Stanley Druckenmiller tvrdí, že medvědí trh má před sebou ještě dlouhou cestu

Miliardář a investor Stanley Druckenmiller ve čtvrtek pesimisticky zhodnotil situaci na trzích a uvedl, že je čeká bouřlivá cesta, protože Federální rezervní systém se snaží dosáhnout měkkého přistání.

„Pro ty, kteří obchodují takticky, je možné, že první etapa již skončila. Ale myslím si, že je velmi, velmi pravděpodobné, že medvědí trh má před sebou ještě dlouhou cestu,“ řekl zakladatel Duquesne Family Office na investiční konferenci Sohn 2022.

Index S&P 500 se letos propadl o více než 15 %, protože agresivní zpřísňující opatření Fedu podnítila obavy z recese. Minulý měsíc se benchmark krátce ponořil do teritoria medvědího trhu na mezidenní bázi.

Zdroj: Ilustrační foto

Dlouholetý obchodník se domnívá, že na obzoru je pravděpodobně ekonomický pokles, protože centrální banka čelí nelehkému boji s inflací, která se tvrdošíjně drží na 40letém maximu. Fed přijal dvě zvýšení úrokových sazeb v celkové výši 75 bazických bodů, včetně květnového zvýšení o 50 bazických bodů.

„Pravděpodobnost, že by se jednalo o měkké přistání, je poměrně malá. Z historického hlediska si myslím, že jsme v historii vytáhli jen dvě nebo tři…. stále je tolik dřeva na štípání. A došlo k tak široké bublině aktiv, která do toho šla,“ řekl Druckenmiller. „Jakmile se inflace dostala nad 5 %… nikdy se ji nepodařilo zkrotit bez recese. Takže pokud předpovídáte měkké přistání, jdete proti desetiletím historie.“

Druckenmiller řekl, že většinou sedí stranou, místo aby agresivně shortoval trh, protože medvědí trhy jsou známé velkými odskoky.

‚Zažil jsem dost medvědích trhů, že pokud se na medvědím trhu chováte agresivně, na krátké straně, můžete si při rally utrhnout hlavu. Dávám si v podstatě pauzu,“ řekl Druckenmiller. „Předpokládám, že se v určitém okamžiku vrátím do krátké akciové pozice, pokud mi to trh dovolí, pokud ne, doufám, že se poklesu jen vyhnu.“

Zdroj: Ilustrační foto

Druckenmiller kdysi řídil fond Quantum George Sorose a proslavil se poté, co v roce 1992 pomohl uzavřít sázku ve výši 10 miliard dolarů proti britské libře. Později dohlížel na 12 miliard dolarů jako prezident společnosti Duquesne Capital Management, než svou firmu v roce 2010 zavřel.

Investor se domnívá, že na volatilní akciový trh doléhají také geopolitická rizika.

„Vzhledem k rozsahu bubliny aktiv a destrukce na trzích, vzhledem k tomu, co se děje na Ukrajině, vzhledem k politice nulového krytí v Číně, mě to příliš neuklidňuje,“ řekl Druckenmiller. „Takže předpokládám, a to dost silně, že brzy dojde k recesi, a to někdy v roce 2023.“

Artykuł Stanley Druckenmiller tvrdí, že medvědí trh má před sebou ještě dlouhou cestu pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *