Warren Buffett miluje akcie vyplácející dividendy, ale Berkshire žádnou nevyplácí 

Warren Buffett, světoznámý investor a předseda nadnárodního konglomerátu Berkshire Hathaway, je známý tím, že si cení akcií s dividendovým výnosem. Ironií osudu je, že jeho konglomerát, který disponuje hotovostními rezervami v řádu desítek miliard dolarů, dividendy nenabízí. Tento článek se zabývá důvody tohoto zdánlivého rozporu a blíže se podíváme na investiční strategie „Věštce z Omahy“.

Dividendy představují metodu, kterou společnosti odměňují své akcionáře a běžně každé čtvrtletí rozdělují část svých zisků ve formě hotovosti. Některé společnosti dokonce nabízejí miniaturní slevu za reinvestici těchto dividend, což může být pro investory atraktivní, zejména pokud hledají dlouhodobé zhodnocení svých investic. Navzdory těmto pobídkám se však některé společnosti rozhodnou od rozdělování dividend upustit. Tato strategie, známá jako „bezdividendová politika“, je charakteristická pro společnosti, které dávají přednost reinvestici zisků zpět do svého podnikání nebo do akvizic před rozdělováním hotovosti akcionářům.

Buffett v průběhu let neustále prokazoval důvěru ve svou schopnost reinvestovat kapitál do ziskovějších oblastí. Dokonce i v případech, kdy by mohl považovat peněžní rezervy za nedostatečně využité, Buffett upřednostňuje odkup akcií, aby akcionářům přinesl hodnotu, a nikoli rozdělování dividend. Tento názor vyjádřil v rozhovoru pro televizi CNBC v roce 2018, když uvedl: “Dividendy mají implicitní příslib, že je budete vyplácet navždy a nebudete je snižovat”. Naproti tomu odkup akcií se podle něj může často ukázat jako výhodnější pro akcionáře.

Zdroj: Ilustrační foto

V souladu s tímto názorem 93letý investor také vyloučil jedinečnou jednorázovou výplatu dividend a zároveň prozradil, že dává přednost zpětnému odkupu akcií. Buffettova strategie se tedy zdá být jasná: místo aby se zavázal k pravidelným a potenciálně drahým výplatám dividend, je výhodnější odkupovat akcie, když jsou podmínky na trhu příznivé.

Buffettova investiční strategie ukazuje rozsáhlou preferenci společností vyplácejících dividendy. Nejvýznamnější část investičního portfolia společnosti Berkshire tvoří společnosti, které pravidelně vyplácejí dividendy. Společnost Apple Inc., která tvoří více než 40 % portfolia, přináší dividendový výnos 0,6 %. Druhý největší podíl společnosti Berkshire, Bank of America, poskytuje dividendu odpovídající výnosu 2,5 %. Z dalších držených akcií Coca Cola vyplácí dividendový výnos 3,1 %, Chevron značných 3,9 % a American Express nabízí 1,2 %.

Bank of America Corporation (BAC)

Nakoupit akcie Bank of America Corporation za $37.83 (-0.21%)

V roce 2011 zahájila společnost Berkshire program zpětného odkupu akcií, který se stal její preferovanou strategií odměňování akcionářů, zejména v posledních obdobích konkurenčního prostředí při uzavírání obchodů a drahého akciového trhu. Jen v roce 2021 konglomerát vynaložil na zpětný odkup rekordních 27 miliard USD v reakci na mizivé příležitosti k externím akvizicím. Tato aktivita v oblasti zpětných odkupů však v posledním roce vykazuje známky poklesu.

The Coca-Cola Company (KO)

Nakoupit akcie The Coca-Cola Company za $61.74 (0.00%)

Přesto Berkshire kdysi vyplácela dividendu, což Buffett označuje za “strašnou chybu”. Bylo to v roce 1967, pouhé dva roky po převzetí textilního výrobce, který se potýkal s problémy. Při vzpomínce na výplatu 10 centů na akcii během výroční schůze v roce 2023 Buffett vtipně poznamenal, že při hlasování ředitelů nebyl přítomen. Ve skutečnosti, jak přiznal, byl při rozhodování přítomen.

V roce 2014 hlasování akcionářů společnosti Berkshire o “smysluplné roční dividendě” ilustrovalo, že investorská obec se zřejmě úzce shoduje s Buffettovým pohledem na věc. Ohromující poměr 89 ku 1 akcionářů třídy A, kteří vlastní původní akcie Berkshire s vysokou hodnotou, hlasoval proti návrhu. Podobně i statisíce akcionářů třídy B hlasovaly v drtivé většině proti návrhu v poměru 47:1.

Závěrem lze říci, že Warren Buffett je pevně přesvědčen o efektivním využití kapitálu, což je zásada, kterou má společnost Berkshire Hathaway vrytou do své DNA a která odmítá koncept dividend ve prospěch výnosnějších metod rozdělování zisku. Buffettovými slovy, která pronesl na zasedání v roce 2023, “pokud bychom si opravdu mysleli, že nikdy nedokážeme peníze v podniku efektivně využít, měli bychom je tak či onak dostat ven”. Jak se v průběhu let ukázalo, jím zvoleným způsobem zůstává zpětný odkup akcií. Věštec z Omahy tak nadále dokazuje světu, že někdy může být méně populární cesta tou výnosnější.

Berkshire Hathaway Inc. (BRK-B)

Nakoupit akcie Berkshire Hathaway Inc. za $402.10 (-0.69%)