Grafy Tesly, Ark Innovation a bitcoinu přinášejí investorům stejné varování

Grafy bitcoinu, Tesla a Ark Innovation ETF ukazují totéž: že trh s některými z nejrizikovějších akcií se nachází v inflexním bodě.

To by mohlo být varovným signálem i pro širší trh.

Jonathan Krinsky, hlavní tržní technik společnosti BTIG, říká, že všechny tři testují klíčové oblasti grafu, které vypadají připravené k prolomení, což by ceny srazilo níže. Všechny se podle něj nacházejí na „vrcholu klíčových oblastí prolomení“.

Tesla se obchoduje těsně nad důležitou úrovní 220 USD. Ark se v úterý propadl pod klíčovou úroveň 35 dolarů a bitcoin se blíží k testu 18 000 dolarů, poznamenává Krinsky.

„Byli vůdčí silou na cestě vzhůru… Obecně vedli do záporu,“ řekl Krinksy.

Krinksy uvedl, že chování skupiny podporuje jeho výzvu k většímu poklesu indexu S&P 500, který se v úterý dostal až na 3 568 bodů. „Myslím si, že index S&P 500 je zranitelný na úrovni 3 400,“ řekl. „Nejsem medvědem na indexu S&P jen kvůli těmto grafům, ale dodávají mi na přesvědčení.“

Bitcoin, který se podle Coin Metrics pohybuje těsně nad hranicí 19 000 USD, by mohl klesnout na 14 000 USD, pokud se neudrží na úrovni 18 000 USD.

„Myslím, že to promlouvá do Nasdaqu, a myslím, že se to nakonec promítne i do S&P 500,“ řekl Todd Sohn, technický analytik společnosti Strategas. „Slabost z jedné oblasti bude prosakovat do indexu S&P.“

Sohn označil Ark, bitcoin a Teslu za emblémy pro „spekulativní kout trhu“.

„Ark a bitcoin dosáhly svého dna na začátku léta a od té doby tak trochu přešlapují na místě. Nyní se opět začínají přibližovat k těmto minimům,“ řekl Sohn. „Je to nová zkouška a tlak je na místě.“

Ark Innovation se stala plakátovým dítětem nejrizikovějších obchodů. „Očekávám, že se všechny zlomí,“ řekl Krinksy. „Když se podíváte na graf Ark, je to už popáté, co jsme testovali 35, 36 dolarů. Obvykle tam není nic takového jako trojité dno, natož pětinásobné dno. Čím vícekrát nějakou úroveň testujete, tím je pravděpodobnější, že ji prolomíte.“

Sohn upozorňuje, že Nasdaq v pondělí klesl na dvouleté minimum. Podle něj je to poprvé od roku 2008, kdy index vyryl nové minimum v klouzavém dvouletém období. Stejně jako Nasdaq je i obchodování s Ark, Teslou a bitcoinem vázáno na směr vývoje úrokových sazeb.

„Myslím, že jsou to tři klíčové faktory pro dlouhou dobu trvání,“ řekl Sohn. „Dalo by se říci, že jsou určitým vodítkem pro úrokové sazby. Pokud přijdou úrokové sazby, budou se alespoň snažit dosáhnout dna a zlepšit se. To by mohlo být určitým vodítkem, že se sazby možná začínají pozastavovat.“

Sohn poznamenal, že ETF iShares 20+ Year Treasury Bond, který slouží jako zástupce dluhopisového trhu, dosáhl v pondělí nového 11letého minima. Pozorně sledovaný benchmark 10letých státních dluhopisů. výnos se během nočního obchodování dotkl 4 % a v úterý pozdě ráno se naposledy pohyboval na úrovni 3,89 %.

Sohn poznamenal, že 206 dolarů bylo květnové minimum Tesly, a pokud se propadne, mohla by klesnout až k nízkým 100 dolarům. „Pokud Ark propadne pod 35 dolarů, máte před sebou 30 dolarů. To je zpět na minimum v době covidové,“ řekl.

Hlavní akciový technický stratég Bank of America Stephen Suttmeier rovněž pozorně sleduje společnost Tesla. Říká, že je na „sledování prolomení vrcholu hlavy a ramen“. Tato formace na grafu signalizuje další negativní akci, která by mohla akcie dostat na 100 USD.

„Rozhodné prolomení pod úroveň 216-206 by potvrdilo vrchol hlavy a ramen a naznačilo by hlubší riziko poklesu k podporám v grafu na úrovních 180 a 167 spolu s rostoucím 200týdenním [klouzavým] průměrem poblíž 156 a počítadlem logaritmické škály v oblasti 100,“ napsal Suttmeier.