Co znamená spuštění úschovy digitálních aktiv BNY Mellon pro kryptotrh?

Kryptoměnový průmysl tento týden odstranil obrovskou překážku pro přilákání velkých investorů poté, co společnost BNY Mellon oznámila, že oficiálně drží kryptoaktivy ve své úschově pro instituce.

Kdyby současné tržní a regulační prostředí nebylo tak špatné, mohla by nyní na trh s kryptoměnami proudit vlna nových investorů. Přesto, až se situace zlepší, nejstarší banka v Americe bude u toho, aby všechny tyto nové aktivity – a možná i novou býčí vlnu – usnadnila.

Custody, tedy činnost spočívající v úschově cenných papírů klientů, je pravděpodobně jedním z nejméně sexy témat v divokém světě kryptoměn, ale pro institucionální investory, kteří se chtějí alespoň trochu angažovat, to byl kámen úrazu.

„Některé z těchto institucí se rozhodují, zda pokročit a vložit peníze do digitálních aktiv, a přítomnost některých značek, které poskytují úschovu již více než 225 let, poskytne mnoha z nich jistotu, že se jedná o bezpečný prostor, do kterého mohou vstoupit,“ řekl Adam Sporn, vedoucí oddělení prime brokerage a institucionálního prodeje v USA ve společnosti BitGo.

Zdroj: Bloomberg

Podle 70 % mezinárodních správců aktiv, penzijních fondů, nadačních fondů, pojišťoven a hedgeových fondů, kteří odpověděli na dotazník společnosti BNY Mellon, brzdí institucionální investory v obchodování s kryptoměnami jejich neschopnost učinit tak u stávající opatrovnické banky.
Ve stejné zprávě 72 % respondentů uvedlo, že pohodlí poskytovatele služeb na jednom místě je důležitější než méně známý, ale specializovaný poskytovatel.

„Aby se do kryptoaktiv smysluplně zapojili, rádi by viděli jméno, které znají a které tuto službu nabízí,“ řekl pro CNBC Mike Demissie, vedoucí oddělení digitálních aktiv a pokročilých řešení ve společnosti BNY Mellon. Navíc „chtějí mít tuto integrovanou nabídku od poskytovatele služeb, který ví, co to znamená nabízet ji ve velkém měřítku, ví, co je třeba, aby byla v souladu s předpisy, zná vaše osobní potřeby.“

Kdo jsou tyto instituce? Co chtějí?
Bubnování na buben institucionálních investic do kryptoměn je stále hlasitější, a to i na současném medvědím trhu. Domorodci v oblasti kryptoměn si dlouhá léta kladli otázku, kdy se k nové třídě aktiv rozehřejí zavedené finanční instituce. Na začátku roku 2021 se nálada konečně začala měnit a v poslední době se nadšení stupňuje.

Také společnost Google začátkem tohoto týdne oznámila, že prozkoumá možnost využití služby Coinbase pro ukládání a obchodování s kryptoměnami. V uplynulém měsíci Nasdaq spustil kryptoměnovou úschovu pro instituce a společnosti Franklin Templeton, Betterment, Société Générale a další správci majetku podnikli výpady do kryptoměn. V srpnu začala společnost BlackRock umožňovat svým klientům nákup bitcoinů.

Zdroj: Getty Images

„Častá otázka, kterou dostávám: teď, když cena klesla, tento zájem polevil? Ve skutečnosti je to přesně naopak,“ řekl Demissie. „Je tu trvalá poptávka, zavádějí se nové produkty, které mohou poskytnout expozici – některé z těchto institucí mají skutečně na své straně koncové investory – a hodlají v tomto prostoru pokračovat i přes pokles.“

Firmy se spravovanými aktivy v rozmezí 500 miliard až 1 bilion dolarů uvedly, že v současné době alokují do kryptoaktiv v průměru 23 % svého portfolia a že by se jejich podíl mohl během dvou až pěti let zvýšit na 33 %, ukázaly údaje z průzkumu.

Pro mnohé z nich je podle Demissieho krypto hra dlouhodobou záležitostí. I když pro mnohé další se bitcoin stal „nudným“ aktivem s malou užitečností, která se řídí makrem, klienti BNY Mellon se dívají dál než na spekulativní povahu krypto.

„Přemýšlíme o nich jako o aktivech, ne jako o měnách,“ řekl. „Máte kryptoaktiva, digitální hotovost, stablecoiny a pak máte tokenizovaná aktiva. Ne všechna jsou na stejné úrovni vyspělosti, ale mají společné téma, pokud jde o základní technologii: můžete ji použít k bezproblémovému převodu.“