DIP – investiční novinka, kterou musíte znát pro finanční zajištění v penzi

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) je na českém finančním trhu čerstvou novinkou a představuje výhodnou alternativu k běžnému penzijnímu spoření. Díky státnímu zvýhodnění v podobě daňových slev a možnosti příspěvku zaměstnavatele má občany motivovat k budování finančního polštáře na penzi. Na bližší informace jsme se zeptali Ing. Jakuba Šrolera, CEO obchodníka s cennými papíry Mercurius Pro o.c.p., a.s

V rámci dlouhodobého finančního produktu má klient možnost výběru z řady investičních instrumentů, jakými jsou například akcie, ETF (burzovně obchodovatelné fondy), podílové fondy a burzovně obchodované dluhopisy.

Portfolio si klient vybírá sám, případně se může obrátit na investiční experty v Mercurius Pro o.c.p., kteří mu s výběrem kvalifikovaně poradí. Tato flexibilita je jedním ze stěžejních rozdílů oproti penzijnímu spoření, kde je klient odkázaný pouze na fondy, které nabízí daná společnost.

Dalším benefitem, který je pro zájemce pravděpodobně stěžejním, je možnost dosažení výrazně vyšších výnosů, než je tomu u penzijního spoření. Uveďme si modelový příklad:

Zdroj: Pixabay

Klient se rozhodne investovat do indexu S&P 500. U tohoto indexu je průměrný roční výnos 10,17 % a při investici v časovém horizontu 20 více let se riziko ztráty blíží nule.

Doba investice 30 let

Počáteční vklad 200 000Kč

Pravidelný vklad 4 000 Kč

Investice provedena do ETF „Americké akcie S&P 500

Za 30 let vložíte celkem 1 640 000 Kč, a vaše investice bude mít očekávanou hodnotu 17 818 205 Kč.

Pokud vás zajímá potenciální výnos v rámci vašich investičních možností, vyzkoušejte kalkulačku na webu mercuriuspro.cz a vypočítejte si modelový příklad na základě individuálních parametrů.

Dlouhodobý investiční produkt je podporovaný státem. Každý rok si klient může snížit daňový základ, a to až do výše 48 000 Kč. To představuje roční úsporu na daních až 7 200,- Kč.

Dále je možné, stejně jako u penzijního spoření, využít příspěvek zaměstnavatele do výše 50 000 Kč. Tato možnost představuje pro zaměstnavatele zajímavou možnost benefitu pro své zaměstnance, jelikož z příspěvku neodvádí sociální ani zdravotní pojištění.

Nutno podotknout, že podmínku daňových výhod je délka investice do DIP minimálně 10 let a alespoň do 60 let věku. V případě, že byste potřebovali peníze vybrat dříve, můžete tak učinit kdykoliv, daňovou podporu však budete muset vrátit.

Pokud se pro dlouhodobý investiční produkt rozhodnete, kontaktujte přímo emitenty DIP, kteří jsou regulováni a mají licenci od České národní banky. Například společnost Mercurius Pro o.c.p., má tento produkt ve svém portfoliu a naši kvalifikovaní poradci jsou vám k dispozici pro založení účtu, výběr investičního portfolia a zodpovězení jakýchkoli dalších otázek, které byste mohli mít.