Americký dolar se před zveřejněním klíčových údajů stabilizuje

Zdá se, že americký dolar našel koncem čtvrtka po poklesu hlavních indexů na Wall Street svou oporu. Začátkem pátku zůstává dolarový index relativně klidný před únorovými objednávkami zboží dlouhodobé spotřeby a předběžnými průzkumy PMI ve výrobě a službách společnosti S&P Global za březen. S&P Global v pátek rovněž zveřejní průzkumy PMI pro Německo, Spojené království a eurozónu. Kanadský ekonomický program bude obsahovat maloobchodní tržby za leden.

Po prudkém středečním poklesu se ve čtvrtek výnos desetiletých amerických státních dluhopisů pohyboval pod úrovní 3,5 % a den uzavřel prakticky beze změny. Na začátku pátku se výnos desetiletého dluhopisu pohybuje níže směrem k 3,4 %. Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby ve Spojených státech by měly v únoru vzrůst o 0,6 % po lednovém poklesu o 4,5 %.

Během asijských obchodních hodin mluvčí čínského ministerstva obchodu uvedl, že Čína neusiluje o vytvoření obchodního přebytku s USA. Mezitím agentura Reuters informovala, že v pekingské kanceláři americké společnosti Mintz Group, která se zabývá due diligence podniků, provedly úřady razii a zadržely pět čínských zaměstnanců. Přesto se futures na americké akciové indexy dnes obchodují mírně výše.

Z údajů z Japonska v pátek brzy ráno vyplynulo, že národní index spotřebitelských cen v únoru meziročně klesl na 3,3 % z lednových 4,3 %. Tento údaj byl mnohem nižší, než očekával trh (4,1 %). USD/JPY však jen obtížně získává býčí momentum a naposledy se obchodoval v záporném teritoriu na úrovni kolem 130,50.

Měnový pár GBP/USD se v dopoledních hodinách v Evropě pohybuje pod úrovní 1,2300. Britský statistický úřad v pátek oznámil, že maloobchodní tržby v únoru vzrostly o 1,2 %, zatímco trh očekával nárůst o 0,2 %, ale libře šterlinků se nepodařilo poskytnout impuls. Ve čtvrtek Bank of England (BOE) oznámila, že zvýšila svou základní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů na 4,25 %.

Poté, co EUR/USD ve čtvrtek dosáhl nejvyšší úrovně od začátku února nad 1,0900, obrátil svůj směr a nakonec uzavřel den v červených číslech pod 1,0850. Na začátku pátku zůstává pár relativně klidný na úrovni kolem 1,0830. Očekává se, že průzkumy PMI z eurozóny začátkem března poukážou na mírnou expanzi podnikatelské aktivity v soukromém sektoru.

EUR/USD (long) – Zdroj: Autochartist

AUD/USD se v pátek pohybuje v úzkém kanálu pod úrovní 0,6700. Údaje z Austrálie odhalily, že index S&P Global Composite PMI počátkem března klesl na 48,1 % z únorových 50,6 %.

NZD/USD během pátečního rána snižuje intradenní ztráty kolem 0,6240, protože nálada na trhu během prvního ztrátového dne za poslední tři dny klesá.

Obchodníci na páru NZD/USD by měli věnovat pozornost náladě na trhu a výnosům amerických státních dluhopisů, aby se mohli vydat jasným směrem. Důležité bude také sledovat první údaje amerických globálních indexů PMI S&P za březen a objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za únor.

Měnový pár USD/CAD se snaží zužitkovat dobrý odraz z oblasti 1,3630 z předchozího dne, tedy z více než dvoutýdenního minima, a v pátek na začátku evropské seance osciluje v úzkém obchodním pásmu. Pár se aktuálně nachází těsně nad hranicí 1,3700, ačkoli kombinace faktorů brání jakémukoli výraznějšímu růstu.

Ceny ropy se znovu vyvíjejí pozitivně v obavách, že rostoucí napětí na Blízkém východě by mohlo narušit dodávky, zejména po americkém leteckém útoku na skupiny podporované Íránem. To zase podporuje na komodity navázanou Loonie, která spolu s utlumenou cenovou akcí amerického dolaru (USD) působí jako protivítr pro pár USD/CAD. Naznačení Federálního rezervního systému o pauze ve zvyšování úrokových sazeb nepomáhá zelené bankovce navázat na noční oživení z nejnižší úrovně od února 03.

Kromě toho je obecně pozitivní tón na akciových trzích považován za další faktor, který zatěžuje bezpečný dolar. Rostoucí obavy trhu, že zpomalení hospodářského růstu sníží poptávku po pohonných hmotách, by však měly růst cen ropy omezit. To by spolu s očekáváním, že Bank of Canada (BoC) upustí od dalšího zvyšování úrokových sazeb, podpořeným v úterý zveřejněnou mírnější než očekávanou kanadskou spotřebitelskou inflací, mělo páru USD/CAD poskytnout podporu.

V pátek budou v USA zveřejněny objednávky zboží dlouhodobé spotřeby a bleskové indexy PMI, které spolu s výnosy amerických dluhopisů a širším rizikovým sentimentem ovlivní poptávku po USD. Obchodníci budou dále vycházet z kanadských měsíčních údajů o maloobchodních tržbách. Kromě toho by měla dynamika cen ropy dodat páru USD/CAD nový impuls a vytvořit krátkodobé příležitosti v poslední den týdne.