3 úžasné internetové akcie do vašeho portfolia

Je těžké tomu uvěřit, ale internet – jak ho známe – před 30 lety neexistoval.

Vzpomínám si na to. Byl pomalý, navigace na něm byla zdlouhavá. Mnohé z toho, co dnes považujeme za samozřejmost – elektronické obchodování, streamované video – bylo nepohodlné.

Vzhledem k tomu, jak daleko se internet za 30 let posunul, si představte, jak daleko se může posunout za dalších 30 let. Které akcie pravděpodobně vyletí nahoru, až vstoupíme do další fáze internetu?

Zde jsou tři, které sleduji.

Shopify
Již dlouho fandím společnosti Shopify (SHOP). Společnost, která provozuje platformu pro elektronické obchodování, jež pomáhá podnikům otevírat a provozovat internetové obchody, rychle roste.

Zdroj: Getty Images

Dvanáctiměsíční tržby společnosti Shopify totiž prudce vzrostly z 1,3 miliardy dolarů v roce 2019 na 7,1 miliardy dolarů v letošním roce. Čtvrtletní růst tržeb činil ve stejném období v průměru 48 %.

Je pravda, že velká část rychlého růstu společnosti Spotify přišla v době vrcholící pandemie. A i když se růst společnosti v následujících letech zpomalil, Spotify stále působivě roste. Například v posledním čtvrtletí (tři měsíce končící 31. prosince 2023) společnost vykázala 24% růst tržeb.

Ještě významnější, a možná mnohem významnější, je to, jak rychle roste volný peněžní tok společnosti Shopify.

Volný peněžní tok na akcii společnosti Shopify – ukazatel, který Jeff Bezos kdysi označil za nejvyšší finanční metriku – se nejen odrazil od svého postpandemického propadu, ale dosáhl nových maxim. To je pro akcie klíčové, protože rostoucí volný peněžní tok na akcii obvykle koreluje s dlouhodobě vyššími cenami akcií.

Nakoupit akcie Shopify Inc. za $71.82 (2.02%)

Jak e-commerce pokračuje ve svém pochodu vpřed, vypadá to, že Shopify bude jednou ze společností, které budou v čele tohoto trendu, což z ní činí vynikající volbu pro investory, kteří chtějí na tomto trendu vydělat.

DraftKings
Další na řadě je DraftKings (DKNG). Stejným způsobem, jakým lze těžko ocenit růst internetu, lze totéž říci o rostoucí popularitě sportovního sázení.

Zdroj: Getty Images

Během posledních pěti let legalizovaly sportovní sázení desítky amerických států – a otevřely tak obrovskou příležitost pro společnosti, jako je DraftKings, které se specializují na online sportovní sázení. V době psaní tohoto článku jsou sportovní sázky legální v 38 státech a v District of Columbia.

S tím, jak rostl počet Američanů, kteří mohou legálně sázet, rostly i příjmy společnosti DraftKings. Příjmy za sledovaných 12 měsíců explodovaly z 344 milionů dolarů v roce 2020 na 3,7 miliardy dolarů v letošním roce. Stejně tak se hrubý zisk vyšplhal ze 197 milionů dolarů v roce 2020 na 1,4 miliardy dolarů.

Je sice pravda, že sportovní sázení je přeplněný trh, ale DraftKings má oproti některým svým veřejně obchodovaným rivalům jednu klíčovou konkurenční výhodu: Nízké režijní náklady. Na rozdíl od konkurentů v oblasti hazardních her, jako jsou Caesars Entertainment, MGM International a Wynn Resorts, společnost DraftKings neprovozuje hotely ani letoviska, díky čemuž je její celkový obchodní model nenáročný na aktiva.

V důsledku toho její rozvaha na rozdíl od rozvah konkurentů neobsahuje žádný čistý dluh.

Nakoupit akcie DraftKings Inc. za $42.48 (1.58%)

Vzhledem k tomu, že sportovní sázení stále roste, má DraftKings dobrou pozici k tomu, aby rostla spolu s ním – a proto je tato akcie jedním ze sledovaných titulů pro investory orientované na růst.

Spotify
Nakonec se dostáváme k mé možná nejoblíbenější internetové akcii: Spotify (SPOT).

Zdroj: Getty Images

Existují dva hlavní důvody, proč akcie Spotify za posledních 18 měsíců vzrostly o více než 200 %:

Růst trhu se streamováním zvuku

Skvělé vedení

Začněme tím prvním.

Nikdo už nekupuje fyzickou hudbu. Jistě, technicky vzato to není pravda, ale trend je nad slunce jasný – fyzické formy hudby (vinyly, CD atd.) se staly tržní nikou. Naopak streamování se stalo hlavním zdrojem příjmů hudebního průmyslu. A skutečně ho oživil. Celkové příjmy hudebního průmyslu v roce 2023 dosáhly 28,6 miliardy dolarů – což je historicky nejvyšší hodnota – díky více než 19,3 miliardy dolarů z poplatků za streamování.

Společnost Spotify s více než 615 miliony aktivních uživatelů (MAU) a 239 miliony placených předplatitelů vydělává na streamovací bonanze.

Ve svém posledním čtvrtletí (za tři měsíce končící 31. března 2024) společnost vykázala příjmy ve výši 3,6 miliardy eur (3,9 miliardy dolarů), což je o 20 % více než před rokem. Vedení navíc poskytlo optimistický výhled pro počet uživatelů a hrubý zisk, což naznačuje, že společnost má další prostor pro růst tržeb a příjmů.

Nakoupit akcie Spotify Technology S.A. za $288.94 (1.54%)

Internet zásadním způsobem změnil hudební průmysl a streamování je nyní hlavním tématem hry. Společnost Spotify je se svou masivní základnou předplatitelů a prudce rostoucími příjmy akcií, kterou je třeba v příštích letech sledovat.