Americký dolar se drží mírných zisků před ekonomickými daty

Americký dolar se na začátku úterý drží stabilně nad úrovní 102,00 poté, co poslední tři obchodní dny uzavřel v kladných číslech. Po pondělní akci risk-off zůstávají trhy opatrné a futures na americké akciové indexy se dnes obchodují mírně níže. Eurostat zveřejní hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny za čtvrté čtvrtletí. Později během dne budou v rámci amerického ekonomického programu zveřejněny údaje o HDP za listopad z Kanady, index spotřebitelské důvěry CB USA a listopadový index cen bydlení v USA.

Dříve během dne Mezinárodní měnový fond (MMF) oznámil, že očekává růst světové ekonomiky o 2,9 % v roce 2023 a o 3,1 % v roce 2024 v souvislosti s klesajícími cenami plynu a opětovným otevřením Číny. Mezitím údaje z Číny odhalily, že výrobní index PMI NBS v lednu vzrostl na 50,1 a nevýrobní index PMI se zlepšil na 54,4 z prosincových 41,6 bodu. Oba tyto údaje byly lepší, než odhadovali analytici, ale šanghajský kompozitní index se snažil posílit.

Australský statistický úřad oznámil, že maloobchodní tržby se v prosinci meziměsíčně snížily o 3,9 %, čímž výrazně zaostaly za tržním očekáváním poklesu o 0,3 %. Pozitivní zprávou byla informace agentury Reuters, že ministři obchodu Austrálie a Číny by se měli příští týden virtuálně sejít. Nicméně AUD/USD se pod tlakem neuspokojivých údajů obrátil na jih a naposledy v průběhu dne ztrácel 0,4 % na 0,7030.

NZD/USD zůstává v záporu a obchoduje se v záporném teritoriu poblíž 0,6450. Během asijských obchodních hodin oznámil nový novozélandský premiér (PM) Chris Hipkins změny ve vládě a způsobil, že NZD ztratil zájem.

Stratég Quek Ser Leang a senior FX stratég Peter Chia: „Včera jsme zastávali názor, že NZD ‚se bude pravděpodobně obchodovat do strany v pásmu 0,6465/0,6510‘. Náš názor na obchodování do strany nebyl chybný, i když se NZD obchodoval v o něco užším pásmu, než se očekávalo (0,6465/0,6507). Základní tón se zmírnil a NZD pravděpodobně zamíří níže k úrovni 0,6440. Hlavní support na úrovni 0,6400 se pravděpodobně nedostane na dohled. Opora se nachází na úrovni 0,6490 a následně na 0,6505.“

NZD/USD (short) – Zdroj: Autochartist

Měnový pár EUR/USD v pondělí uzavřel v záporném teritoriu a zdá se, že v brzkých ranních hodinách v Evropě přešel do konsolidační fáze poblíž úrovně 1,0850. Údaje z Německa odhalily, že maloobchodní tržby v prosinci poklesly o 5,3 % po 1,9% nárůstu zaznamenaném v listopadu.

GBP/USD má po pondělním poklesu potíže s odrazem a naposledy se obchodoval bez větších změn na úrovni kolem 1,2350.

USD/JPY se pohybuje v úzkém kanálu mírně nad úrovní 130,00. Japonský ministr financí Šunichi Suzuki uvedl, že zvyšování mezd je důležité jak pro vládu, tak pro Bank of Japan (BoJ). „Je příliš brzy na to, abychom mohli posoudit, zda je třeba společné prohlášení revidovat,“ dodal ministr, ale tyto komentáře nevyvolaly reakci trhu.

EUR/GBP zůstává stlačený kolem 0,8780, čímž se vytrácí oživení z počátku týdne, neboť obchodníci očekávají, zda HDP za 4. čtvrtletí v eurozóně dostane během úterního rána nový impuls.

Křížovému měnovému páru se podařilo zahájit klíčový týden zahrnující oznámení centrálních bank pozitivně v obavách z dramatu ve Spojeném království ohledně snížení daní. Později však na ceny dolehly nepříznivé tisky německého HDP.

EUR/GBP (short) – Zdroj: Autochartist

Přesto se indikátor ekonomického sentimentu pro eurozónu v lednu zlepšil na 99,9 bodu z předchozích 97,1 bodu revidovaných směrem nahoru a 97,0 bodu podle tržních odhadů. Spotřebitelská důvěra však v uvedeném měsíci odpovídala tržní prognóze 20,9 a předchozím hodnotám. Přitom důvěra v průmyslu a sentiment ve službách se během ledna také zlepšily.

Pár USD/INR vytváří zisky po oživení z úrovně 81,40 a v asijské seanci se snaží posunout nad kritickou rezistenci 81,60. Přitažlivost bezpečných aktiv se stupňuje, protože investoři podpořili téma vyhýbání se riziku před oznámením měnové politiky Federálního rezervního systému (Fed).

Pokud jde o indickou rupii, investoři očekávají oznámení finančního rozpočtu na roky 2023-2024, který poskytne podrobné vysvětlení výdajů, které má indická vláda uskutečnit, a příjmů, které má získat zpět prostřednictvím daní. Výrazná injekce likvidity ze strany vlády a nižší cíl fiskálního deficitu by mohly mít další dopad na indickou rupii.