Dolar je stabilní, jen klesá – zatímco naděje na snížení úrokových sazeb v USA klesají

Kurz dolaru se v pondělí ustálil a udržel si největší týdenní zisk od roku 2022, protože eskalace konfliktu na Blízkém východě a vyhlídky na stále vysoké úrokové sazby v USA mu poskytly podporu.

Minulý týden dolar vzrostl vůči koši šesti hlavních měn o 1,6 % poté, co malé, ale znervózňující překvapení v podobě růstu americké inflace zpochybnilo sázky na snížení amerických sazeb, zatímco evropští politici signalizovali snížení během několika měsíců.

V pátek dosáhla americká euru pětiměsíčního maxima a na začátku asijského dne se obchodovala poblíž těchto úrovní, přičemž jedno euro se kupovalo za 1,0655 USD.

Hlavním poraženým byl v pondělí jen, který zaznamenal 34leté minimum na úrovni 153,85 za dolar.

Pokles jenu vůči dolaru oživil očekávání měnové intervence. Japonský ministr financí Shunichi Suzuki uvedl, že pozorně sleduje pohyby měny a že Tokio je „plně připraveno“ jednat.

Zdálo se, že prvotní reakce měn vychází spíše z ustupujících očekávání snížení sazeb Federálního rezervního systému než z víkendového útoku Íránu na Izrael, který způsobil pokles akciových trhů, Bitcoinu a ropy.

Írán varoval před úderem na Izrael a o víkendu vypustil bezpilotní letadla a rakety v odvetě za podle něj izraelský útok na svůj konzulát v Damašku. Způsobil mírné škody a Írán uvedl, že nyní „považuje záležitost za uzavřenou“.

Dva vysocí izraelští ministři v neděli naznačili, že odveta není bezprostřední a že Izrael nebude jednat sám, což zanechalo region v napětí kvůli riziku širší války, zatímco finanční trhy byly v režimu vyčkávání.

Zdroj: Canva

„Na hodnocení je příliš brzy,“ řekl Jason Wong, hlavní tržní stratég společnosti BNZ ve Wellingtonu. „O víkendu šlo skutečně o symbolický útok … nikdy nebyl určen k tomu, aby způsobil velké škody – nyní se čeká, jaká bude reakce Izraele.“

Investoři po středeční zprávě o spotřebitelských cenách (CPI), která byla horší, než se očekávalo, snížili sázky na snížení sazeb Fedu a posunuli začátek cyklu uvolňování na září.

„Tento týden je na data chudý, takže se všechny oči budou upírat k projevu FEDu, kde více než tucet hlasujících členů FOMC pravděpodobně zdůrazní trpělivost po vypuštění CPI z minulého týdne,“ řekl Nicholas Chia, asijský makro stratég banky Standard Chartered (OTC:SCBFF).

Výnos dvouletých státních dluhopisů ve čtvrtek překročil hranici 5 %. Naposledy se výnos pohyboval na úrovni 4,92 %.

Euro minulý týden zaznamenalo největší týdenní procentní pokles od konce září 2022, zatímco libra zaznamenala největší týdenní procentní pokles od poloviny července.

Pokles měn jejích obchodních partnerů mezitím posunul hodnotu čínského obchodně váženého měnového indexu na březnové maximum 100,32 z roku 2023, což naznačuje, že ztrácí konkurenceschopnost.

Bitcoin pak mezitím v neděli klesl pod 62 000 dolarů, čímž ztratil 10 000 dolarů, tj. 15 % z maxim před týdnem. Naposledy se pohyboval na úrovni 65 343 USD.

Asijský devizový trh je slabý, obavy z konfliktu Íránu a Izraele posilují dolar; kurz jenu na 34letém minimu

Většina asijských měn v pondělí oslabila a japonský jen se dostal na nová 34letá minima, zatímco zvýšená poptávka po bezpečných přístavech v důsledku íránského útoku na Izrael vynesla dolar na více než pětiměsíční maxima.

Dolar podpořila také vyhlídka na dlouhodobě vyšší úrokové sazby v USA v návaznosti na silné údaje o inflaci a jestřábí signály Federálního rezervního systému z minulého týdne.

Sentiment vůči Asii dále otupily slabé hospodářské údaje z Číny. Čínská dezinflace se v březnu zhoršila, zatímco údaje o vývozu a dovozu za daný měsíc nesplnily očekávání.

Japonský jen patřil k těm, kterým se během dne dařilo nejhůře, přičemž pár USDJPY vzrostl o 0,3 % na 34leté maximum 153,77. Měnu, která obvykle těží ze zvýšené poptávky po bezpečném přístavu, v rámci obchodování s rizikem do značné míry vytlačilo zlato a dolar.

Oslabení jenu postavilo obchodníky do pozoru před případnou intervencí japonské vlády na měnových trzích, a to po opakovaných varováních vládních představitelů z posledních týdnů.

Úrovně na grafu nad 153 USDJPY přilákaly v roce 2022 rekordní množství intervencí japonské vlády, což způsobilo prudký pokles měnového páru.
Koncem tohoto týdne budou rovněž zveřejněny údaje o japonské inflaci, které poskytnou další signály o ekonomice.

Nakoupit měnu USD/JPY za JPY153.90 (0.43%)

Zdroj: Canva

Dolar se ocitl na 5,5měsíčním maximu kvůli obavám ze sazeb, nervozitě z Íránu a Izraele

Dolarový index a futures na dolarový index se v asijském obchodování ustálily poté, co v pátek vystoupily na 5,5měsíční maxima.

Americkou měnu podpořila poptávka po bezpečném přístavu poté, co Írán zahájil rozsáhlý raketový a bezpilotní útok proti Izraeli.

Škody způsobené úderem se však zdály být minimální a Írán také signalizoval, že útok proti Izraeli ukončil. Izraelští ministři také údajně uvedli, že neuvažují o okamžité odvetě za úder.

Dolar podpořily také rychle klesající sázky na to, že Fed v první polovině roku 2024 sníží úrokové sazby. Stalo se tak na základě silných údajů o inflaci za březen.

Slabá chuť k riziku a vyšší dlouhodobé sazby v USA zatížily většinu asijských měn. Pár čínského jüanu USDCNY přešlapoval na místě poté, co Lidová banka ponechala střednědobé zápůjční sazby beze změny.

Měnový pár australského dolaru AUDUSD vzrostl o 0,4 % a zotavil se tak z pátečního propadu na dvouměsíční minima, zatímco pár jihokorejského wonu USDKRW vzrostl o 0,3 %.

Indická rupie byla také pod tlakem, pár USDINR klesl z úrovní blízkých rekordním maximům, zatímco pár singapurského dolaru USDSGD se pohyboval takzvaně do strany.