Společnost Tesco zahajuje zpětný odkup akcií na pozadí dobrých výsledků

Společnost Tesco (GB: TSCO) zahájila zpětný odkup akcií, který byl oznámen po dobrých výsledcích na konci roku před třemi měsíci.

Společnost očekává, že do dubna 2023 odkoupí akcie v celkové hodnotě 1,05 miliardy liber.

Společnost pověřila banku HSBC odkupem akcií v hodnotě 150 milionů liber poté, co již v předchozím finančním roce vrátila akcionářům 300 milionů liber.

Navzdory pokračující krizi životních nákladů ve Spojeném království se akcie společnosti Tesco v posledním roce nacházely v příjemnějším prostoru ve srovnání s jejími konkurenty, společnostmi J Sainsbury’s (GB: SBRY) a Ocado Group (GB: OCDO).

Dobrá prodejní čísla a zpětný odkup na dobré cestě

Společnost vykázala v prvním čtvrtletí roku 22 dobré prodejní výsledky. Maloobchodní tržby dosáhly 13,5 miliardy liber, což je o 10 % více než v období před COVIDem.

Zdroj: Unsplash

Zaměření na hodnotu a kvalitu pomohlo společnosti překonat trh. Na druhou stranu prodeje v online kanálu klesly o 14,5 %, protože zákazníci se po pandemii vracejí do obchodů.

Podle konsensu analytiků TipRanks mají akcie společnosti Tesco rating Strong Buy. Akcie mají hodnocení od 12 analytiků, z nichž devět doporučuje nákup a tři držení.

Průměrná cílová cena společnosti Tesco je 313,7 pencí s potenciálem růstu o 21,8 %. Cílové ceny analytiků se pohybují v rozmezí od nejnižší hodnoty 239 pencí po nejvyšší hodnotu 350 pencí.

Výhled do budoucna

Je zřejmé, že inflace a rostoucí náklady by mohly poškodit ziskovost maloobchodního řetězce. Vzhledem k tomu, že se velikost spotřebitelského koše zmenšuje, společnost doufá, že se jí podaří zvýšit svůj výkon dalším snížením cen u svých dodavatelských partnerů. Výhled zisku a hotovosti ponechala beze změny.

Vedle některých hospodářských poruch je společnost Tesco dobře připravena přežít v nepříznivém počasí. Výhled akcií je optimistický.