Jen oslabuje i nadále, tradeři se bojí intervence

Kurz jenu vůči dolaru ve čtvrtek klesl a změnil tak směr po náhlém vzestupu, který obchodníci a analytici koncem středy rychle přisoudili intervenci japonských úřadů.

V 07:46 našeho času byl jen o 0,5 % níže na úrovni 155,30 za dolar, čímž se vrátil zhruba o polovinu svého pozdního středečního nárůstu z přibližně 157,55 na přesně 153 během přibližně 30 minut.

Prudký středeční pohyb přišel v období klidu na trzích po uzavření Wall Street a několik hodin poté, co americký Federální rezervní systém ukončil své politické zasedání.

Dolar byl již na ústupu, protože předseda Fedu Jerome Powell potvrdil tendenci centrální banky k uvolňování, i když zopakoval, že neustupující inflace znamená, že snížení úrokových sazeb může ještě chvíli trvat.

„Trhy to zaskočilo, protože se to samozřejmě odehrálo na americkém zasedání a zdálo se, že to bylo načasováno spolu s FOMC, aby se využilo slabšího dolaru,“ uvedl Kyle Rodda, hlavní analytik finančních trhů ve společnosti Capital.com v Melbourne.

„Prvek ‚plíživého útoku‘ je ve skutečnosti snahou MF potrestat spekulanty a vyslat varování před shortováním jenu,“ řekl s odkazem na japonské ministerstvo financí (MF).

Náměstek japonského ministra financí pro mezinárodní záležitosti Masato Kanda, který na MOF dohlíží na měnovou politiku, agentuře Reuters řekl, že nemá žádný komentář k tomu, zda Japonsko na trhu intervenovalo.

Zdroj: Canva

Dolar je letos vůči jenu stále o více než 10 % výše, protože obchodníci odsouvají očekávání ohledně načasování prvního snížení sazeb Fedu, zatímco Bank of Japan signalizuje, že poté, co v březnu poprvé od roku 2007 zvýšila sazby, bude s dalším zpřísňováním politiky postupovat pomalu.

Intervence je stále pravděpodobnější

Rozdíl mezi výnosy dlouhodobých státních dluhopisů v obou zemích činí 371 bazických bodů. To pomohlo v pondělí zvednout dolar na 34leté maximum 160,245 jenu a také podnítilo prudký obrat, který podle oficiálních údajů způsobila japonská intervence v celkové výši asi 35 miliard dolarů.

„Nemyslím si, že samotná intervence může omezit kurz dolaru vůči jenu,“ řekl Niels Christensen, hlavní analytik společnosti Nordea.

„Bank of Japan se nadále zdráhá posunout klíčovou sazbu výše, což je jeden z důvodů, proč očekávám, že trh bude testovat růst dolarového jenu.“

MF pravděpodobně intervenovala na měnovém trhu, aby dala najevo, že považuje 160 jenů za dolar za svou hranici v písku, řekl ve čtvrtek v rozhovoru pro agenturu Reuters akademik z Kolumbijské univerzity a bývalý člen vedení ministerstva financí Takatoši Ito.

Dolarový index, který měří měnu vůči jenu, euru, libře šterlinků a třem dalším hlavním srovnatelným měnám, ve čtvrtek klesl o 0,1 % na 105,58 po středečním ústupu o 0,6 % z téměř šestiměsíčních maxim.

Euro si připsalo 0,1 % na 1,0727 USD poté, co v předchozí seanci vzrostlo o 0,5 %.

Libra si připsala 0,1 % na 1,2544 USD a přidal tak ke středečnímu růstu o 0,3 %.

Zdroj: Ilustrační foto

Podle všeobecného očekávání Fed ve středu ponechal sazby na stejné úrovni a Powell zdůraznil, že „bude trvat déle, než se dříve očekávalo“, než se tvůrci politiky přesvědčí, že inflace bude pokračovat v poklesu směrem k jejich 2% cíli. Zároveň označil riziko dalšího zvyšování sazeb za „nepravděpodobné“.

„Poté, co Fed upustil od zvýšení svého jestřábího postoje, na finančních trzích zavládla kolektivní úleva,“ uvedl Jack Mclntyre, portfolio manažer pro globální strategie s pevným výnosem a související strategie ve společnosti Brandywine Global.

„Berte tento výhled jako ‚vyšší na delší dobu‘ na rozdíl od ‚vyšší na delší dobu‘. To druhé předpokládá zvyšování sazeb, což není dnešní příběh.“

Horší než předpokládaná švýcarská inflace v dubnu vyhnala švýcarský frank výše vůči euru i dolaru.

„Pravděpodobnost dalšího snížení sazeb (ze strany Švýcarské národní banky) v červnu je o něco méně pravděpodobná, ale myslím, že budou stále docela spokojeni s inflační situací,“ řekl Christensen ze společnosti Nordea.

„Stále bych očekával další snížení v červnu, zejména pokud Evropská centrální banka příští měsíc také sníží sazby.“