Volatilita na trhu s měnami může být zvýšená z důvodu dat z trhu práce v USA

Trhy zůstávají na začátku pátku opatrné, protože účastníci se zdržují zaujímání velkých pozic. Investoři čekají na únorovou zprávu o zaměstnanosti v USA, která by mohla mít významný dopad na výhled sazeb americké centrální banky. Z toho důvodu může byt volatilita na trhu zvýšená. Index amerického dolaru se po čtvrtečním poklesu drží stabilně nad úrovní 105,00 a futures na americké akciové indexy se obchodují v záporném teritoriu. Kanadský statistický úřad rovněž zveřejní údaje z trhu práce za únor a později během dne vystoupí prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová.

Ve čtvrtek zveřejněné údaje amerického ministerstva práce ukázaly, že v týdnu končícím 4. března vzrostly počáteční žádosti o podporu v nezaměstnanosti o 21 000 na 211 000. Navzdory tržnímu prostředí, které se vyhýbá riziku, se americký dolar v americké seanci snažil najít poptávku. Vzhledem k tomu, že výnos benchmarkového desetiletého amerického státního dluhopisu ztratil za den více než 2 %, dolar vůči svým hlavním rivalům nadále oslaboval.

Na začátku pátku výnos desetiletých amerických dluhopisů pokračoval v poklesu a naposledy v průběhu dne ztrácel více než 2 % na 3,82 %. Americký dolar však prozatím zůstává odolný. Předpokládá se, že počet zaměstnanců mimo zemědělství v USA v únoru vzroste o 205 000 po impozantním lednovém nárůstu o 517 000 osob. Meziroční mzdová inflace měřená ukazatelem průměrného hodinového výdělku se podle prognózy zvýší z lednových 4,4 % na 4,7 %.

Po čtvrtečním odrazu se EUR/USD v dopoledních hodinách v Evropě pohybuje v úzkém pásmu mírně pod 1,0600. Je nepravděpodobné, že by se Lagardeová později během dne vyjádřila k výhledu měnové politiky, protože ECB se již nachází v „období klidu“.

Technická analýza EUR/USD (short) – Zdroj: Autochartist

GBP/USD se v pátek na začátku dne obchoduje mírně na vyšší úrovni poblíž 1,1950 poté, co britský statistický úřad oznámil, že reálný hrubý domácí produkt v lednu vzrostl o 0,3 %, čímž překonal tržní očekávání ve výši 0,1 %. Negativní zprávou je, že zpracovatelská výroba ve stejném období poklesla o 0,4 % a průmyslová výroba o 0,3 %.

EUR/GBP se propadá o 10 pipů na nejnižší úroveň v průběhu dne poblíž 0,8860. Je třeba poznamenat, že optimismus obklopující britskou ekonomickou transformaci a smíšený sentiment, stejně jako pravděpodobné výzvy pro euro, zřejmě vyvíjejí na tento měnový pár další tlak směrem dolů.

Podle očekávání ponechala Bank of Japan (BoJ) po posledním zasedání pod vedením odstupujícího guvernéra Haruhiko Kurody nastavení své měnové politiky beze změny. Na tiskové konferenci Kuroda zopakoval, že v případě potřeby nebude váhat s dalším uvolněním měnové politiky, ale tyto komentáře nevyvolaly významnou reakci trhu. V době ranní evropské seance byl USD/JPY nepatrně výše na denní úrovni 136,40.

USD/CAD ve čtvrtek prodloužil týdenní rally a v pátek se dotkl nejvyšší úrovně od října na 1,3850, než ustoupil na 1,1830. Míra nezaměstnanosti v Kanadě se podle prognózy v únoru zvýší na 5,1 % z lednových 5 %, přičemž čistá změna zaměstnanosti dosáhne +10 tis. osob.

Měnový pár AUD/USD v pátek přilákal několik kupců poblíž úrovně 0,6565 a zotavil se z brzkých ztrát na čerstvé čtyřměsíční minimum. Spotové ceny se během ranní evropské seance šplhají zpět blíže kulaté hranici 0,6600 a čerpají podporu z některých následných prodejů amerického dolaru.

Technická analýza pro AUD/USD (long) – Zdroj: Autochartist

K omezení růstu páru AUD/USD mohl přispět i holubičí postoj australské centrální banky (RBA), která začátkem tohoto týdne naznačila, že se možná blíží konec cyklu zvyšování sazeb. Obchodníci by se také mohli raději přesunout na vedlejší kolej před zveřejněním ostře sledovaných měsíčních údajů o zaměstnanosti v USA, které budou zveřejněny později během časné severoamerické seance. Populárně známá zpráva NFP bude hrát klíčovou roli při ovlivňování výhledu politiky Fedu, což zase podpoří poptávku po USD a pomůže určit krátkodobou trajektorii hlavního měnového páru.

USD/INR se snaží prodloužit zotavení z předchozího dne, když ustupuje na kulatou hodnotu 82,00 a míří do páteční evropské seance. Pár indické rupie (INR) přitom ustupuje od konvergence 50denního jednoduchého klouzavého průměru (SMA) a směrem dolů se svažující linie odporu z 27. února. Rezistence se nachází