Zakladatel krypto společnosti Terra (LUNA) Do Kwon čelí zatykači v Jižní Koreji

Kwon a dalších pět osob jsou hledáni kvůli obviněním souvisejícím se sítí Terra.

Žádný projekt na světě, který dosáhl takových výšin jako Terra Classic (LUNC-USD), nebyl investory tak rychle odmítnut. Jedním rázem se projekt změnil z vážného uchazeče o Ethereum (ETH-USD) na velmi kontroverzní propadák. Vytvoření sítě Terra (LUNA-USD) 2.0 se neukázalo být uspokojivé ani pro hlavní uživatele sítě. Nyní zakladatel krypto sítě Terra (LUNA) Do Kwon čelí ve svém domovském státě Jižní Korea zatykači.

Příběhem léta pro kryptoměny byl velkolepý pád trhu. Globální tržní kapitalizace odvětví opět klesla pod 1 bilion dolarů a přední hráči jako Bitcoin (BTC-USD) se oholili o desítky tisíc dolarů. Terra byla v průběhu toho všeho hlavním příběhem. Investoři totiž možná dostatečně nemluví o zásadní roli tohoto projektu při svržení zbytku trhu.

Terra se nejen spektakulárně zhroutila. Strhla s sebou všechny. Bylo to právě odblokování stablecoinu TerraClassicUSD (USTC-USD), které vedlo k prudkému poklesu hodnoty LUNC. Vzhledem k tomu, že se jednalo o kryptoměnu z první desítky, mělo mnoho investičních institucí neuvěřitelně hluboké podíly v LUNC. To vedlo k tomu, že mnohé z těchto investorských společností nestihly výzvy k úhradě marže a propadly se do velkých dluhů. Odtud je zbytek historie: mince se propadla v sympatiích, některé další stablecoiny ztratily své vlastní pegy a důvěra investorů byla postavena na hlavu.

Během celého tohoto fiaska zpochybňovalo vedení Terry více stran. Investoři i regulační orgány chtějí přijít neúspěchu projektu na kloub. A co je důležitější, chtějí vědět, co by mohl zakladatel projektu Do Kwon skrývat.

Zdroj: Shutterstock

Zakladatel krypto projektu Terra (LUNA) Do Kwon hledán korejskými úřady

Krypto tým Terra zažil kromě zjevného kolapsu sítě spoustu kontroverzí. Na webu se objevují příběhy o zatajovaných informacích a nových vyšetřováních ze strany regulačních orgánů. To vše dnes vrcholí zatykačem na zakladatele Do Kwona.

Ve dnech následujících po odpojení USTC a poklesu cen LUNA se rozneslo, že Do Kwon dříve stál za jiným neúspěšným stablecoinovým podnikem. Projekt, který fungoval na úplně stejných mechanismech jako USTC, se nikdy ani nerozjel. Nebyl schopen dosáhnout úrovně 1 USD a Do Kwon tuto informaci před investory Terra zatajil.

Další záchvěv kontroverze přišel poté, co vývojáři zveřejnili návrh hard forku. Předběžná diskuse ukázala, že komunita je ostře proti tomuto nápadu. I přesto však návrh prošel s 65 % hlasů. Vyšetřování tvrdí, že Do Kwon zmanipuloval hlasování pomocí svých vlastních kryptoměn, které před uživateli Terry skrýval.

Jihokorejské regulační orgány i americká Komise pro cenné papíry (SEC) se pustily do vyšetřování Do Kwonova případu. Korejské regulační orgány agresivně zasahují ve společnostech, které obchodují s Terrou, a také v domě spoluzakladatele sítě Daniela Shina.

A nyní toto vyšetřování vrcholí vydáním zatykače na Do Kwona. Jihokorejské úřady po Kwonovi pátrají na základě obvinění z podvodu a nezákonného získávání finančních prostředků. Aktivní jsou také zatykače na pět dalších osob. Kwon tvrdí, že je nevinný. Dodává, že krachem společnosti Terra přišel o značnou část svého majetku.