Disney, Apple a NIO jsou oblíbené akcie v bezplatné obchodní aplikaci Robinhood

Robinhood (NASDAQ: HOOD), online brokerská společnost, která mezi drobnými investory zpopularizovala obchodování bez poplatků, je často spojována s meme akciemi, spekulativními opčními obchody a kryptoměnami. Investoři společnosti Robinhood však mají ve svých portfoliích také spoustu slibných blue-chip stálic a růstových akcií.

Podle vlastního indexu investorů společnosti Robinhood patří mezi nejrozšířenější akcie na její platformě akcie společností Walt Disney (DIS), Apple (AAPL) a NIO (NIO). Podívejme se, proč by tyto tři akcie mohly přinést slibné výnosy i dlouhodobým investorům, kteří se možná nepovažují za obchodníky.

1. Disney

Akcie společnosti Disney uzavřely 8. března 2021 na rekordní hodnotě 201,91 USD za akcii, ale nyní se obchodují o více než 50 % níže. Dům myší byl kdysi považován za skvělou hru po pandemii znovuotevření, když se spotřebitelé vrátili do kin a jeho zábavních parků, ale ztratil svůj lesk, když se investoři zaměřili na jeho ztráty ze streamingu a tendenci generálního ředitele Boba Capeka agresivně snižovat náklady namísto podpory růstu.

Zdroj: Getty Images

Proto mnozí investoři zajásali, když společnost Disney loni v listopadu vyhodila Chapka a vrátila zpět Boba Igera, který předtím vedl společnost 15 let. Igerovo nedávné rozhodnutí propustit 7 000 zaměstnanců, tedy 3 % celosvětové pracovní síly, však naznačuje, že společnost stále čelí silnému tlaku, protože její ztráty v důsledku streamingu snižují její marže.

Iger je však také vizionář, který vedl společnost Disney k mnohamiliardovým akvizicím společností Pixar, Marvel a Lucasfilm a v roce 2019 položil základy jejího streamovacího ekosystému, který nyní využívá 235 milionů předplatitelů. Pokud tedy někdo dokáže vdechnout podnikání společnosti Disney nový život, je to pravděpodobně Iger.

Navzdory všem těmto problémům vzrostly tržby společnosti Disney ve fiskálním roce 2022 (který skončil v říjnu loňského roku) o 23 % a očištěný zisk na akcii o 54 %, protože její zábavní parky a mediální podniky se zotavily na trhu po skončení pandemie. Analytici očekávají, že v letošním roce vzrostou tržby o 8 % a očištěný zisk na akcii o 18 %.

Zdroj: Unsplash

Proto investoři, kteří se dokáží vymanit z krátkodobého šumu a soustředit se na věčnou atraktivitu značek a nemovitostí společnosti Disney, budou pravděpodobně považovat její akcie za přiměřeně oceněné na úrovni 22násobku budoucích zisků.

2. Apple

Akcie společnosti Apple uzavřely 3. ledna 2022 na rekordní hodnotě 180,68 USD. Z těchto úrovní se stáhly jen asi o 10 %, protože mnoho investorů stále považuje Apple za bezpečný nákup na medvědím trhu, protože úrokové sazby nadále rostou. Tuto skvělou pověst ospravedlňují čtyři hlavní silné stránky: atraktivita značky, přilnavost jejích služeb (které v minulém čtvrtletí uzamkly 935 milionů placených předplatitelů), konzistentní růst zisku a 165 miliard dolarů v hotovosti, peněžních ekvivalentech a obchodovatelných cenných papírech.

Ve fiskálním roce 2022 (který skončil loni v září) vzrostly tržby společnosti Apple pouze o 8 %, zatímco v roce 2021 vzrostly o 33 %. Toto zpomalení bylo způsobeno náročným srovnáním s uvedením iPhonu 12, jeho první rodiny 5G smartphonů, v roce 2021. Analytici očekávají, že toto zpomalení bude pokračovat i ve fiskálním roce 2023 a že tržby a zisk na akcii poklesnou o 1 %, resp. 2 %. Tyto poklesy lze přičíst makroekonomickým překážkám, omezením v dodavatelském řetězci a nepříznivým směnným kurzům.

Zdroj: Apple

Vzhledem k tomuto krátkodobému zpomalení se může zdát, že je Apple na 27násobku forwardového zisku poněkud drahý. Tento násobek však také plně nezohledňuje uvedení chystané náhlavní soupravy pro smíšenou realitu nebo dalších nových služeb. Apple také plánuje každoročně odkupovat akcie za desítky miliard dolarů – i když čelí cyklickému zpomalení. Díky této kombinaci stability a dlouhodobého růstu je Apple na tomto rozkolísaném trhu stále zajímavou investicí.

3. NIO

NIO je jedním z předních výrobců špičkových elektrických sedanů a SUV v Číně. V současné době prodává čtyři typy SUV (ES8, ES6, EC6 a ES7) a dva typy sedanů (ET5 a ET7). Na rozdíl od mnoha menších amerických výrobců elektromobilů, kteří vstoupili na burzu spojením se společnostmi se zvláštním určením (SPAC) a poté nedokázali splnit své vlastní vysoké výrobní cíle, NIO již vyrábí stabilní proud elektromobilů.

Celkové dodávky NIO vzrostly v roce 2020 o 113 %, v roce 2021 o 109 % a v roce 2022 o 34 % na 122 486 vozidel. Její tržby v loňském roce vzrostly o 36 % na 49,27 miliardy jüanů (7,14 miliardy USD), ale upravená čistá ztráta se zvýšila z 3,01 miliardy jüanů na 12,14 miliardy jüanů (1,76 miliardy USD), protože její marže byly sníženy kvůli narušení pandemie COVID-19, extrémním povětrnostním podmínkám a omezením v dodavatelském řetězci. Většina těchto překážek by se však měla rozptýlit s tím, jak Čína konečně zruší svá omezení z doby platnosti směrnice COVID.

Zdroj: Unsplash

Analytici očekávají, že příjmy společnosti NIO v roce 2023 vzrostou o 74 % na 85,88 miliardy jüanů (12,5 miliardy USD) a čistá ztráta se sníží na 11,69 miliardy jüanů (1,7 miliardy USD). Při ceně 10 dolarů za akcii se NIO obchoduje na úrovni pouhého 1,4násobku letošních tržeb – což ji činí mnohem levnější než většinu jejích kolegů v oboru. Akcie společnosti NIO se již propadly o více než 80 % ze svého historického maxima 62,84 dolaru za akcii z 9. února 2021, takže by se mohly znovu „rozhořet“, jakmile začne nový býčí trh.