Královna Alžběta je zobrazena na několika měnách. Co se teď bude dít?

Královna Alžběta II. je na britských bankovkách a mincích zobrazována již několik desetiletí. Její portrét se objevuje také na měnách na desítkách dalších míst po celém světě, aby připomínal koloniální dosah britského impéria.

Co se tedy bude dít dál po její smrti tento týden? Spojenému království, Kanadě, Austrálii, Novému Zélandu a dalším zemím bude nějakou dobu trvat, než vymění panovníky na svých penězích.

To však neznamená, že bankovky nefungují – fungují.

Zde se podívejte, co čeká papírové peníze s vyobrazením zesnulé královny:

VÝMĚNA MONARCHŮ

Zdroj: Pixabay

Očekává se, že portrét královny na britských bankovkách a mincích bude nahrazen podobiznou nového krále Karla III., ale nebude to hned.

„Současné bankovky s podobiznou Jejího Veličenstva královny budou i nadále zákonným platidlem,“ uvedla Bank of England. Oznámení o stávajících papírových penězích vydávaných britskou centrální bankou bude podle ní učiněno po skončení oficiálního desetidenního smutku.

Královská mincovna, která je oficiálním výrobcem britských mincí, uvedla, že všechny mince s jejím portrétem „zůstávají zákonným platidlem a v oběhu“, přičemž další informace budou poskytnuty později.

„Protože respektujeme toto období uctivého smutku, pokračujeme v ražbě mincí jako obvykle,“ uvedla Královská mincovna na svých internetových stránkách.

Vzhledem k tomu, že v oběhu je 4,7 miliardy britských bankovek v hodnotě 82 miliard liber a přibližně 29 miliard mincí, budou britské peníze s královninou podobiznou pravděpodobně v oběhu ještě několik let.

„Místo toho, aby byly všechny současné mince a bankovky odevzdány, bude tento proces postupný a mnoho mincí s portrétem královny Alžběty II. zůstane v oběhu ještě mnoho let,“ uvádí se na internetových stránkách Coin Expert, které se zabývají výzkumem britských mincí.

Poté, co Charles při své korunovaci převezme korunu, bude třeba pořídit nový portrét, který bude použit na nově navržených bankovkách a mincích, uvedl web.

Na mincích s jeho podobiznou bude v souladu s tradicí ze 17. století zobrazen tváří doleva, čímž nahradí pohled královny směřující doprava. Ta nařizuje zobrazovat panovníky z profilu a v opačném směru než jejich předchůdce.

A CO OSTATNÍ ZEMĚ?

Zdroj: Pixabay

Měny ostatních zemí, na kterých je královna vyobrazena – od australského, kanadského a belizského dolaru – budou také aktualizovány s novou panovnicí, ale proces může trvat déle, protože „je mnohem snazší prosadit nový design v zemi, kde vznikl, než v jiných zemích, kde může být jiná jurisdikce,“ uvedl web Coin Expert.

Kanadská centrální banka uvedla, že její současná dvacetidolarová bankovka, vyrobená ze syntetického polymeru, je navržena tak, „aby mohla být v oběhu ještě řadu let“.

„Neexistuje žádný legislativní požadavek na změnu designu ve stanoveném období při změně monarchy,“ uvedla Bank of Canada.

Obecně platí, že když je pro kanadské peníze vybrán nový portrétní subjekt, proces začíná vypracováním nového návrhu a nová bankovka je připravena k vydání „o několik let později“, uvedla banka.

Rezervní banka Nového Zélandu uvedla, že vydá všechny své zásoby mincí s vyobrazením královny dříve, než vyjdou nové s Charlesovou podobiznou. Královna je také vyobrazena na dvacetidolarové bankovce, která se vyrábí „zřídka“, a neexistuje žádný „plán na zničení zásob nebo zkrácení životnosti stávajících bankovek jen proto, že je na nich zobrazena královna“, uvedla banka.

„Bude trvat několik let, než budeme muset zavést mince s vyobrazením krále Karla Třetího, a ještě déle, než se vyčerpají zásoby dvacetidolarových bankovek,“ dodala.

KRÁLOVNINA MĚNA

Zdroj: Pixabay

Poprvé se na penězích objevila ještě jako princezna. Bylo to v roce 1935, kdy se na kanadské dvacetidolarové bankovce v rámci nové série bankovek objevila osmiletá princezna Alžběta, jejíž dědeček byl tehdy panovníkem, král Jiří V. V roce 1935 se na bankovce objevil i její otec.

Kanadské dvacetidolarové bankovky byly aktualizovány novým portrétem královny v roce 1954, rok po její korunovaci, a její portrét se začal objevovat i na dalších měnách po celém světě, především v britských koloniích a zemích Commonwealthu.

Britské bankovky dostaly její podobiznu až v roce 1960 – sedm let po její korunovaci. Tehdy dostala Bank of England povolení používat její podobiznu na papírových penězích, počínaje bankovkou v hodnotě 1 libry, ačkoli formální a královská podoba byla kritizována za přílišnou strohost a nerealističnost.

Stala se tak první panovnicí, která byla vyobrazena na britských bankovkách. Na britských mincích se mezitím králové a královny objevují již více než 1 000 let.

MĚNY MIMO ÚZEMÍ SPOJENÉHO KRÁLOVSTVÍ

Zdroj: Pixabay

Královna Alžběta II. se svého času objevila na nejméně 33 různých měnách, což je více než na kterémkoli jiném panovníkovi, a tento úspěch zaznamenala i Guinnessova kniha rekordů.

Její podobizna se stále objevuje na penězích v místech, kde je stále oblíbenou osobností, jako je Kanada, a nadále začleňují Union Jack do svých vlajek, například Austrálie a Nový Zéland.

Najdeme ji také na bankovkách a mincích vydávaných Východoafrickou karibskou centrální bankou, měnovým orgánem skupiny malých států, mezi něž patří Antigua a Barbuda, Dominika, Grenada, Montserrat, Svatý Kryštof a Nevis, Svatá Lucie a Svatý Vincent a Grenadiny.

Ostatní místa již dávno přestala uvádět její tvář na své měně. Poté, co Jamajka získala v roce 1962 nezávislost na Velké Británii, nahradila její centrální banka královnu na papírových bankovkách portréty národních hrdinů, jako byl například Marcus Garvey.

Na bankovkách na Seychelách je nyní místo královny vyobrazena místní divoká příroda. Podobnou změnu provedly i Bermudy, i když královna si na bankovkách zachovává vedlejší postavení. Trinidad a Tobago vyměnilo erb poté, co se stalo republikou.

Na hongkongských dolarech vydaných poté, co Velká Británie v roce 1997 předala svou kolonii zpět Pekingu, se objevují čínští draci a mrakodrapy na panoramatu asijského finančního centra.