Zakladatel Terry Do Kwon bojuje proti obviněním a skrývá se před Interpolem

Kwon používá Twitter, aby během celosvětového pátrání po pachateli prokázal svou nevinu.

Investoři již několik měsíců sledují dění v ekosystému Terra (LUNA-USD). Síť, která v květnu propagovala kryptografický kolaps, byla plná kontroverzí. Tento měsíc vyvrcholil celosvětovým pátráním po zakladateli sítě Do Kwonovi. A dnešní kousek Terra news ukazuje, jak se Kwon snaží od kontroverzní zprávy distancovat.

Kryptoměnoví nadšenci se jen těžko vyhýbali čemukoli, co se týkalo zpráv o společnosti Terra. Síť totiž zažila rychlejší a nákladnější úpadek než jakýkoli jiný blockchainový projekt na světě. V polovině května zahájil její token rychlý pád, který nakonec projekt připravil o 60 miliard dolarů a fakticky zničil důvěru investorů. Pád projektu se však utápí v ještě větších kontroverzích, než se původně zdálo.

Jeden z největších konfliktů mezi investory a vývojáři projektu nastal bezprostředně po pádu LUNA. Když se tým Terra zabýval nápady, jak se zotavit, předložil členům komunity Terra myšlenku hard forku. Komunita se zpočátku proti této myšlence ostře ohradila. Když se však objevilo oficiální hlasování, zdálo se, že došlo k náhlému a rychlému posunu a 65 % hlasů bylo pro. Jak se ukázalo, Do Kwon údajně před investory skrýval podíly v LUNA a tyto prostředky použil k prosazení vlastního návrhu hrubou silou.

Zdroj: Shutterstock

Tato zjištění, stejně jako samotný kolaps, přiměla úřady k tomu, aby se do projektu důkladně ponořily. V červenci provedly jihokorejské úřady více než tucet razií, při nichž prohledaly kancelář Terra Labs a dalších 14 míst s vazbami na projekt. Přes to všechno se jim však Kwona nepodařilo najít. A jak se hromadí další důkazy, Kwon promlouvá.

Dnes se ve světě Terra News začíná Do Kwon velmi hlasitě ozývat. Zakladatel projektu se ozývá z místa, kde se skrývá, protože média informují o pytli s bitcoiny (BTC-USD), který se údajně nedávno pokusil zpeněžit.

Od kolapsu sítě je totiž místo Kwonova pobytu z velké části neznámé. V červenci jihokorejská vláda dala zelenou oznámení o příjezdu, pokud Kwon vstoupí na její hranice. Od té doby se Kwon na veřejnosti neobjevil, i když trvá na tom, že před úřady neutíká. „Vynakládám nulové úsilí, abych se skrýval,“ uvedl na začátku tohoto týdne na Twitteru. Od té doby Interpol vydal červené oznámení, čímž pátrání po Kwonovi výrazně zvýšil.

Zdroj: cryptoslate.com

Jihokorejská vláda se také snaží zmrazit 62 milionů dolarů v bitcoinech, které se podle obvinění Kwon pokouší zpeněžit. Analytici naznačují, že tyto prostředky pravděpodobně patří Kwonovi, protože pocházejí z peněženky nadace Luna Foundation Guard. Luna Foundation Guard je organizace vytvořená na podporu Terry. Založil ji Kwon pouhé dva měsíce před krachem Terry. Peněženka, která prostředky obdržela, je pak přesunula na burzy OKX a KuCoin.

Kwon trvá na tom, že prostředky nejsou jeho a že jde pouze o dezinformaci. „Žádný ‚cashout‘, jak se tvrdí, neexistuje,“ tvrdí Kwon. „KuCoin ani OKX jsem nepoužíval přinejmenším v posledním roce.“ Dále uvádí, že žádné prostředky nadace Luna Foundation Guard nejsou zmrazeny. Ačkoli jihokorejská vláda tvrdí, že na tom teprve začíná pracovat a dosud tak neučinila. Investoři si budou muset počkat, zda bude tento krok ze strany úřadů úspěšný, protože tato sága se nadále vyvíjí.