Akcie umělé inteligence (AI) k nákupu v květnu

Ačkoli s tím někteří investoři nemusí souhlasit, nedávný pokles cen některých akcií umělé inteligence (AI) může být začátkem příležitosti, nikoli koncem. Vzhledem k tomu, že mnohé z těchto akcií vstoupily do svých vlastních malých medvědích trhů, jejich vysoké ocenění kleslo na rozumnější úrovně.

A přestože ceny jejich akcií možná klesají, tyto společnosti pokračují ve vytváření a/nebo vývoji pokroků, které by jim měly umožnit lepší využití AI. Místo útěku by investoři mohli zvážit, zda by neměli využít klesajících cen těchto akcií.

Zde jsou zejména tři akcie AI, na které je třeba se tento měsíc blíže podívat.

Nvidia
Je třeba přiznat, že společnost Nvidia (NVDA) je v současnosti pravděpodobně přehnanou investicí. Akcie dosáhly masivních zisků, protože se rychle staly dominantní společností v oblasti čipů umělé inteligence, což jim zajistilo ocenění, které bylo příliš drahé na to, aby se ho dalo dotknout. Nebo snad ano?

Zdroj: Getty Images

Společnost Nvidia se v současné době obchoduje s poměrem ceny k zisku (P/E) kolem 74. To zní vysoko, dokud si nevzpomeneme na trojciferný růst tržeb za fiskální rok 2024 (skončil 31. ledna). To vedlo k nárůstu čistého zisku o 581 %! Ačkoli tato úroveň není udržitelná, poměr ceny k zisku (PEG) společnosti Nvidia činí pouhých 0,1!

Navíc forwardové P/E ve výši 35 potvrzuje, že se tento čipový gigant stal výhodnějším, než by mnozí očekávali.

Jeho kolegové v čipovém průmyslu totiž vyvinuli vlastní konkurenční čipy s umělou inteligencí. Investoři by tedy neměli očekávat, že si udrží trojciferný růst. Přesto si Nvidia nárokuje nejméně 80 % trhu s čipy s umělou inteligencí. Navíc s tím, jak konkurenti vyvíjejí čipy AI, si Nvidia pravděpodobně udrží většinu svých zákazníků, protože její nedávno oznámená platforma Blackwell provozuje velké jazykové modely s až 25krát nižšími náklady a spotřebou energie.

Nakoupit akcie NVIDIA Corporation za $846.41 (1.93%)

Nakonec, vzhledem k tomu, že investoři mohou tuto dominantní pozici koupit za nižší než očekávané ocenění, poskytuje Nvidia vynikající příležitost pro investory, kteří nenakoupili dříve.

Tesla
Zatímco společnost Nvidia je pravděpodobně přeceňována, společnost Tesla (TSLA) je nyní možná až příliš podceňována. Klesající prodeje elektromobilů (EV) a nejistota ohledně chystaných levnějších vozů Tesla zřejmě investory zklamaly. Cena akcií se oproti svému historickému maximu z konce roku 2022 propadla o téměř 55 %.

Zdroj: AP Photo

Zpráva o výsledcích hospodaření za první čtvrtletí roku 2024 navíc potvrdila potíže na trhu s elektromobily, neboť dodávky klesly o 9 %. To znamenalo, že čtvrtletní tržby meziročně klesly o 9 % na 21 miliard USD. Provozní náklady navíc v tomto období vzrostly o 37 %, což vedlo k meziročnímu poklesu čtvrtletního čistého zisku o 55 % na 1,1 miliardy dolarů.

Přesto se poměr P/E akcií ve výši 43 pohybuje blízko rekordních minim. Rovněž plán společnosti Tesla vydat levnější elektromobil v druhé polovině roku 2025 uklidnil investory, kteří to považují za nezbytné k povzbuzení poptávky po její platformě robotických taxíků s podporou umělé inteligence, která bude podle jejího tvrzení uvedena na trh 8. srpna.

Nakoupit akcie Tesla, Inc. za $179.35 (-0.36%)

Robotaxi je také produktem, který se podle odhadů společnosti Ark Invest Cathie Woodové stane největším zdrojem příjmů a do roku 2027 vynese akcie samořízeného automobilu na 2 000 USD za akcii. To je poměrně velká změna, vezmeme-li v úvahu, že prodej elektromobilů tvořil v prvním čtvrtletí 82 % tržeb. Nicméně i kdyby se cena akcií v roce 2027 přiblížila medvědímu scénáři společnosti Ark Invest, tedy 1 400 USD za akcii, investoři budou pravděpodobně rádi, že nakoupili v květnu.

Microsoft
Investoři obecně chápou společnost Microsoft (MSFT) jako jednu ze tří největších cloudových společností na světě. Nyní společnost získává stále větší uznání jako lídr v oblasti umělé inteligence.

Zdroj: Getty Images

Díky nadšení investorů z jejího úsilí v oblasti AI vzrostly akcie Microsoftu za poslední rok o téměř 26 %. Díky těmto nárůstům se navíc poměr P/E dostal na 33, což je sice na horní hranici rozpětí pro tyto akcie. Přesto může být pokles P/E způsoben tím, že tržby za třetí čtvrtletí fiskálního roku 2024 (skončilo 31. března) dosáhly 62 miliard USD, což je o 17 % více než před rokem. Rovněž čistý zisk ve výši 22 miliard USD vzrostl o 20 %.

Kromě toho je velkou část tohoto růstu způsobena umělou inteligencí, protože se stává plnohodnotnou společností zabývající se umělou inteligencí. Stejně jako všechny hlavní cloudové platformy podporuje Azure řadu funkcí AI, včetně možnosti vytvářet vlastní nástroje AI.

Její vyhledávač Bing využívá partnerství s OpenAI, tvůrcem platformy ChatGPT. Kvůli tomuto spojenectví nyní investoři zpochybňují dominantní postavení mateřské společnosti Google Alphabet v oblasti vyhledávání.

Nakoupit akcie Microsoft Corporation za $396.34 (0.35%)

Díky takovým konkurenčním výhodám se Microsoft stal a nadále bude stávat špičkovou společností v oblasti umělé inteligence. Když také vezmeme v úvahu likviditu společnosti ve výši 80 miliard dolarů, měla by mít k dispozici potřebné technologické a finanční zdroje, aby si udržela vedoucí postavení v oboru.