Meta se chystá zrušit kryptopeněženku Novi poté, co se pilotní projekt neujal

Společnost Meta Platforms (NASDAQ:META) je z velké pětky technologických společností rozhodně nejvíce kryptoměnová. Více než její kolegové se prosazuje v technologiích, jako jsou stablecoiny, metaverse, nefungující tokeny (NFT) a podobně. Tento průkopnický přístup má samozřejmě za následek několik obětí; nový neúspěch se připojuje k této vlně, když se kryptopeněženka Novi společnosti Meta připravuje na ukončení provozu.

Od svého rebrandingu na konci loňského roku se společnost dříve známá jako Facebook vrhá po hlavě do králičí nory Webu 3.0. V poslední době se však snaží o to, aby se jí dařilo. K nadšení mnoha příznivců kryptografie a k nelibosti skeptiků na trhu společnost slibuje velké výpady do oblastí nasycených blockchainovými startupy. Nejznámější z nich je metaversum společnosti Horizon Digital Worlds. Ještě před Horizonem se však objevilo několik projektů, které se setkaly s kontroverzí.

Zdroj: GI

Asi nejznámějším z těchto projektů je stablecoin Diem. Meta chtěla mít svůj vlastní koutek v tomto prostoru již v roce 2017. A přestože na snahu o vlastní platební měnu vynaložila nemalé prostředky, několik překážek – včetně odchodu mnoha partnerských společností z projektu a řady odmítavých reakcí veřejnosti – ji nakonec začátkem letošního roku stálo odprodej aktiv.

Co však Meta neprodala, byl doprovodný projekt Diem – kryptopeněženka Novi. Novi byla oznámena krátce po Diem a původně měla být peněženkou určenou speciálně pro držení tokenů Novi. Existovala určitá naděje, že Novi bude schopna přežít i po neúspěchu Diem. I když poslední zprávy dokazují, že tato snaha je marná.

Meta zavírá knihy o Diem s ukončením projektu Novi

Společnost Meta zahájila pilotní program pro Novi v říjnu loňského roku. Se skupinou testerů rozdělenou mezi USA a Guatemalu se jednalo o poslední baštu projektu Diem. Po téměř deseti měsících to však společnost balí.

O víkendu Meta oznámila, že pilotní program ukončí k 1. září. Po tomto datu bude kryptoměnová peněženka Novi fakticky ukončena. V rámci příprav na ukončení jsou všichni testeři vyzváni, aby co nejdříve odstranili svá aktiva z peněženek. Nové vklady budou po 21. červenci zakázány.

Zdá se, jako by tato zpráva signalizovala všeobecný nezájem o velkou technologií ovládanou kryptoměnovou a depozitní službu. Meta se však tohoto prostoru nevzdává úplně. Zánik Novi přichází jen několik měsíců poté, co Meta oznámila další projekt digitálních peněz. V dubnu Meta zveřejnila své plány na zavedení digitální měny – i když ne kryptoměny podporované blockchainem – nazvané „Zuck Bucks“. Ačkoli se zdá, že tento projekt je mnohem více spojen s tokenizací aspektů platforem sociálních médií, které ovládá, Instagramu a Facebooku, než s platební metodou.

Celkově vzato tato zpráva není překvapením. Načasování oznámení odpovídá rostoucí nedůvěře v „horké peněženky“, jako je Novi. Tyto možnosti ukládání dat se stále častěji stávají cílem hackerů, jak upozorňuje Ashley Cassell z InvestorPlace. Zájem o tyto typy peněženek v důsledku toho upadá, bez ohledu na veřejnou skepsi v Metě.