Dolar klesá, zato jen je na cestě k vysokým týdenním ziskům

Americký dolar se v pátek mírně snížil, aktivita před široce sledovanou měsíční zprávou o pracovních místech v USA byla utlumená a japonský jen si připsal další týdenní růst za více než rok.

V tuto chvíli se dolarový index, který sleduje americkou měnu vůči koši šesti dalších měn, obchodoval o 0,1 % níže na úrovni 105,110 a byl na cestě k nejhoršímu týdnu za téměř dva měsíce.

Dolar se nachází na ústupu před reportem mezd v USA

Dolar byl po většinu tohoto týdne na ústupu poté, co předseda Fedu Jerome Powell do značné míry vyloučil zvýšení sazeb a naznačil, že americká centrální banka se stále přiklání k případnému snížení sazeb, i když na něj může čekat déle, než se původně očekávalo.

„Příklon k dolaru po zasedání FOMC byl výrazně medvědí a navzdory dnešní rizikové události v podobě amerických mezd trhy včera a přes noc pokračovaly ve stlačování dlouhých dolarových pozic,“ uvedli analytici ING ve své poznámce.

Pozornost se nyní obrací k ostře sledované měsíční zprávě o zaměstnanosti v USA.

Zdroj: Getty Images

Počet pracovních míst mimo zemědělský sektor se minulý měsíc pravděpodobně zvýšil o 238 000 po březnovém nárůstu o 303 000. Míra nezaměstnanosti se podle odhadů drží pod 4 % již 27. měsíc v řadě.

Powell dal jasně najevo důležitost nadcházejících ekonomických údajů, pokud jde o politická rozhodnutí, poté, co americká centrální banka ve středu ponechala úrokové sazby beze změny.

Finanční trhy nadále očekávají, že centrální banka zahájí cyklus uvolňování v září, ale silná čísla by mohla způsobit, že se toto okno začne uzavírat.

Třetí strana Ad. Nejedná se o nabídku nebo doporučení Investing.com. Podívejte se na zveřejnění zde nebo odstraňte reklamy .
„Celkově naše volání po 210 tisících mzdách znamená, že neočekáváme, že by dnešní údaje narušily medvědí momentum dolaru, protože trhy mohou plně počítat se snížením sazeb v září a udržet krátkodobé dolarové sazby na stropě,“ dodala ING.

Zpracovatelský průmysl eurozóny je stále slabý

V Evropě se EUR/USD obchodoval o 0,2 % výše na 1,0743, k čemuž přispělo nedávné oslabení dolaru.

Nedávné ekonomické zprávy z eurozóny mu však sotva pomohly, když podle údajů zveřejněných dříve v pátek francouzská průmyslová výroba v březnu meziměsíčně klesla o 0,3 %.

Podle ve čtvrtek zveřejněného konečného indexu PMI zůstal výrobní sektor eurozóny v dubnu v pásmu poklesu, zatímco sdružení VDMA oznámilo, že němečtí výrobci v březnu prohloubili pokles svých objednávek.

Evropská centrální banka signalizovala snížení úrokových sazeb v červnu, ale nadále panuje velká nejistota ohledně toho, co se stane s měnovou politikou poté.

GBP/USD se po zveřejnění britského čísla PMI ve službách obchodoval o 0,2 % výše na 1,2555.

Ten v dubnu vykázal nárůst na 55,9 bodu z 53,1 bodu v předchozím měsíci, což naznačuje, že dominantní odvětví služeb ve Spojeném království zůstává ve zdravém stavu a potenciálně nabízí Bank of England prostor pro odložení snížení úrokových sazeb.

Zdroj: Canva

Jen je na cestě k výraznému týdennímu zisku

V Asii USD/JPY klesl o 0,2 % na 153,26, přičemž pár je na cestě vykázat týdenní ztrátu výrazně přes 3 %, což je největší ztráta od prosince 2022.

Japonské úřady byly tento týden spojeny s intervencemi na podporu své měny ve výši přibližně 9,16 bilionu jenů (59,8 miliardy USD), jak naznačují údaje Bank of Japan.

Třetí strana Ad. Nejedná se o nabídku ani doporučení společnosti Investing.com. Podívejte se na zveřejnění zde nebo odstraňte reklamy .
K těmto výpadům na měnový trh docházelo zpravidla v období nízké likvidity, přičemž v pondělí měla země svátek, zatímco druhý pokus se odehrál ve středu pozdě večer po uzavření Wall Street.

„Druhé kolo intervence na JPY během jednoho týdne, nasazené po středečním méně jestřábím než očekávaném FOMC, vyslalo trhům signál, že ministerstvo financí je tentokrát méně tolerantní k pointervenčnímu oslabení jenu,“ uvedla ING.

Další asijské měny mírně vzrostly, když využily nočního poklesu dolaru.

Pár AUD/USD vzrostl o 0,3 % na 0,6579, když se trhy připravovaly na potenciálně jestřábí signály ze strany australské centrální banky (Reserve Bank of Australia) v příštím týdnu. Horečnatější než očekávané údaje o australské inflaci způsobily, že trhy do značné míry vyřadily očekávání jakéhokoli snížení sazeb ze strany RBA v roce 2024, což australskému dolaru nabídlo určitou sílu.

Nakoupit měny USD/JPY za JPY152.07 (-1.05%)