NFT nyní můžete mintovat pomocí AI platformy Binance… tedy pokud nežijete v USA

NFT poháněné umělou inteligencí jsou budoucností čínské kryptoburzy Binance, ale očividně ne zrovna pro Američany.

Věrní fanoušci a příznivci čínské megaburzy Binance (BNB-USD), radujte se! Tedy někteří z vás. Tato krypto společnost právě představila svůj nový pohled na propojení umělé inteligence (AI) a blockchainu prostřednictvím nezaměnitelných tokenů (tedy NFT). Dobrou zprávou je, že produkt je velmi zajímavý a již se ukázal jako zatraceně úspěšný. Jde o jeden z dosud největších úspěchů společnosti, která do svého obchodního modelu přidala produkty s umělou inteligencí, od doby prudkého nárůstu popularity ChatGPT. Špatnou zprávou však je, že američtí zákazníci si budou muset na vytvoření NFT s umělou inteligencí počkat – a pravděpodobně si ještě nějakou dobu počkají.

Začátkem tohoto týdne kryptoměnový burzovní monolit Binance oznámil, že do svého tržiště NFT přidá AI. Zatímco dříve existovalo tržiště hlavně jako místo pro ražbu a prodej NFT, nový nástroj by umožnil komukoli vytvářet vlastní unikátní umění. Tržiště se tak fakticky stane jednotným místem pro vymýšlení, vytváření, ražbu a prodej tokenizovaného umění.

Zdroj: Getty Images

Jak to dělá? Inu, hodně tomu napomohl rostoucí zájem veřejnosti o projekty generativního umění, jako je Jasper a Dall-E 2 společnosti OpenAI. Společnost Binance začlenila vlastní platformu pro generativní umění, příznačně nazvanou „Bicasso“. Prostřednictvím této platformy mohou uživatelé vytvářet jedinečné obrazy pomocí výzev. Poté, co zadají umělé inteligenci výzvu a vygenerují obrázky, mohou obrázek jednoduše uložit, přetáhnout soubor a zminovat jej jako NFT.

Uvedení tokenu na tržiště NFT společnosti Binance je odtud již poměrně jednoduché. V důsledku toho je to pravděpodobně nejjednodušší a bezbolestná metoda, kterou lze nyní použít k tomu, aby se člověk dostal na trh – ten, který se po útlumu v roce 2022 opět obložil penězi.

NFT poháněné umělou inteligencí se rozjíždějí, ale američtí zákazníci si musí počkat

NFT poháněné umělou inteligencí byly sázkou na jistotu společnosti Binance. Blockchainoví fanoušci milují nové technologie téměř stejně jako objevování nových způsobů, jak vydělat peníze. Propojení obojího bylo přirozeným nápadem. Navíc status Binance jako nejpoužívanější burzovní platformy znamená, že miliony lidí mohou k produktu získat okamžitý přístup. Bicasso nyní samozřejmě báječně startuje, i když Američané si budou muset počkat.

Jak uvádí Cointelegraph, od středečního spuštění dostala UI jen málo prostoru k dýchání. Nadšení uživatelé během prvních několika hodin provozu vytěžili neuvěřitelných 10 000 tokenů. Okamžitý provoz přivedl službu na plnou kapacitu její omezené beta verze. Zatím 9 909 uživatelů, kteří vygenerovali NFT, je nemůže prodat. Je to dáno tím, že služba ještě není plně, veřejně dostupná.

K velké nelibosti amerických uživatelů však Američané ještě nějakou dobu nebudou moci žádné z těchto tokenů koupit ani prodat. Služba není pro americké zákazníky dostupná, protože Binance neprovozuje své tržiště NFT na Binance.US. To by nemělo být nutně překvapením; Binance a americké regulační orgány mají, zjednodušeně řečeno, napjaté vztahy.

Kromě osobních sporů společnosti Binance s regulačními orgány se však s šílenstvím kolem NFT potýkají i regulační orgány. Probíhající soudní proces proti tvůrcům kolekce NFT NBA Top Shot vykresluje NFT jako cenné papíry. Pokud soudce rozhodne v její prospěch, vytvoří toto rozhodnutí precedens umožňující regulátorům jít po jakékoli kolekci NFT za nelegální nabízení neregistrovaných cenných papírů. Protože nechce dále testovat vody, je správné, že Binance prozatím drží tuto službu mimo USA.

Celkově se zdá, že američtí uživatelé by mohli na NFT poháněné umělou inteligencí ještě nějakou dobu čekat. To ale zrovna nás nemusí právě dvakrát trápit. Teď se tedy pojďme na chvíli zamyslet – jaká je budoucnost NFT? Tento fenomén dnes už není zdaleka tak moc vidět, jako tomu bylo třeba ještě před rokem nebo možná i dvěma. O umělé inteligenci můžeme mezitím s klidným svědomím prohlásit úplně přesný opak. Jedná se tedy o průnik dvou světů – oba jsou stále velmi mladé a inovativní – není se tedy příliš čemu divit, že jejich představitelé a vývojáři našli společnou řeč.