Medvědí trh S&P 500? Ne pro tuto dividendovou akcii

Index S&P 500 se loni propadl do medvědího trhu. Index dosáhl vrcholu 3. ledna. Od té doby to šlo téměř z kopce. Index S&P 500 uzavřel rok poklesem o 19,4 % poté, co se do podzimu propadl o více než 20 % ze svého vrcholu.

Mnoho subsektorů indexu S&P 500 si vedlo ještě hůře, včetně realitního sektoru, který se propadl o 28,5 % kvůli dopadu rostoucích úrokových sazeb na tento sektor. Existovala však pozoruhodná výjimka: VICI Properties (VICI). Tato společnost zaměřená na zážitkové nemovitosti REIT byla jedinou společností ve svém sektoru, která v loňském roce dosáhla kladných celkových výnosů. Zde se podívejte, co bylo příčinou jejího vedoucího výkonu v sektoru.

Velké sázky se vyplatily

Společnost VICI Properties nedávno oznámila výsledky za čtvrté čtvrtletí a celý rok. Pro REIT to byl fantastický rok. Generální ředitel Edward Pitoniak ve zprávě o výsledcích uvedl: „Jsme hrdí na to, že společnost VICI dosáhla v roce 2022 nejvyššího – a jediného kladného – celkového výnosu pro akcionáře ze všech společností S&P 500 REIT.“ Dalším nejúspěšnějším REIT byla společnost Iron Mountain s mírně záporným celkovým výnosem. Mezitím nejhorší výkonnost zaznamenala společnost SL Green, která v loňském roce ztratila polovinu své hodnoty.

Zdroj: Unsplash

Velkou zásluhu na lepších výsledcích společnosti měly transformační akvizice společností MGM Growth Properties a Venetian Resort Las Vegas. Fúze s MGM v hodnotě 17,2 miliardy dolarů a akvizice Venetianu v hodnotě 4 miliard dolarů umožnily společnosti stát se „předním vlastníkem nemovitostí na nejdynamičtější komerční ulici v Americe, Las Vegas Strip“, uvádí Pitoniak. Mezitím společnost dále expandovala a diverzifikovala, když investovala dalších 4,5 miliardy dolarů do dalších herních i neherních příležitostí.

Díky těmto obchodům vzrostly ve čtvrtém čtvrtletí její příjmy o 100 % na téměř 770 milionů dolarů. Mezitím se její upravené provozní prostředky (FFO) zvýšily o téměř 75 % celkově a o 15,5 % na akcii. To pomohlo zvýšit tržby za celý rok o více než 72 % na 2,6 miliardy USD, zatímco upravené FFO vzrostly o téměř 62 % na 1,7 miliardy USD a o 6,1 % na akcii.

Růst zisků umožnil REIT v loňském roce zvýšit dividendu o dalších 8 %. I při rostoucí ceně akcií je výnos stále atraktivní, a to 4,6 %.

Potenciál pokračovat ve vítězství

Společnost VICI Properties urazila během několika málo let dlouhou cestu. Pitoniak to komentoval v tiskové zprávě: „V roce 2022, tedy necelých pět let od našeho IPO, se VICI stala REIT v Top 10 v RMZ REIT Indexu, členem S&P 500 a emitentem úvěrů s investičním stupněm.“ Společnost také každoročně zvyšovala svou dividendu.

Zdroj: Unsplash

REIT má vynikající pozici pro další růst svého portfolia, FFO na akcii a dividendy v budoucnu. Loňské transakce mu v roce 2023 poskytnou spoustu impulsu. REIT očekává, že jeho upravená FFO na akcii vzroste z loňských 1,93 USD na 2,10 až 2,13 USD na akcii v roce 2023, což představuje téměř 10% nárůst ve středním bodě.

Společnost VICI Properties má dostatek finanční flexibility pro další expanzi. Jak uvedl generální ředitel, má úvěr na investičním stupni. To zvyšuje její schopnost získat přístup ke kapitálu potřebnému k financování nových obchodů. Vzhledem k tomu, že cena jejích akcií v posledním roce rostla, mohla je společnost REIT používat jako měnu k financování obchodů. Nedávno dokončil nabídku akcií v hodnotě 1 miliardy USD, což mu umožňuje větší flexibilitu při realizaci nových obchodů.

Společnost má dostatek prostoru pro další růst svého portfolia. Společnost VICI Properties v uplynulém roce rozšířila svou platformu a zvýšila tak svou schopnost dalšího růstu. Nedávno uskutečnila svou první mezinárodní investici a vstoupila na kanadský trh, když získala čtyři kasina v Albertě v rámci transakce zpětného leasingu v hodnotě zhruba 200 milionů dolarů. Rozšířila se také o nové třídy zážitkových nemovitostí, včetně sektoru destinačních golfových zážitků, krytých aquaparků a wellness resortů. Tyto nové platformy poskytují další možnosti budoucího růstu mimo herní průmysl.

Zdroj: Unsplash

Vítězná investice

Společnost VICI Properties měla v roce 2022 skvělý rok. Byla jedinou REIT v indexu S&P 500, která dosáhla kladného celkového výnosu na medvědím trhu.

Má vynikající předpoklady k tomu, aby i nadále dosahovala lepších výsledků. Loňské obchody jí poskytnou impuls k tomu, aby letos zvýšila upravenou FFO na akcii o téměř 10 %. Mezitím má dostatečnou finanční flexibilitu a možnosti pokračovat v nových investicích. Když k tomu připočteme vysoce výnosnou a rostoucí dividendu, mohla by společnost VICI Properties pokračovat ve své vítězné cestě.