Spojenci Ruska zřejmě financují invazi na Ukrajinu pomocí kryptoměn

Kryptoměny jsou užitečným nástrojem pro ruské skupiny, které chtějí financovat vojenské operace na Ukrajině.

Jedny z nejzajímavějších krypto zpráv posledních týdnů přicházejí z Ruska. Zdá se, že země, která má s digitálními aktivy krátkou, ale velmi komplikovanou historii, dělá to, čeho se mnozí političtí komentátoři i finanční experti obávali, a přijímá krypto jako způsob, jak se vyhnout sankcím. Důkazem toho jsou dnešní zprávy o tom, že vojenští spojenci země používají krypto k placení za vybavení přímo použité při invazi na Ukrajinu.

Blockchainová zpravodajská skupina TRM Labs vydala v polovině září zprávu o ruské polovojenské skupině Task Force Rusich. Zhruba v té době americký Úřad pro kontrolu zahraničních aktiv (OFAC) vedle vojenských skupin se sídlem v Íránu uvalil sankce i na kryptopeněženky spojené s touto skupinou. Zpráva identifikuje Task Force Rusich jako neonacistickou polovojenskou skupinu založenou v Rusku. Skupina je známá svou brutalitou a obvinění z válečných zločinů ji provází od jejího založení v roce 2014.

Skupina sehrála významnou roli v ruské invazi na Ukrajinu, která začala počátkem roku. Od té doby obdržela více než 100 000 dolarů v kryptoměnách z celého světa. Tyto dary, jejichž zdrojem je kanál Task Force Rusich na Telegramu, slouží k zaplacení vojenského vybavení, které nasazuje v rámci Ukrajiny na pomoc ruským silám. Tyto aktivity pomáhají Rusku financovat vojenské operace a zároveň podrývají sankce ze strany velké části světa.

Zdroj: Getty Images

Další zpráva TRM od první ukazuje, že skupiny jako Task Force Rusich jsou v získávání těchto darů jen zdatnější. Skupiny tyto prostředky využívají k nákupu věcí, jako je technologie termovizního vidění a bezpilotní letouny pro ruské síly.

Krypto zprávy: Proruské skupiny jsou jen jednou částí ruského krypto problému.

Kryptozprávy z TRM Labs jsou z hlediska mezinárodních vztahů znepokojivé. Je to znepokojivé odhalení, že proruské síly získávají finanční prostředky relativně veřejným způsobem. Pro investory, kteří pozorně sledují změnu postoje Ruska ke kryptoměnám, to však není nic nového.

V červenci ruský prezident Vladimir Putin nechal podepsat zákon zakazující kryptoměny v rámci ruských hranic. Stejně jako sousední Čína se Rusko v té době snažilo digitální aktiva zcela vymítit a většina vládních úřadů proti nim zaujala tvrdý postoj.

Zdroj: Shutterstock

Koncem srpna však Írán legalizoval krypto jako prostředek pro dovoz zboží a zároveň obešel dlouhodobé sankce západních zemí. Po podpisu zákona se v zemi poprvé po letech uskutečnil dovoz vozidel. Vidouce tento signál, několik ruských vládních orgánů změnilo svůj postoj, včetně centrální banky země, její vlastní bezpečnostní agentury a dalších.

V polovině září bylo zcela zřejmé, že země zaznamenala úspěch Íránu v tomto úsilí. Šéf ruského ministerstva financí veřejně prohlásil, že tento orgán hodlá vypracovat a podpořit legislativu umožňující ruským podnikům provádět mezinárodní platby pomocí kryptoměn. Je jisté, že zprávy o Task Force Rusich a dalších skupinách, které úspěšně využívají tento prostor ke stejným účelům, pomáhají budovat podporu pro tuto změnu.