Irsko chce vybíjet krávy a Muskovi se to nelíbí – 3 nejlepší zelené akcie hrající na změnu klimatu

Krávy, stejně jako všichni živí savci, produkují skleníkové plyny, které by mohly ohrozit jejich existenci.

Podle deníku Telegraph Irsko údajně zvažuje, že v zemi zabije 200 000 krav, aby splnilo klimatické cíle Evropské unie.

Ne každý je však příznivcem této metody.

„Zprávy, jako je tato, jen dále podněcují názor, že vláda v zákulisí pracuje na podkopání našeho mlékárenského a živočišného sektoru,“ řekl Tim Cullinan, předseda Irského sdružení zemědělců.

Pozornost upoutala také společnost Tesla Inc. Elona Muska.

„Tohle musí opravdu přestat. Zabití několika krav nemá pro změnu klimatu žádný význam,“ napsal na Twitteru.

Změna klimatu je naléhavý globální problém, který vyžaduje okamžitou pozornost, ale místo vybíjení dobytka existují alternativní přístupy k řešení tohoto problému. Zde se podívejte na tři zelené akcie, které tento problém aktivně řeší.

Tesla Inc. (TSLA)
Podle americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) pocházelo v roce 2021 28 % amerických emisí skleníkových plynů z odvětví dopravy – a to zejména ze spalování fosilních paliv pro osobní a nákladní automobily, lodě, vlaky a letadla.

Zdroj: Getty Images

Agentura EPA odhaduje, že typické osobní vozidlo vypustí ročně přibližně 4,6 tuny oxidu uhličitého.

Společnost Tesla pomáhá tento problém řešit výrobou elektromobilů, které nemají žádné výfukové emise.

Tato společnost má velký vliv. V prvním čtvrtletí roku 2023 dodala 422 875 vozidel, což představuje meziroční nárůst o 36 %.

Společnost Tesla patří k nejvolatilnějším jménům na akciovém trhu. V roce 2022 se akcie propadly o neuvěřitelných 65 %, ale v roce 2023 vzrostly o 104 %.

First Solar Inc. (FSLR)
Solární energie může hrát významnou roli při snižování emisí skleníkových plynů. Jedním z důvodů je, že při výrobě energie neprodukuje žádné emise. A podle OSN hodnocení životního cyklu solární energie „jasně ukazuje, že má menší uhlíkovou stopu od „kolébky do hrobu“ než fosilní paliva“.

Zdroj: Getty Images

Řešení společnosti First Solar pomáhají lidem využívat sílu slunce. Společnost vyrábí solární panely, včetně těch, které se používají ve veřejných solárních elektrárnách.

V prvním čtvrtletí roku 2023 přinesl tento podnik čisté tržby ve výši 548 milionů dolarů. Za celý rok se předpokládají čisté tržby ve výši 3,4 až 3,6 miliardy dolarů.

Akciový trh měl v uplynulém roce kolísavý průběh, ale investoři společnosti First Solar si pravděpodobně nestěžují. Za posledních 12 měsíců akcie vzrostly o více než 170 %.

Nextera Energy Partners LP (NEP)
Společnost NextEra Energy Partners byla vytvořena energetickou společností NextEra Energy Inc. (NYSE: NEE) za účelem vlastnictví, správy a akvizice projektů čisté energie, které generují stabilní peněžní toky.

Zdroj: Getty Images

V současné době má NextEra Energy Partners v portfoliu podíly ve větrných a solárních projektech a projektech skladování energie v USA a také aktiva v oblasti infrastruktury zemního plynu v Texasu a Pensylvánii.

Vzhledem k tomu, že zemní plyn není považován za obnovitelný zdroj energie, není společnost NextEra Energy Partners čistě zaměřena na obnovitelné zdroje energie. Nedávno však oznámila, že se jím chce stát.

„Abychom mohli vést tento přechod, zahajujeme proces prodeje našich aktiv v oblasti plynovodů a pozastavujeme poplatky za motivační distribuční práva společnosti NextEra Energy do roku 2026,“ uvedl v tiskové zprávě John Ketchum, předseda představenstva a generální ředitel společnosti NextEra Energy Partners.

Partnerství vyniká také výplatou hotovosti investorům.

NextEra Energy Partners v současné době vyplácí čtvrtletní distribuce ve výši 84,25 centů na akcii, což dává roční výnos 5,4 %. Vedení společnosti očekává, že minimálně do roku 2026 poroste distribuce na akcii o 12 % až 15 % ročně, i když zmínilo, že vzhledem k současnému prostředí na kapitálovém trhu bude tempo růstu pravděpodobně „na spodní hranici tohoto rozpětí nebo blízko ní“.

Akcie společnosti NextEra Energy Partners za posledních 12 měsíců poklesly přibližně o 19 %. Pokud máte rádi nadměrné dividendy, ale nejste příznivci volatility spojené s veřejně obchodovanými společnostmi, možná byste se měli poohlédnout po spolehlivých příjmových hrách mimo akciový trh.