Buffett miluje peněžní dividendy a tady je důvod, proč byste měli také – plus 8 akcií s vyšším výnosem, které vám pomohou začít

Na tomto nejistém akciovém trhu dává jedna investiční taktika do každého počasí obzvlášť dobrý smysl: vlastnit akcie, které vyplácejí atraktivní dividendový výnos.

„Dividendy se vyplácejí neustále. Nezáleží na tom, co se děje na širším trhu,“ říká Kelley Wright, šéfredaktor Investment Quality Trends, dopisu zaměřeného na akcie s dividendovým obsahem.

Dividendové akcie nejsou jen defenzivní, ale hrají i v útoku. John Buckingham, editor akciového listu Prudent Speculator, poznamenává, že výnosové hry dosahují lepších výsledků i při růstu úrokových sazeb. Rovněž dosahují lepších výsledků při menší volatilitě. „Získáte tak svatý grál vyšších investičních výnosů s nižším rizikem,“ říká Buckingham.

Autoritu mají také dividendové akcie. Podle výzkumu Bank of America se dividendy podílejí na celkovém výnosu indexu S&P 500 od roku 1936. Tento podíl klesl na 17 % během minulého desetiletí, kdy nízké úrokové sazby zvýhodňovaly růstové akcie (které obvykle nevyplácejí výnos). Toto suché období nám říká, že dividendy budou hrát větší roli ve výnosech, pokud se udrží průměrná reverze.

To si myslí i redaktor časopisu Cabot Dividend Investor Tom Hutchinson. Podle něj se nacházíme ve fázi trvale vyšší inflace a úrokových sazeb, protože historicky trvalo roky, než se podařilo inflaci potlačit. Tyto podmínky jsou příznivé pro dividendové akcie. V předchozích obdobích trvale vysokých úrokových sazeb a inflace ve 40. a 70. letech minulého století se dividendy podílely na výnosu trhu 62 % a 73 %, říká.

Zdroj: Shutterstock

Dividendy mají navíc tendenci v čase růst. Společnosti se solidním podnikáním, které se opírají o zdravé rozvahy, své dividendy neustále zvyšují. To slouží jako příjemné zajištění proti inflaci. Warren Buffett tento koncept právě přiblížil ve svém posledním prohlášení Berkshire Hathaway v dopise akcionářům.

Buffett napsal, že roční výplata dividend z jeho 400 milionů akcií Coca-Cola (KO) činila 75 milionů dolarů, když tuto pozici v roce 1994 koupil. Do roku 2022 se tato částka zvýšila na 704 milionů USD. „K růstu docházelo každý rok, stejně jistě jako k narozeninám,“ uvedl Buffett. Předpovídá, že dividenda společnosti Coke bude i nadále růst. Těchto 704 milionů dolarů ročně nyní představuje 54% výnos z původní ceny jeho pozice, která činila 1,3 miliardy dolarů.

Analytici Bank of America poukazují také na čtyři další důvody, proč jsou dividendové akcie důležitým doplňkem vašeho portfolia.

Zaprvé, dividendový výplatní poměr indexu S&P 500 je blízko historického minima. To znamená, že společnosti mají velký prostor pro zvyšování dividend.

Za druhé, růst dividend na akcii zaostával za růstem zisků v posledních dvou letech přibližně o 40 %. Zvyšování dividend obvykle následuje růst zisku na akcii (EPS). Nedávné zpoždění nám napovídá, že růst dividend se brzy zrychlí, aby nás dohnal.

Za třetí, lidé žijí déle. Více lidí bude kupovat výnosné akcie, aby se připravili na důchod a stáří, a budou je držet déle.

A konečně, výnosové fondy dnes představují 40 % aktivní správy oproti 10 % v roce 2010. To vytváří větší poptávku po výnosových akciích a klade pod ně spodní hranici.

Zdroj: Getty Images

Osm dividendových titulů, které stojí za zvážení
Zde je šest akcií, které se líbí odborníkům na dividendy, a dvě, které upřednostňují firemní insideři.

Morgan Stanley: Pro vyhledání akcií se sníženým výnosem dává zpravodaj Investment Quality Trends přednost jménům, která klesla natolik, že zvýšila dividendové výnosy blízko špičkových úrovní. (Za předpokladu, že nedojde ke snížení dividend, výnosy při poklesu akcií rostou.) Investiční banka a makléřská společnost Morgan Stanley (MS) se do této kategorie hodí. Její opakovaný vysoký výnos je 3,55 % a současný výnos 3,15 % je dostatečně blízko. Výplata dividend banky činí 45 % zisku, což je málo. Banka má dostatek prostoru pro další zvyšování dividendy. Za posledních dvanáct let zvyšovala dividendu v průměru o 10 % ročně.

Lowe’s Cos.: Akcie tohoto maloobchodního prodejce domácích potřeb oslabily natolik, že jeho výnos přesáhl 2 %, kde obvykle dosahuje svého vrcholu. Lowe’s (LOW) má také historii zvyšování dividendy v průměru o 10 % za posledních dvanáct let. Tento trend a relativně nízký 41% výplatní poměr naznačují, že Lowe’s má velký prostor pro další zvyšování dividendy, uvádí Investment Quality Trends.

Bristol Myers Squibb: Buckingham z Prudent Speculator vyzdvihuje tohoto farmaceutického giganta. Investoři se zdají být skeptičtí ohledně schopnosti společnosti Bristol Myers Squibb (BMY) vyrovnat tlak způsobený ztrátou patentů na Opdivo na rakovinu a Eliquis na krevní sraženiny v roce 2028. Společnost má však silnou řadu potenciálních terapií, včetně Camzyosu na kardiomyopatii, Opdualagu na melanom, Zeposie na roztroušenou sklerózu a Sotyktu na lupénku. Akcie se obchodují za méně než devítinásobek odhadu budoucích zisků, což je výrazně pod historickým průměrem. Cílová cena společnosti Buckingham je 102 USD.

NetApp: Buckingham rovněž upřednostňuje tuto softwarovou společnost, která nabízí cloudové a úložné služby. Solidní rozvaha podle něj podporuje dividendu a akcie NetApp (NTAP) vypadají v porovnání s historií a srovnatelnými společnostmi levně. Její forwardové p/e činí 12. Buckingham očekává, že růst podpoří pokračující poptávka po cloudových službách. Cílovou cenu pro akcie stanovil na 96 USD.

ONEOK: Hutchinsonovi ze společnosti Cabot Dividend Investor se líbí tato energetická střednědobá hra, která těží ze stabilního růstu poptávky po plynovodech. Společnost ONEOK (OKE). Zisk na akcii vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí o 28 % a za celý rok 2022 o 15 %.

NextEra Energy: Hutchinson navrhuje také tuto floridskou elektrárenskou společnost, která má podnikání v oblasti obnovitelných zdrojů energie, jež se konečně stalo ziskovým. Akcie NextEra Energy (NEE) klesly, přestože růst zisku za čtvrté čtvrtletí roku 2022 byl solidní. Při tomto oslabení nakoupili insideři akcie v hodnotě 1,7 milionu dolarů v rozmezí od 70 do 75,44 USD, jak uvádí The Washington Service.

Navíc: 2 energetické akcie, které nakupují insideři
Ve svém vlastním akciovém listu sleduji nákupy firemních insiderů, abych získal vodítka pro akcie, které je třeba zhodnotit. V poslední době dochází k aktivním nákupům ze strany insiderů u dvou energetických gigantů s atraktivními výnosy. Ve společnosti ConocoPhillips (COP) nakoupil v polovině února jeden z ředitelů akcie v hodnotě 1,2 milionu dolarů za přibližně 104 dolarů za akcii.

Ve společnosti Devon Energy (DVN), nakoupil generální ředitel Richard Muncrief v polovině února akcie v hodnotě 798 000 USD za přibližně 53 USD a jeden z ředitelů nakoupil akcie v hodnotě 250 000 USD za přibližně stejnou cenu.