hře: Miluji vás a nikdy vás neopustím.“

Roger Federer je naprostá legenda svého sportu. O tom svědčí už jen následující výčet:

Na okruhu ATP Tour vyhrál sto tři turnajů ve dvouhře a čtyřicet devětkrát odešel jako poražený finalista. Ve čtyřhře si připsal osm trofejí a zaznamenal šest finálových proher. Na nejvyšší grandslamové úrovni získal dvacet singlových titulů, čímž v historických statistikách ztrácí s Djokovićem dvě trofeje na vedoucího Nadala. Jako jediný muž osmkrát vyhrál Wimbledon. Šestkrát ovládl Australian Open a pětkrát US Open, kde v otevřené éře spoludrží rekord. Pařížským titulem z French Open 2009 zkompletoval jako šestý hráč historie kariérní Grand Slam. Patří mu řada rekordů, včetně 31 finálových účastí z turnajů „velké čtyřky“ (s Djokovićem), kde se jako jediný muž historie probojoval nejméně pětkrát do finále každého z nich. Od Wimbledonu 2005 do Australian Open 2010 se objevil v osmnácti z devatenácti finále. Zůstává jediným, jenž si bez přerušení zahrál ve dvaceti třech semifinále[14] a třiceti šesti čtvrtfinále. Na Australian Open 2016 završil rekordní sérii 65. grandslamů bez absence. Startem na Australian Open 2018 navýšil rekordní zápis 52. čtvrtfinálem a 43. semifinálem z turnajů „velké čtyřky“. S počtem 369 vítězných zápasů z grandslamové dvouhry zůstává na čele historických statistik. Jako první si připsal více než 65 výher z každého majoru. Stal se vůbec prvním švýcarským mužem, který získal trofej v jakékoli grandslamové soutěži.

Po něm už světový tenis nikdy nebude stejný!