Společnost Rivian právě sdělila investorům, na co čekali. Je čas na nákup akcií?

Společnost Rivian Automotive (RIVN) měla první polovinu roku velmi těžkou: Akcie ztratily 75 % své hodnoty za pouhých šest měsíců. Krok společnosti Rivian zvýšit ceny vozidel zasáhl zákazníky, její celoroční výhled výroby oznámený v březnu výrazně zaostal za odhady analytiků a velký investor se zbavil akcií začínajícího výrobce elektromobilů.

Vzhledem k tomu, že klíčových vstupů, jako jsou polovodičové čipy, je stále nedostatek a ceny surovin prudce rostou, mnozí dokonce začali pochybovat o tom, zda bude Rivian letos schopen vyrobit 25 000 vozidel, jak plánoval.

Společnost možná právě odpověděla na otázku, která napadne každého investora.

Výroba a dodávky společnosti Rivian rostou

Výsledky společnosti Rivian za druhé čtvrtletí budou zveřejněny až v srpnu, ale dnešní důležité oznámení stačilo k tomu, aby se nálada investorů zlepšila.

Ve čtvrtletí končícím 30. června automobilka vyrobila 4 401 vozů a dodala 4 467 vozů. Zde je vysvětlení, proč jsou tato dvě čísla tak důležitá.

Zdroj: Rivian

Společnost Rivian vyrobila 2 553 vozů, ale v prvním čtvrtletí dodala pouze 1 227 vozů. Tento rozdíl investory zmátl, a přestože se čísla společnosti oproti čtvrtému čtvrtletí zlepšila, tempo růstu nebylo takové, jaké investoři očekávali.

Nejnovější čísla společnosti Rivian za 2. čtvrtletí proto řeší dvě největší obavy investorů.

Za prvé, společnost byla schopna zvýšit výrobu, což je nezbytné pro splnění celoročního cíle. Za druhé, její dodávky se zvedají a ve skutečnosti se ve druhém čtvrtletí téměř zčtyřnásobily, což je důležité pro udržení důvěry zákazníků a přilákání nových rezervací.

K 6. červnu, kdy se konala první výroční schůze akcionářů společnosti Rivian od jejího loňského vstupu na burzu, měl výrobce elektromobilů velké množství nevyřízených objednávek, které zahrnovaly více než 90 000 kusů pickupu R1T a SUV R1S, a 100 000 objednávek na dodávku EDV pro komerční účely od giganta v oblasti elektronického obchodu Amazon.

Společnost Rivian především uvedla, že je nyní přesvědčena, že v letošním roce vyrobí 25 000 vozů všech svých modelů.

Je konečně čas na nákup akcií společnosti Rivian?

Nedávno jsem vysvětloval, že největším problémem společnosti Rivian je nyní nabídka, nikoli poptávka.

Zdroj: Rivian.com

Společnost Rivian má totiž solidní konkurenční výhodu, protože její pickupy R1T již vyjely na silnice ještě předtím, než Tesla mohla uvést na trh svůj cybertruck. General Motors má více než 75 000 objednávek na svůj GMC Hummer EV, ale výroba jde hlemýždím tempem. Takže kromě plně elektrického pickupu Ford F-150 Lightning, o který je obrovský zájem a který má také nejkonkurenceschopnější cenu, není zatím v dohledu žádný významný konkurent pro Rivian. F-150 Lightning je však na rozdíl od dobrodružné značky R1T atraktivnější jako užitkový vůz.

Společnost Rivian si již získala pozornost nadšenců pro elektromobily a nyní musí pouze vyrábět co nejvíce vozů ze svých továren, aby si udržela náskok před novými konkurenty. Rivian prostě nyní nemůže upřednostňovat nic jiného. Z tohoto pohledu jsou čísla o výrobě a dodávkách společnosti Rivian za druhé čtvrtletí rozhodně povzbudivá.