Dolar jako bezpečný přístav se po slabých údajích o čínském obchodu zvyšuje

Americký dolar ve středu na začátku evropského obchodování vzrostl, protože obchodníci vyhledávali tento bezpečný přístav poté, co sentiment ovlivnily neuspokojivé údaje o čínském obchodu.

Dolarový index, který sleduje zelenou bankovku vůči koši šesti dalších měn se obchodoval o 0,1 % výše na úrovni 104,162, tedy nedaleko dvouapůlměsíčního maxima 104,70 z konce května.

Podle údajů zveřejněných ve středu se přebytek čínské obchodní bilance v květnu propadl na třináctiměsíční minimum, a to zejména v důsledku překvapivého poklesu vývozu, protože zahraniční poptávka po čínském zboží vyprchala.

Pokles vývozu svědčí o zpomalujícím se hospodářském růstu v Evropě a USA, které jsou pro Čínu hlavními odbytišti místního zboží, což zvýšilo poptávku po dolaru, který je v době napětí bezpečným přístavem.

Dolar také těžil z turbulencí na trzích s kryptoměnami, které následovaly po zásahu Komise pro cenné papíry a burzy proti kryptografickému průmyslu.

Zisky jsou však omezené, protože obchodníci vyčkávají na zasedání Federálního rezervního systému, které se bude konat příští týden, a panuje nejistota ohledně jeho dalšího postupu.

Zdroj: Getty Images

Podle nástroje CME FedWatch peněžní trhy po slabých údajích o aktivitě ve službách v USA odhadují zhruba 19% šanci, že americká centrální banka příští týden zvýší sazby o 25 bazických bodů, zatímco před týdnem byla tato šance více než 60%.

Přesto úterní rozhodnutí Reserve Bank of Australia zvýšit svou cílovou sazbu o 25 bazických bodů s odkazem na stále vysokou inflaci vytváří možnost proinflačního překvapení.

Pozornost se také soustředí na zasedání Bank of Canada, které se uskuteční později během tohoto zasedání, a to v souvislosti se spekulacemi, že by i ona mohla po nedávných lepkavých údajích o inflaci obnovit zvyšování sazeb.

„Zvýšení úrokových sazeb BoC o 25 bb … (nyní se oceňuje s 43% pravděpodobností) by pravděpodobně vyvolalo vlny na trzích s hlavními dluhopisy po celém světě a mohlo by udržet nabídku dolaru v souvislosti s názorem, že Fed je možná blíže ke zvýšení sazeb, než se původně myslelo,“ uvedli analytici ING ve své poznámce.

AUD/USD klesl o 0,1 % na 0,6667, čímž australský dolar odevzdal část 0,8% zisku z předchozí seance, USD/CNY vzrostl o 0,1 % na 7,1267, zatímco USD/CAD vzrostl o 0,1 % na 1,3420.

EUR/USD klesl o 0,2 % na 1,0676 poté, co údaje ukázaly, že německá průmyslová výroba v dubnu vzrostla o něco méně, než se očekávalo, a oproti očekávanému růstu o 0,6 % se zvýšila o 0,3 %.

Zdroj: Unsplash

Příští týden zasedá také Evropská centrální banka, od níž se všeobecně očekává, že bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, neboť inflace zůstává výrazně nad 2,0% cílem centrální banky.

Členka Výkonné rady ECB Isabel Schnabelová v rozhovoru pro De Tijd uvedla, že ECB ještě neskončila se zvyšováním výpůjčních nákladů, protože jádrová inflace se ukazuje jako tvrdohlavá.

„Máme před sebou ještě mnoho práce,“ citoval ji list. „Bude záležet na příchozích údajích, o kolik se budou muset sazby ještě zvýšit.“

GBP/USD klesl o 0,2 % na 1,2405 poté, co údaje poskytovatele hypotečních úvěrů Halifax naznačily, že britské ceny domů v květnu poprvé za 11 let meziročně klesly.

Měnový pár NZD/USD se snaží zužitkovat své mírné zisky zaznamenané v posledních dvou dnech a ve středu se dostává pod prodejní tlak. Pár si udržuje nabízený tón po celou ranní evropskou seanci a aktuálně se nachází v blízkosti denního minima, kolem oblasti 0,6060.

Novozélandský dolar (NZD) dále oslabuje výslovný signál novozélandské centrální banky (RBNZ), že skončila s nejagresivnějším cyklem zvyšování sazeb od roku 1999. Přesto by nejistota ohledně dalšího kroku Federálního rezervního systému (Fed) mohla brzdit dolarové býky od agresivních sázek a pomoci omezit ztráty páru NZD/USD. Nedávné údaje o inflaci a trhu práce totiž udržovaly při životě naděje na zvýšení úrokové sazby o 25 bazických bodů na červnovém zasedání FOMC. Holubičí rétorika několika představitelů Fedu však minulý týden zvýšila tržní sázky na brzkou pauzu v cyklu zpřísňování politiky americké centrální banky. Současné tržní ocenění naznačuje větší šanci, že Fed příští týden ponechá úrokové sazby beze změny.