Zapomeňte na Costco: tyto nezastavitelné akcie jsou lepší koupě

Maloobchod je jedním z nejlepších trhů pro dlouhodobé investice, známý svým konzistentním růstem. Odvětví sahá od potravinářství přes elektronický obchod až po spotřební technologie a mnoho dalšího, což umožňuje akcionářům těžit z větru v zádech desítek segmentů. Ve skutečnosti dosáhl globální maloobchodní trh v roce 2022 ocenění 27 bilionů dolarů a předpokládá se, že letos vzroste na 30 bilionů dolarů.

Společnost Costco Wholesale Corporation (COST) se těší obrovskému úspěchu a její akcie od roku 2019 vzrostly o 213 %. Velkoobchodní obchodní model společnosti si získal spotřebitele ve více než desítce zemí a má zajímavé vyhlídky, protože pokračuje v expanzi.

Nakoupit akcie Costco Wholesale Corporation za $728.61 (-0.84%)

Je však těžké uvažovat o akciích společnosti Costco, když existují také společnosti Amazon (NASDAQ: AMZN) a Apple (NASDAQ: AAPL). Tyto společnosti jsou lídry ve svých oblastech maloobchodu a drží první a třetí největší podíl na trhu elektronického obchodování.
Historie však ukazuje, že akcie společností Amazon a Apple za posledních deset let výrazně překonaly akcie společnosti Costco, což naznačuje, že by mohly být lepší dlouhodobou koupí. Společnosti Amazon a Apple mezitím intenzivně investují do rychle rostoucích odvětví, jako je umělá inteligence, což by je mohlo udržet na současné růstové trajektorii.

Zapomeňte tedy na Costco a kupte raději tyto nezastavitelné akcie.

Amazon.com, Inc. (AMZN)
Jedním z nejlepších důvodů, proč investovat do společnosti Amazon, je její osvědčená spolehlivost při zátěži.

Zdroj: Getty Images

Hospodářský pokles v roce 2022 způsobil výprodej na celém trhu, v jehož důsledku se index Nasdaq Composite během roku propadl o 33 %. Maloobchodní společnosti byly zasaženy obzvláště tvrdě, protože prudký nárůst inflace donutil spotřebitele omezit diskreční výdaje. V důsledku toho se akcie společnosti Amazon v roce 2022 propadly o 50 % spolu s prudkým poklesem zisku v segmentech elektronického obchodování.

Společnost se však působivě zotavila, čímž prokázala svou spolehlivost a odolnost. Ve fiskálním roce 2023 vzrostly tržby společnosti Amazon meziročně o 12 % na 575 miliard USD, zatímco provozní zisk se ztrojnásobil na 37 miliard USD.

Řada opatření na snížení nákladů a zmírnění inflace posílily podnikání společnosti v oblasti elektronického obchodování a za posledních 12 měsíců se její volný peněžní tok prudce zvýšil o 904 % na 32 miliard USD.

Výsledky společnosti Amazon za poslední rok zdůrazňují důležitost investování s dlouhodobým smýšlením. Investoři, kteří prodali akcie společnosti v roce 2022, nebudou mít od té doby prospěch z jejího výrazného růstu.

Nakoupit akcie Amazon.com, Inc. za $179.74 (0.48%)

Údaje navíc ukazují, že zisk společnosti Amazon by mohl v příštích dvou fiskálních letech dosáhnout přibližně 7 USD na akcii, zatímco zisk společnosti Costco může dosáhnout 19 USD na akcii. Na první pohled to vypadá, že Costco je jasným vítězem. Vynásobíme-li však tato čísla poměrem forwardové ceny a zisku obou společností (Amazon 43 a Costco 47), dostaneme cenu akcií 296 USD pro Amazon a 902 USD pro Costco.

Vzhledem k jejich současným pozicím by podle těchto odhadů akcie Amazonu do fiskálního roku 2026 vzrostly o 66 % a akcie Costca o 21 %. Spolu s lukrativním elektronickým obchodem a rostoucími vyhlídkami v oblasti umělé inteligence jsou akcie společnosti Amazon v současnosti bezvýznamné.

Apple Inc. (AAPL)
Apple je gigantem v oblasti spotřebních technologií, který má vedoucí podíl na trhu ve většině svých produktových kategorií, od chytrých telefonů přes tablety až po chytré hodinky a sluchátka. Ve skutečnosti má společnost třetí největší podíl na trhu elektronického obchodování v USA, hned po Amazonu a Walmartu, přestože má podstatně menší sortiment produktů.

Zdroj: Getty Images

Obliba nabídky společnosti Apple jí vdechla spolehlivost a poskytla jí prostředky k překonání nečekaných problémů. Volný peněžní tok společnosti Apple dosáhl v loňském roce 107 miliard dolarů, což je výrazně více než 6 miliard dolarů společnosti Costco. Volný peněžní tok společnosti Apple se v roce 2023 navzdory zásahům do tržeb skutečně zvýšil o 10 %, což společnosti umožnilo pokračovat v investicích do svého podnikání.

Společnost Apple v uplynulém roce narazila na některé překážky, protože se musela potýkat se snížením spotřebitelských výdajů, omezeními pro své produkty v Číně a problémy s patenty na hodinky Apple Watch. Výhled společnosti však zůstává silný, má značné hotovostní rezervy a expanduje do lukrativních odvětví, jako je umělá inteligence a virtuální realita.

Údaje také ukazují, že akcie společnosti Apple jsou ve srovnání s akciemi společnosti Costco výhodnou koupí. Poměr forwardové ceny k zisku a ceny k volnému cash flow společnosti Apple je výrazně nižší než u společnosti Costco, což naznačuje, že se akcie společnosti Apple obchodují za mnohem lepší hodnotu.

Nakoupit akcie Apple Inc. za $177.57 (2.07%)

To jsou dva užitečné ukazatele ocenění. U obou platí, že čím nižší hodnota, tím lepší hodnota.

Z toho vyplývá, že akcie společnosti Apple nyní stojí za zvážení, zejména ve srovnání s akciemi společnosti Costco.