Z alternativy se stává nejlepší volba. Firmy můžou využít DIP jako benefit pro zaměstnance

Tento inovativní dlouhodobý investiční nástroj přináší zaměstnancům významné finanční výhody, umožňuje jim snížit své daňové zatížení až o 48 000 korun ročně. Kromě toho existuje příležitost získat od svého zaměstnavatele bonus až 50 000 korun ročně na podporu dalších investic. Tento program se stává atraktivním benefitem, který mohou firmy nabídnout svým pracovníkům jako součást svého odměňovacího balíčku.

Jakub Šroler, CEO obchodníka s cennými papíry Mercurius Pro, sdílí, že zájem o tento program je vysoký napříč věkovými skupinami, včetně mladých talentů, kteří se připojují k jejich týmu. Mercurius Pro umožňuje svým zaměstnancům účastnit se na speciálně navržených Dlouhodobých Investičních Produktech (DIP), které investují do širokého portfolia aktiv. „Naším cílem je sdílet s ostatními zaměstnavateli naše zkušenosti a odborné znalosti v oblasti investování,“ říká David Jukl, ředitel pro obchodní rozvoj v Mercurius Pro.

S narůstajícím zájmem mezi českou populací o možnosti investování jako efektivní strategii pro přípravu na důchod, se produkty dlouhodobého investování ukazují jako nezbytná součást moderního finančního plánování. Tyto nástroje nejenže poskytují výrazné daňové úlevy, což je aspekt, který nemůže být přehlédnut, ale otevírají také dveře k dalším finančním příležitostem skrze možnost získat dodatečné prostředky od zaměstnavatele určené přímo na podporu investic. Tento trend značí posun v přístupu k osobním financím, kde se stále více lidí snaží aktivně řídit svůj finanční osud a zajistit si stabilní budoucnost.

Zdroj: Getty Images

Nová doba

V budoucnu se bude ve firmách diskutovat hlavně o tom, kam posílat příspěvky svého zaměstnavatele. Dosud zaměstnanci měli možnost platit si především penzijní připojištění a v mnohem menší míře i životní pojištění.

„Penzijní připojištění a životní pojištění poskytuje minimální výnosy, a proto tuto inflaci jen stěží pokryje, a to ani v době nízké inflace.“ Naopak z dlouhodobých dat vyplývá, že investice do finančních produktů se vrací v průměru o 7 % ročně. Pokud tedy začnete investovat ve 25 letech a budete investovat 4000 korun měsíčně, abyste dosáhli maximálního daňového odpočtu, budete mít v 65 letech více než 35 milionů korun.

Nestihli jste zaregistrovat DIP?

DIP umožňuje pravidelné investování do široké škály rozličných investičních instrumentů jako například akcie, hotovost, ETF (burzovně obchodovatelné fondy), podílové fondy a burzovně obchodované dluhopisy, přičemž do čeho budou peníze investovány si určuje sám klient. To je i hlavní rozdíl oproti klasickému penzijnímu spoření, v DIP si klient může zvolit konkrétní akciové tituly. Výjimku tvoří zlato, kryptoměny, deriváty a pákové produkty, které v DIP být nemohou. V rámci penzijního připojištění jste omezeni jen fondy, které nabízí daná společnost.

Zdroj: Mercurius.pro

Hlavní myšlenkou DIPu je motivovat k budování zajištění na důchod a nabídnout alternativu ke klasickému penzijnímu spoření. Podmínkou je věk 18 a více a být daňovým rezidentem v Česku.

Ekonomové tvrdí, že je nezbytné se finančně připravit na důchod.

Je to dáno především demografickými změnami, které jednoznačně naznačují nárůst počtu důchodců ve stáří a naopak úbytek lidí v produktivním věku, kteří současný systém financují odvody. V současné době tvoří průměrné důchody zhruba 45 % průměrných hrubých mezd, ale tento rozdíl se v budoucnu výrazně prohloubí. Důchod má být bezstarostným obdobím odpočinku. To, že to pro většinu naší populace není ani zdaleka standardem, je škoda. A není to rozhodně nevyhnutelný stav.

Mercurius Pro chce proto nabídnout své zkušenosti dalším zaměstnavatelům. Firmy by se měly zamyslet nad tím, jak udržet a motivovat své zaměstnance a ukazuje se, že podobné benefity můžou být naprosto nezbytné pro udržení talentovaných zaměstnanců, kterých je na trhu práce stále nedostatek.

„Má smysl o tom přemýšlet, zvláště u společností s desítkami nebo stovkami zaměstnanců.“ To samozřejmě předpokládá, že společnost je finančně zdravá a má dostatečné cash flow. Není pochyb o tom, že takových společností je mnoho, zejména v IT, energetice, mobilních operátorech a mnoha dalších odvětvích. Vaši zaměstnanci budou nejen šťastnější, ale také vám pomohou vybudovat finančně zdatnější a sebevědomější společnost,“ uzavírá David Jukl.