Kryptoverse: Velcí investoři se vracejí k bitcoinu

Velcí investoři se po úspěšném měsíci pro bitcoin opět vrhají do kryptoměnových vod.

Podle údajů správce aktiv CoinShares zaznamenaly investiční produkty do digitálních aktiv, které často upřednostňují institucionální investoři, minulý týden příliv více než 117 milionů dolarů, což je největší týdenní nárůst od loňského července.

Největší kryptoměnový token Bitcoin byl zdaleka největším tahounem, přičemž fondy, které ho sledují, z toho byly zodpovědné za 116 milionů dolarů. Celková aktiva spravovaná kryptofondy vzrostla na 28 miliard dolarů, což je o 43 % více než minima dosažená v listopadu, kdy odvětvím otřásl kolaps burzy FTX.

„Lidé jsou většinou sebevědomější než před měsícem,“ řekl Joseph Edwards, investiční poradce společnosti Enigma Securities.

Bitcoin, původní kryptoměna, v lednu vzrostl o téměř 40 %, čímž se přiblížil svému nejlepšímu měsíčnímu výkonu od října 2021 a druhému nejlepšímu lednu za posledních 10 let.

Rick Bensignor ze společnosti Bensignor Investment Strategies se v pondělní poznámce zaměřil na 25 000 USD pro Bitcoin, což je úroveň, které naposledy dosáhl v srpnu.

Zdroj: Pixabay

Rallye v kombinaci s možným rozjasněním makroprostoru vyvolává u některých investorů naději, že dlouhá kryptozima by konečně mohla hraničit s jarem. Mnozí investoři očekávají, že americký Federální rezervní systém tento týden zvýší své základní sazby o 0,25 %, což je nejmenší zvýšení od začátku cyklu jejich zpřísňování v loňském roce.

„Pokud je vrchol inflace prozatím skutečně za námi, pak se dlouhodobé úrokové sazby mohou posunout níže, protože se blížíme ke konci cyklu zvyšování sazeb zaměřeného na inflaci,“ napsali analytici společnosti Fidelity Digital Assets.

„To by mohlo signalizovat pozitivní momentum na makro frontě pro aktiva, jako je bitcoin.“

Aktivita na opčním trhu naznačila, že obchodníci spěchají s uzavíráním sázek těsně po zasedání Fedu, což je známkou důležitosti, kterou mu trh přikládá, uvedl poskytovatel kryptolikvidity B2C2.

Objemy obchodů s kryptoměnami podle společnosti CoinShares rovněž rostou, přičemž průměrné týdenní objemy vzrostly o 11 %, což naznačuje, že se obchodníci po měsících utlumené aktivity vracejí.

Přesto není krypto ani zdaleka z nejhoršího venku a Fed by mohl ještě pokazit večírek, pokud tento týden zaujme více jestřábí tón.

Index bitcoinového strachu a chamtivosti (bitcoin Fear & Greed index), který sestavuje kryptoměnová datová platforma Coinglass, kde 0 značí extrémní strach a 100 extrémní chamtivost, se pohybuje na úrovni 61, což je nejvyšší hodnota od poloviny listopadu 2021, tedy těsně poté, co bitcoin začal ustupovat ze svého vrcholu.

Zdroj: Unsplash

„Příští týden nebo dva bychom mohli zaznamenat pokles, jak hluboký tento pokles bude, je otázkou,“ řekl Edwards.

DOMINANCE BITCOINU

Podle analytiků burzy Bitfinex nicméně existují i další známky toho, že konec medvědího trhu by mohl být blízko. Ti uvedli, že krátkodobější investoři prodávají své bitcoiny se ziskem, zatímco dlouhodobější „HODlers“ stále zůstávají u své mince a nepřispívají k prodejnímu tlaku.

„Realizovaný zisk a ztráta za celý trh byly v lednu 2023 poprvé od dubna 2022 zaznamenány jako kladné, pokračování tohoto trendu by signalizovalo závěrečnou fázi medvědího trhu,“ uvedli.

Kromě toho se „dominance“ bitcoinu neboli jeho podíl na celkovém trhu s kryptoměnami tento měsíc pohyboval kolem 41 %, což je úroveň, která nebyla zaznamenána od loňského července. Analytici Citi uvedli, že to napodobuje podobný skok v dominanci bitcoinu v dubnu 2019, kdy bitcoinová rally znamenala dno kryptotrhu.

Jiní pozorovatelé trhu uvedli, že akcie, další relativně riziková třída aktiv, budou v příštím týdnu pravděpodobně hnacím motorem cen bitcoinu, zejména výkonnost technologických akcií citlivých na úrokové sazby.

Zdroj: Getty Images

Korelace bitcoinu s Nasdaqem je na úrovni 0,94, což je nejvyšší hodnota od května 2022, přičemž míra 1 znamená, že se oba indexy pohybují v souladu.

Koncem listopadu bitcoin přerušil své vazby s akciemi a obchodoval se se zápornou korelací 0,7.

„Je možné, že bitcoin by mohl v příštích týdnech dosáhnout další úrovně odporu 25 200 dolarů,“ uvedla Rachel Linová, generální ředitelka burzy Synfutures. „I kdyby bitcoin skončil opět dole, existuje slušná šance, že dosáhne vyššího minima na větším časovém horizontu.“

Lednový vzestupu digitálních aktiv se dostal na celkovou hodnotě 280 miliard dolarů, ukazují údaje společnosti CoinGecko.