Akcie Silvergate se propadly o téměř 16 % po zpomalení vkladů ve 3. čtvrtletí

Akcie společnosti Silvergate Capital Corp (SI) v úterý klesly o téměř 16 % poté, co banka oznámila, že její klienti během „krypto zimy“ nevyměňovali digitální aktiva tak čile jako v předchozích čtvrtletích.

Podle úterní zprávy o výsledcích banky činily průměrné vklady klientů v oblasti digitálních aktiv během třetího čtvrtletí 12 miliard USD, zatímco ve druhém čtvrtletí to bylo 13,8 miliardy USD, v prvním 14,7 miliardy USD a v posledních třech měsících loňského roku 13,3 miliardy USD.

Společnost sice vykázala rekordní čistý zisk 43,3 milionu dolarů oproti 38,6 milionu dolarů za předchozí čtvrtletí, ale počet jejích zákazníků využívajících digitální aktiva vzrostl o 5 % na 1 677, což je mnohem pomaleji než 17% nárůst ve druhém čtvrtletí.

Zisk za třetí čtvrtletí společnosti Silvergate – známé tím, že si vydobyla mezeru v tradičních financích tím, že poskytuje bankovní služby velkým kryptoměnovým firmám – podtrhuje zakrnělý zájem o obchodování s bitcoinem a dalšími digitálními mincemi, které se ukázaly být mohly trendem, který nadále zatěžuje kryptoměnové firmy.

Zdroj: Getty Images

Akcie Silvergate se v úterý ráno propadly o více než 15,85 % a ztratily 11,22 USD na 59,57 USD za akcii.

I když se kryptoměny ve třetím čtvrtletí prodávaly možná méně než jiná riziková aktiva, podle kryptoindexu Nomics je obchodování s kryptoměnami stále o 23 % nižší než v lednu.

Podle Marka Palmera, analytika společnosti BTIG, je problém v tom, že „kryptoměny se obchodují 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, ale tradiční bankovnictví funguje v tradičních bankovních hodinách“.

Tento rozdíl může vytvářet časový nesoulad pro poptávku po kapitálu, kterou kryptoměnové firmy potřebují uspokojit. Silvergate tento nesoulad řeší tím, že své fiat služby zpřístupňuje nepřetržitě, dodal Palmer.

Podle zprávy o výsledcích hospodaření zpracovala směnárenská síť společnosti Silvergate („SEN“), která spravuje výměny digitálních aktiv zákazníků, ve třetím čtvrtletí roku 2022 převody v hodnotě 112,6 miliardy dolarů, což představuje pokles o 41 % ve srovnání se 191,3 miliardy dolarů ve druhém čtvrtletí roku 2022 a pokles o 30 % ve srovnání se 162,0 miliardy dolarů ve třetím čtvrtletí roku 2021.

Zdroj: Getty Images

„Ačkoli objemy v síti Silvergate Exchange Network (SEN) v tomto čtvrtletí ve srovnání s celým odvětvím poklesly, jsme i nadále přesvědčeni o síle naší platformy a možnostech expanze v rámci sítě,“ uvedl Alan Lane, generální ředitel a prezident společnosti Silvergate, v prohlášení k výsledkům.

Společnost Silvergate plánuje do konce roku zavést novou iniciativu stablecoinových plateb v návaznosti na nákup aktiv z neúspěšného stablecoinového projektu Diem společnosti META.

Jak upozornil Palmer, někteří investoři předpokládají, že růst aktiv společnosti by se mohl zrychlit, což by mohlo mít dopad na cenu akcií společnosti Silvergate. Jeho model a cílová cena 135 USD za akcii SI však neodráží žádný příspěvek ze strany dosud neuvolněného stablecoinového programu.

Ve srovnání s ostatními společnostmi spojenými s kryptoměnami byla Silvergate méně zasažena těžkým druhým čtvrtletím kryptoměn, kdy ceny mincí klesly na polovinu.

Od začátku roku se akcie Silvergate propadly o více než 60 % ze 150 USD. To je horší než Nasdaq, který ztratil 31 %, na úrovni akcií největší bitcoinové holdingové společnosti MicroStrategy (MSTR) (-59 %) a lepší než Block (SQ) (-65 %) a Coinbase Global (COIN) (-71 %).