Proruské skupiny shromažďují kryptoměny, aby podpořily vojenské operace

Proruské skupiny získávají finanční prostředky v kryptoměnách, aby podpořily polovojenské operace a vyhnuly se americkým sankcím v době, kdy válka s Ukrajinou pokračuje, odhalila v pondělí zveřejněná výzkumná zpráva.

Podle společnosti TRM Labs, která se zabývá dodržováním předpisů a řízením rizik v oblasti digitálních aktiv, získaly tyto skupiny od začátku invaze 24. února do 22. září v kryptoměnách 400 000 dolarů.

Výzkum odhalil, že skupiny využívající šifrovanou aplikaci pro zasílání zpráv Telegram nabízejí lidem způsoby, jak posílat finanční prostředky, které jsou využívány k zásobování s Ruskem spřízněných domobraneckých skupin a k podpoře bojového výcviku v místech poblíž hranic s Ukrajinou.

Jednou ze skupin, které TRM Labs identifikovala při získávání finančních prostředků, je Task Force Rusich, kterou americké ministerstvo financí popisuje jako „neonacistickou polovojenskou skupinu, která se účastnila bojů po boku ruské armády na Ukrajině“. Úřad ministerstva financí pro kontrolu zahraničních aktiv (OFCA) uvalil na Task Force Rusich sankce.

Společnost TRM Labs zjistila, že na kanálu Telegram tato skupina shání peníze na položky, jako jsou termovizní zařízení a vysílačky.

Zdroj: Getty Images

Koordinační centrum pomoci Novorossie, které bylo založeno v roce 2014 na podporu ruských operací na Ukrajině, vybralo v kryptoměnách, převážně bitcoinech, asi 21 000 dolarů s cílem nakoupit drony, uvádí zpráva.

Rusko bylo po nevyprovokované invazi na Ukrajinu na začátku letošního roku zasaženo řadou sankcí, jejichž cílem bylo odříznout ho od globálního finančního systému. V té době se objevily obavy, že by Rusko mohlo kryptoměny používat k tomu, aby se těmto sankcím vyhnulo. Odborníci však uvedli, že v kryptosystému není dostatečná likvidita v takovém měřítku, jaké by Rusko k přesunu peněz potřebovalo.

V případě polovojenských skupin se však jedná o přesuny peněz v menším měřítku, které stačí na položky, jež potřebují nakoupit.

Podle Ariho Redborda, vedoucího právního oddělení a oddělení pro vládní záležitosti ve společnosti TRM Labs, tyto skupiny pravděpodobně využívají burzy, které nemusí nutně splňovat předpisy proti praní špinavých peněz a další předpisy.

„Pravděpodobně používají burzy, které nevyhovují předpisům, aby tyto prostředky odčerpaly do fiat měny,“ řekl Redbord televizi CNBC.

„A to můžete udělat. Jen to nemůžete dělat ve velkém měřítku. A myslím si, že to je to, kde … řekneme si, bude jich víc? Samozřejmě, že jich bude víc. Ale budou to miliardy dolarů? To je velmi nepravděpodobné.“

Zdroj: Getty Images

Redbord uvedl, že k identifikaci skupin napojených na Rusko použila společnost TRM Labs kombinaci veřejně dostupných adres peněženek a také křížovou kontrolu dalších webových stránek a aktivit na internetu. Řekl však, že není možné zjistit, zda tyto skupiny spolupracují s ruskou vládou nebo jsou nějakým způsobem podporovány Kremlem.

Kryptoměny se během války mezi Ruskem a Ukrajinou dostaly do centra pozornosti. Ukrajina se snažila získat dary prostřednictvím digitálních mincí, které lze rychle posílat po celém světě. Nyní je však využívají také ruské polovojenské skupiny.

„Myslím, že zajímavou součástí tohoto příběhu je, že kryptopeněžní prostředky jsou v těchto případech pouze formou platby. Je to způsob, jak přesouvat finanční prostředky. A v tomto kontextu existuje příklad jejího využití k dobrému i příklad jejího využití ke špatnému,“ řekl Redbord.